Νίκος
Καραγιάννης

Με μια επιχείρηση άνευ προηγουμένου η 8η και η 9η Ιουνίου 2024 μπορεί να αποτελέσουν ένα κατασκευαστικό γεγονός για την χρονιά που διανύουμε καθώς η καθαίρεση σε χρόνο-ρεκόρ της γέφυρας στον Ισθμό, στον κόμβο Λουτρακίου, αλλά και η απόδοση του δρόμου είναι σίγουρα από τα φετινά ορόσημα.

Η κατεδάφιση μιας γέφυρας σε έναν αυτοκινητόδρομο με το ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε λειτουργία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση γιατί όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή και να υπάρχει το μέγιστο αίσθημα ασφάλειας. Αυτός ήταν και ένας παράγοντας μεγάλης δυσκολίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Η ολοκλήρωση της κατεδάφισης στον χρόνο-ρεκόρ των 35 ωρών και η επαναφορά του δρόμου σε λειτουργία σε περίπου 60 ώρες από την ώρα που συνέβη το συμβάν με το βυτιοφόρο είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Βέβαια δεν μιλάμε ακριβώς για κατασκευή αλλά για αφαίρεση κατασκευής αλλά και πάλι, χρειάστηκε η επιστημονική προσέγγιση των μηχανικών και η πείρα των τεχνιτών των μηχανημάτων έργου που εργάστηκαν συνεχόμενα.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε μέσα από φωτογραφίες το timeline της κατεδάφισης της γέφυρας στον Ισθμό.

Το χρονικό της κατεδάφισης της γέφυρας

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο 75,5 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου περίπου στις 23:00 το βράδυ στην περιοχή του Ισθμού, βυτιοφόρο γεμάτο καύσιμα εξερράγη κάτω από υπερκείμενη γέφυρα μετά από ανατροπή. Το βυτιοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες και από τις εκρήξεις (ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς) κλείνουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στο σημείο πηγαίνει ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος. Γίνεται έκκληση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι εταιρείες που αποτελούν την Άπιον Κλέος, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ (INTRAKAT) και ΑΒΑΞ ανταποκρίνονται.

Η γέφυρα στον Ισθμό το Σάββατο το πρωί. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν, σημειώθηκαν σοβαρές εκτεταμένες ζημιές στη γέφυρα του κόμβου. Γίνεται επιθεώρηση, εκτίμηση, σχεδιασμός δράσεων & κινητοποίηση μηχανημάτων, εξοπλισμού και προσωπικού.

Εκεί λαμβάνεται η απόφαση για λόγους οδικής ασφάλειας να καθαιρεθεί η γέφυρα στο ρεύμα προς Πάτρα. Στις 5 η ώρα το πρωί του Σαββάτου ξεκινά η διαδικασία καθαίρεσης του οδοστρώματος που θα διαρκέσει μέχρι τις 17:00 της ιδιας ημέρας.

Οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Το έργο είναι δύσκολο καθώς δεν πρόκειται για παλιά γέφυρα αλλά σχετικά πρόσφατη (χτίστηκε την δεκαετία του 1990) με ενισχυμένα υλικά και παράλληλα έπρεπε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα.

Περίπου στις 17:00 του Σαββάτου έχει ολοκληρωθεί το ξήλωμα της γέφυρας από πολλαπλά μηχανήματα έργου που δουλεύουν ταυτόχρονα. Η επόμενη φάση του έργου είναι να απομακρυνθεί ο σωρός από μπάζα και σίδερα.

Οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Αυτή η φάση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή περίπου στις 18:30 το απόγευμα όπου ολοκληρώνεται. Σε αυτό το χρονικό σημείο έχει εκτελεστεί το πιο δύσκολο μέρος της επέμβασης.

Το καθάρισμα του οδοστρώματος. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Η επόμενη φάση του έργου αφορά το καθάρισμα του οδοστρώματος, την επιθεώρηση της κατάστασης του και την έναρξη των εργασιών διάστρωσης ασφαλτικών στρώσεων.

Το οδόστρωμα μετά το καθάρισμα. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Το οδόστρωμα έχει καταπονηθεί από τα κομμάτια της γέφυρας και είναι απαραίτητη η επανάστρωση του οδοστρώματος για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση του. Συνολικά αυτή η φάση θα διαρκέσει από την Κυριακή στις 20:00 μέχρι και την Δευτέρα στις 5 το πρωί.

Οι εργασίες οδοστρωσίας στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Στις 5 το πρωί μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές με τη διαγράμμιση και τελικά αποδίδονται στην κυκλοφορία και οι 3 λωρίδες κυκλοφορίες και η Λωρίδα Έκτακτης κατεύθυνσης (ΛΕΑ) προς Πάτρα.

Ολοκλήρωση των έργων οδοστρωσίας. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε 48 ώρες από την έναρξη της επέμβασης και συνολικά σε 60 ώρες από την ώρα του συμβάντος.

Η καθαίρεση της γέφυρας χρειάστηκε περίπου 12 ώρες, ενώ περίπου 35 ώρες διήρκησε συνολικά η καθαίρεση και ο καθαρισμός του οδοστρώματος και άλλες δύο ώρες το πλύσιμο του. Οι εργασίες έγιναν non-stop από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ-INTRAKAT-ΑΒΑΞ που συμμετειχαν με προσωπικό, φορτηγά, μηχανήματα έργου.

Η επαναφορά στην κυκλοφορία του ρεύματος προς Πάτρα. Πηγή: Ολυμπία Οδός

Αν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κατασκευαστικό γεγονός, είναι γιατί χρειάστηκε η άμεση συνεργασία των φορέων του έργου (Ολυμπία Οδός και κατασκευαστικές) και του Κράτους (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη) για να μπορέσει να δοθεί σε σύντομο χρόνο και πάλι στην κυκλοφορία καθώς τελικά έγινε εφικτό την Δευτέρα το πρωί στις 5 αν και αρχικά θεωρούνταν ότι μπορεί να πάρει αρκετά περισσότερο.

Αυτό έγινε και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης καθώς χρονικά έπεσε πάνω στο Σαββατοκύριακο των Ευρω-εκλογών που έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη γρήγορης επέμβασης.

Επόμενο βήμα είναι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι η μελέτη και η ανακατασκευή της γέφυρας που καταστράφηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες τεχνικές λύσεις, τον προϋπολογισμό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Για την κυκλοφορία στην περιοχή μέσω της γέφυρας, όπως είπε “σκοπός μας είναι η υλοποίηση του έργου τους επόμενους μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα, θα αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικών διελεύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV