Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Φυσικό αέριο: 5.000 νέοι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές στη Φλώρινα – 100% επιδότηση σύνδεσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φυσικό αέριο - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
Φυσικό αέριο - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro

Σε μια νέα ενεργειακή εποχή εισέρχεται η ακριτική Φλώρινα, μετά την έναρξη του μεγάλου έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή. Το σήμα της εκκίνησης του έργου έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΔΑ και ο Δήμος Φλώρινας χθες στη Φλώρινα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Γιώργος Ζερβός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Σωτήριος Βόσδου, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 το έργο θα έχει γίνει. Η απόλυτη δέσμευση της απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ ’14 – ’20, το οποίο τελειώνει ως δυνατότητα δαπάνης στις 31 Δεκεμβρίου του ’23 και το γεγονός ότι το επόμενο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, καθιστούν απολύτως δεσμευτική την ανάγκη να έχει υλοποιηθεί το έργο μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Είναι λοιπόν μια σημαντική μέρα αυτή. Στην πιο κρύα περιοχή της Ελλάδος, στην περιοχή που το ψύχος το χειμώνα μπορεί να σε σκοτώσει, εξασφαλίζουμε φτηνή πηγή ενέργειας. Και επειδή ακούστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, κύριο Τσάκα, το πείραμα του υδρογόνου, αν μας έχει ο Θεός καλά, θα είμαστε με τον κύριο Περιφερειάρχη εδώ σε μερικά χρόνια για να εγκαινιάσουμε τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: <<Τα τελευταία 5 – 6 χρόνια, η παραγωγή του λιγνίτη μειώθηκε κατά περίπου 50%. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά έχουμε σχέδιο. Και αυτό το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το «παιδί» της περιόδου που μεσολάβησε από την απόφαση του Πρωθυπουργού μέχρι σήμερα. Είναι το πρώτο «παιδί». Και έχουμε πολλά «παιδιά» σε εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως προέκυψε από το Πράσινο Ταμείο. Ή το πρόγραμμα για την κατάρτιση των ανέργων. Συνολικά, προβλέπεται ότι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών πόροι θα κινητοποιηθούν στην περιοχή>>.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Από την ακριτική Φλώρινα, κάνουμε πράξη το όραμα της ΔΕΔΑ για την Ελλάδα του 2030: την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας. Το έργο θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ, φέρνοντας το φυσικό αέριο στην περιοχή της Φλώρινας μέσα από 5.000 συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με 100% επιδότηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης. Η επένδυση αυτή θα αποτελέσει, ταυτόχρονα, σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Και πρόσθεσε: «Για να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτούνται τέλειος συντονισμός και ισχυρή πολιτική βούληση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα είχαμε όλα. Από την οραματική, αλλά δύσκολη απόφαση να υλοποιήσει η ΔΕΔΑ ένα έργο που δεν υπήρχε στο πρόγραμμα της- γιατί ως γνωστόν με τον παλιό σχεδιασμό η Φλώρινα θα καλύπτονταν από τηλεθέρμανση- μέχρι την ένταξη του έργου στο ΕΠΑνΕΚ, τη δημοπράτηση του και, τέλος, την έγκριση του από το Ελεγκτικό Συνέδριο», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποφασιστική στήριξή του στη διοίκηση και το έργο της ΔΕΔΑ, καθώς και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, καθώς και τον δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη.

Με το μεγάλο αυτό έργο, συνέχισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, «η Φλώρινα θα μετατραπεί σ έναν ενεργειακό και στρατηγικό κόμβο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την πολύ ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, θα αποτελέσει το μεγάλο παράδειγμα μετάβασης στην νέα ενεργειακή εποχή μέσα από τον εκδημοκρατισμό και το πρασίνισμα της ενέργειας».

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα