Βαγγέλης
Θάνος

Στη δημοσιότητα βγήκε ο διαγωνισμός του έργου με τίτλο ”Λεπτομερής σχεδιασμός, προμήθεια υλικών και κατασκευή για την Σύνδεση με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης”.

Κύριος του έργου είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ (ΔΕΣΦΑ). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14,8 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 12 εκατ. ).

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για την ανάληψη του έργου μέχρι τις 18/05/2022 ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και αποσφράγιση των προσφορών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι εργασίες προβλέπεται να έχουν διάρκεια 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο λεπτομερής σχεδιασμός η προμήθεια και η κατασκευή υποδομής για τη σύνδεση του συστήματος με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης FSRU Αλεξανδρούπολης.

FSRU Αλεξανδρούπολης

Η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης,   έχει ληφθεί και πλέον το έργο βρίσκεται σε ράγες υλοποίησης.  Η λήψη του FID αποτέλεσε το τελευταίο αλλά πιο σημαντικό βήμα για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Gastrade που προωθεί το έργο,  η Γενική Συνέλευση των Μετόχων έκρινε πως όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου έχουν εξασφαλισθεί και το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και ενεργειακό πλουραλισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ν.Α Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το έργο

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Σημειώνεται πως το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας