Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Φράγμα Αποσελέμη: απορρίφθηκε η ένσταση του ΑΚΤΩΡΑ, προς υπογραφή η σύμβαση του έργου!

Δημοσιεύθηκε

στις

Απερρίφθη η ένσταση του ΑΚΤOΡΑ στο έργο Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη. Το έργο το οποίο είναι το σημαντικότερο έργο ύδρευσης για την Κρήτη έχει προϋπολογισμό 68.800.000 και έχει προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Ο ΑΚΤΩΡ υπέβαλε ένσταση η οποία κρίθηκε απορριπτέα στο σύνολο της και πλέον ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών του έργου που θα ξεδιψάσει όλη την Ανατολική Κρήτη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Επιστολή με αίτημα τη συνέχιση της κατασκευής του Φράγματος Αποσελέμη, απέστειλε πριν λίγο καιρό το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών, & Δικτύων κ. Ι. Ραγκούση. Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη, αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, (…) όπως γνωρίζετε, ο Ανάδοχος του έργου κατασκευής του Φράγματος Αποσελέμη σταμάτησε τις εργασίες μετά από δήλωση διακοπής εργασιών λόγω καθυστέρησης πληρωμών. Η εργολαβία αυτή της κατασκευής του Φράγματος έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό 37,5 εκατ ευρώ. Προκειμένου το Φράγμα να αποπερατωθεί, να γίνει η έμφραξη και να αρχίσει να συγκεντρώνεται νερό, απαιτούνται ακόμη εργασίες αξίας 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Θεωρούμε ότι μπορείτε να συμβάλλετε αποφασιστικά ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ενός έργου που κοντεύει να τελειώσει, τη στιγμή που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα πιστώσεις πάνω από το 90% της αξίας του έργου και απομένουν ελάχιστες εργασίες για εκτέλεση, για να γίνει έμφραξη και να μην υπάρχει απώλεια του νερού προς στην θάλασσα (…).

Το Φράγμα έχει συνολική χωρητικότητα (αποθήκευση) νερού 27 εκατ. Μ3 και μέση απολήψιμη ποσότητα ανά έτος 17,5 εκατ. Μ3. Χωρίς τα έργα του Οροπεδίου, το φράγμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα νερά της υδρολογικής λεκάνης του Αποσελέμη, με μέση απολήψιμη ποσότητα ανά έτος 11,5 εκατ. κυβικά, αρκεί να αποπερατωθεί το Υδραγωγείο προς Ηράκλειο και ¶γιο Νικόλαο και το Διυλιστήριο.

Εάν το Φράγμα αποπερατωθεί και γίνει η έμφραξη φέτος, το φθινόπωρο, πριν την έναρξη της περιόδου των βροχών, θα σταματήσει η απώλεια του νερού προς τη θάλασσα και ταυτόχρονα θα υπάρξει το χρονικό περιθώριο, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια, να αποπερατωθεί το Υδραγωγείο και το Διυλιστήριο. Εν τω μεταξύ το Φράγμα θα έχει γεμίσει και θα αρχίσει η λειτουργία του κανονικά, ακόμη και αν τα έργα ενίσχυσης του Φράγματος από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου δεν έχουν τελειώσει.

Το νερό που διανέμεται σήμερα από τους Δήμους της Βόρειας παραλίας της Κρήτης, προέρχεται στο σύνολό του σχεδόν από γεωτρήσεις και αντλείται πολλές φορές από πολύ μεγάλο βάθος, με κόστος πάνω από 0,2ευρώ/Μ3. Η ωφέλεια από την έμφραξη του Φράγματος και την εξοικονόμηση 11,5 εκατ Μ3 νερού ανά έτος, θα είναι ίση με την αντίστοιχη δαπάνη του κόστους άντλησης για την ίδια ποσότητα νερού, διότι το νερό του Φράγματος θα συγκεντρώνεται στις δεξαμενές των Δήμων με βαρύτητα, χωρίς άντληση.

Επιπλέον, θα έχουμε περιβαλλοντική ωφέλεια από τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας για την άντληση του νερού λόγω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, σημειωτέο ότι, η συνέχιση της κατασκευής του Φράγματος σημαίνει και διάσωση 120 περίπου θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Κύριε Υπουργέ, μετά από τα παραπάνω, ζητάμε τη συνδρομή σας για την αποκατάσταση της ομαλής ροής της χρηματοδότησης του τόσο σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου, ώστε να αποπερατωθεί και να λειτουργήσει σε σύντομο χρόνο.

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα