Μαρίνα
Ξυπνητού

Μια ανάσα πριν το FSRU Αλεξανδρούπολης τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 30 Απριλίου, η Gastrade τρέχει τις τελευταίες… πινελιές. Σε αυτή την φάση, η εταιρεία έχει προγραμματίσει για την προσεχή Δευτέρα την έναρξή των δοκιμών που αφορούν στο σκέλος της επαναεριοποίησης, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο βδομάδες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και το έργο θα είναι έτοιμο να δοθεί σε εμπορική λειτουργία στα τέλη του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν και οι δοκιμές λειτουργίας από το πρώτο φορτίο LNG της ΔΕΠΑ που έφτασε στις 16 Φεβρουαρίου.

Το έργο πάντως έχει ήδη «κλειδώσει» το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών καθώς έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο της δυναμικότητας από νέες εταιρείες.

Αναφερόμενος σε αυτό χθες σε πάνελ του 5ου Power & Gas Forum ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Gastrade Κωστής Σιφναίος, επανέλαβε το αυξημένο ενδιαφέρον που εκφράζεται από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και άλλες χώρες για το FSRU Αλεξανδρούπολης. «Αποτελεί μέρος μιας δυναμικής και στρατηγικής πρωτοβουλίας, του κάθετου διαδρόμου, που θα έχει γεωπολιτικά μεγάλη σημασία, καθώς θα βελτιώσει τη διάθεση LNG στην ΝΑ Ευρώπη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

To προφίλ του έργου

Το έργο, ύψους 380 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ανήκει στην εταιρεία Gastrade. Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περι­οχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV