Μαρίνα
Ξυπνητού

Το πρώτο φορτίο LNG από την Αμερική αναμένεται υποδεχτεί σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το FSRU Αλεξανδρούπολης, που θα εκφορτωθεί στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας του.

Το δοκιμαστικό φορτίο ήταν αρχικά να καταφθάσει στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε αναβολή. Έτσι, από τον χρόνο διάρκειας της δοκιμαστικής λειτουργίας θα εξαρτηθεί και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας υποδομής φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος των δοκιμών είναι να γεμίσει με καύσιμο ο αγωγός μήκους 28 χλμ., ώστε να διαπιστωθεί αν όλα τα συστήματα δουλεύουν σωστά και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις αν αυτές προκύψουν, προκειμένου μετά από περίπου έξι-επτά εβδομάδες το έργο να είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία.

Το «Αλεξανδρούπολις», που αποτελεί την πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της χώρας, αγκυροβόλησε ανοιχτά στην περιοχή στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεσή του ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα. Είχε αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή. Ακολούθησε η σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου από τον ΔΕΣΦΑ, που άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το ελληνικό σύστημα θα τροφοδοτείται ετησίως με περίπου 45.000 MWh φυσικού αερίου που αντιστοιχεί σε 1,5 bcm το χρόνο ή με το 27% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας αεριοποίησης του σταθμού.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Να σημειωθεί ότι με το έργο η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακός κόμβος, κάτι που αποδεικνύεται και στο ότι έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο της δυναμικότητας από νέες εταιρείες.

Το έργο

Ο τερματικός σταθμός LNG «Aλεξανδρούπολις» αποτελείται από μια μεγάλη πλωτή βιομηχανική μονάδα αποθηκευτικής δυναμικότητας 153.500 κ.μ. και τρεις μονάδες αεριοποίησης, που θα λειτουργούν είτε με κύκλωμα θαλασσινού νερού είτε με καύση φυσικού αερίου, με μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα αεριοποίησης περίπου 22,5 εκατ. κ.μ. και μέγιστη ετήσια δυναμικότητα 5,5 δισ. κ.μ. αερίου.

Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της Gastrade, είναι ένα έργο που θα προάγει την τοπική οικονομία και τον τομέα της απασχόλησης, αλλά πρωτίστως θα επαναπροσδιορίσει το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη, ως κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πυλώνα εθνικής ασφαλείας για την Θράκη, εφόσον εντάσσεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική για διαφοροποίηση και ανεξαρτητοποίηση των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας από τα ιστορικά μονοπώλια.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV