Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

FSRU Αλεξανδρούπολης: Μετά το Πάσχα η δεσμευτική φάση του Market Test – «Χέρι – χέρι» το έργο με τη μονάδα των 662 MW της DAMCO

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα αναμένεται μετά το Πάσχα για την υπό ανάπτυξη Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη από την Gas Trade, με την εκκίνηση της δεσμευτικής φάσης του Market Test για την δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου της νέας υποδομής.

Η δεσμευτική φάση έρχεται με υψηλές προσδοκίες έπειτα από έναν άκρως επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος -ο οποίος ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018- με 20 εταιρείες με ηγετική παρουσία στο χώρο της Ενέργειας να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κ.μ./έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ποσοτήτων που θα προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος που αφορούσε το εμπορικό σκέλος του έργου, μάλιστα υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης των 5,5 δισ. κ.μ./έτος της μελλοντικής μονάδας (και έως 8,3 δισ. κ.μ./έτος σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης), πάνω από 2 φορές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου του 2018 είχε εκδηλωθεί εξίσου ζωηρό ενδιαφέρον και για το τεχνικό κομμάτι, με τη συμμετοχή συνολικά πάνω από 10 σχημάτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αξιόλογη εμπειρία στο αντικείμενο.

Σε τεχνικό επίπεδο, την ελκυστικότητα του ενεργειακού έργου επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον για την προμήθεια του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αφορά στο μόνιμα αγκυροβολημένο πλοίο που θα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG. Οι Β’ Φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών για το τεχνικό σκέλος των έργων αναμένεται επίσης το επόμενο διάστημα.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Άμεση σύνδεση του FSRU με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της DAMCO ENERGY

Παράλληλα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα τροφοδοτεί την σχεδιαζόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου της DAMCO ENERGY, επίσης του Ομίλου Κοπελούζου, με έναν αγωγό μήκους 4 χλμ., προσφέροντας μια φθηνή λύση άμεσης τροφοδοσίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα παρακάμπτεται το ΕΣΦΑ με τις όποιες χρεώσεις επισύρει η χρήση του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες η ΡΑΕ, χορήγησε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου, ισχύος 662 MW, κατόπιν σχετικής απόφασης που ανάρτησε στη Διαύγεια. Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έχει χωροθετηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και σε εγγύτητα με το σχεδιαζόμενο FSRU.

Όπως αναφέρεται πιο αναλυτικά στη σχετική απόφαση, ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, με μεικτή ονομαστική ισχύ 662 MWe, με την καθαρή ισχύ που θα διοχετεύεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να αγγίζει τα 650 MWe. Ο Σταθμός προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι πάντως γεγονός ότι το φυσικό αέριο εισέρχεται δυναμικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, προσελκύοντας επενδύσεις που εδράζονται σε σημαντικές υποδομές που αναπτύσσει η χώρα. Σε αυτό το επίπεδο, η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό δεδομένων των στρατηγικών έργων που θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από τη δεκαετία του 2020, όπως οι αγωγοί TAP, IGB, ο σχεδιαζόμενος αγωγός IGI Poseidon -που θα διέρχεται επίσης από το βόρειο τμήμα της χώρας- και φυσικά το πρώτο FSRU που πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Εξεδώθη η άδεια από τη ΡΑΕ για την κατασκευή του Αγωγού IGB

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αγωγός Φυσικού Αερίου

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε την άδεια για ελληνικό τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου που σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ χορήγησε χθες Πέμπτη στην εταιρεία ICGB AD που υλοποιεί το έργο, άδεια για Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Η άδεια αφορά στο ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) και η διάρκειά της άδειας είναι 50 έτη.

Με την χορήγηση της άδειας ΑΣΦΑ, η ICGB κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας, που αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει η απόφαση, ο IGB θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου Τrans Αdriatic Pipeline (TAP) καθώς και το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και δημιουργώντας οφέλη τόσο για τους εγχώριους καταναλωτές όσο και για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας.

Η εταιρία ICGB με έδρα την Βουλγαρία έχει μετόχους κατά 50% την κρατική βουλγαρική BEH και κατά 50% την ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε (IGI POSEIDON). Μέτοχοι της IGI POSEIDON είναι κατά 50% η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και κατά 50% η Ιταλική Edison.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ πήραν το έργο διασύνδεσης του Αγωγού TAP με το δίκτυο στη Νέα Μεσημβρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωγός Φυσικού Αερίου

Με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση για τη σύνδεση του Αγωγού ΤΑΡ με τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Λεπτομερής σχεδιασμός, προμήθεια και κατασκευή, για τη διασύνδεση τού αγωγού TAP με τον Ε.Σ.Μ.Φ.Α., στη Νέα Μεσημβρία – Θεσσαλονίκη». Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο ΔΕΣΦΑ.

Το κόστος του έργου κατόπιν της προσφοράς είναι 9,88εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 7,97εκατ.ευρώ). Στο έργο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και προαίρεση μέγιστου ύψους 3,98εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Η δημοπράτηση του έργου και η αποσφράγιση των προσφορών είχαν πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2018.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου (αριθμ.σύμβ.1275/19). Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 15 μήνες και αυτό σημαίνει ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2020.

ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΡΓΟ

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο TAP θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου στη Νέα Μεσημβρία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα σημείο σύνδεσης στην Κεντρική Μακεδονία και δύο σημεία στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου μελλοντικά να ενωθούν με αυτόν δίκτυα αγωγών για τη διανομή φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Να σημειώσουμε πως το βασικό έργο της κατασκευής του Αγωγού ΤΑΡ αποτελεί στρατηγικής σημασίας έργο, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται πως θα ξεκινά να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από κοιτάσματα της Κασπίας το 2020.

Η σπουδαιότητα του έργου φαίνεται και από το γεγονός πως ο ΤΑP στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI)», ενώ η Ενεργειακή Κοινότητα της Ε.Ε. τον έχει επίσης χαρακτηρίσει και ως «έργο ενδιαφέροντος για την Ενεργειακή Κοινότητα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ και η επιτάχυνση των ενεργειακών υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και ιδίως της Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.

Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας. Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε na εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα