Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Φωτοβολταϊκά: Φόβος Έτινγκερ για “ντόμινο” κουρεμάτων στην ΕΕ λόγω new deal

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Γκύντερ Έτινγκερ συνάντησε στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ, Νίκος Καλογεράκης

Τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Γκύντερ Έτινγκερ συνάντησε στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ, Νίκος Καλογεράκης. Θέμα της συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα με την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και το νόμο 4254/14, το επονομαζόμενο “new deal”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΑΣΥΦ, ο Επίτροπος ενημερώθηκε πληρέστερα για την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ του επισημάνθηκε η δύσκολη κατάσταση στην οποία  έχουν περιέλθει οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα
με τις αναδρομικές παρεμβάσεις στις συμβάσεις των εν λειτουργία έργων.

Ο ΠΑΣΥΦ αναφέρει ότι ο Επίτροπος εξέφρασε ανησυχία για δημιουργία “ντόμινο” αναδρομικών παρεμβάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέπεια θα είχε την άρση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Επίσης, ο κ. Έτινγκερ στάθηκε στο πώς και πόσο επηρεάζει η κατάσταση που δημιουργήθηκε από το New-Deal την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία έχει δανειοδοτήσει μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για να αποφασισθούν οι μελλοντικές κινήσεις της επιτροπής ενέργειας.

Στην συζήτηση ήταν πάρων και ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής κος Γιώργος Χατζημαρκάκης , ο οποίος εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για να βοηθηθεί ο κλάδος των ελλήνων παραγωγών φωτοβολταϊκών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement

Πριν τη συνάντηση είχε σταλεί επιστολή προς τον Επίτροπο στην οποία αναφέρονταν τα εξής:
«Κε επίτροπε σας καταγγέλλομαι την αλόγιστη αναδρομική μείωση των τιμών FIT στην Ελλάδα κατά παράβαση των νόμων και του συντάγματος ,αλλά και κατά παράβαση των ρυθμίσεων του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της  ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου ΕΣΔΑ (EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS) όπου με το άρθρο ένα κατοχυρώνεται ο σεβασμός της περιουσίας του προσώπου, με άμεση συνέπεια την καταστροφή  κυρίως των μικρών και μεσαίων παραγωγών ΑΠΕ.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προώθησε τις ΑΠΕ  με συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2020 και επιθυμεί επαναφορά και αύξηση των  στόχων μέχρι το 2030 θα πρέπει η ανάπτυξη να στηρίζεται σε όλο το φάσμα των επενδύσεων και να μην ανακαλούνται αναδρομικά τα δεδομένα αμέσως μετά την κατασκευή και λειτουργία.

Στην Ελλάδα επιχειρείται για δεύτερη φορά ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ μείωση των τιμών επί του τζίρου των συμβασιοποιημένων εν λειτουργία έργων εκτός της μείωσης των τιμών FIT.

Tα συμβασιοποιημένα έργα εν λειτουργία στην Ελλάδα είναι 40.000 στέγες των 10KWp και 13.500 εγκαταστάσεις επί εδάφους, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2500 MW.

Το 80% των προαναφερόμενων έργων έχει χρηματοδοτηθεί από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) με εγγύηση την συγκεκριμένη σύμβαση κάθε έργου.

Κε επίτροπε επιθυμούμε την άμεση προστασία των επενδύσεων ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την έκδοση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα απαγορεύει με ποινική ρήτρα οποιαδήποτε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ παρέμβαση σε έργα ΑΠΕ.

Είναι απαραίτητο να εκδοθεί η προαναφερθείσα οδηγία, διότι εκτός του ότι με  αναδρομικές παρεμβάσεις οδηγούμαστε σε μη βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ, θίγεται η φερεγγυότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια των επενδύσεων όχι μόνο στη χώρα που εφαρμόζονται οι αναδρομικές παρεμβάσεις, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αναδρομικές παρεμβάσεις τείνουν να πάρουν διαστάσεις επιδημίας με άμεσες οικονομικές συνέπειες για τις επενδύσεις ΑΠΕ, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να αποφεύγει να πάρει θέση για την προστασία τους».

Advertisement
Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα