Connect with us

Αεροδρόμια

Φωτορεπορτάζ από την κατασκευή του νέου Τέρμιναλ στο Αεροδρόμιο Μακεδονία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατασκευή Τέρμιναλ Αεροδρομίου Μακεδονία

Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» από τη Fraport Greece. Το μεγαλύτερο έργο ανάμεσα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece, περιλαμβάνει ένα νέο τερματικό σταθμό (Τέρμιναλ), αυτόν της Θεσσαλονίκης, να ξεπερνάει σε έκταση τα 34.000 τ.μ.

 

 

Το μεγαλόπνοο έργο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Ως κόμβο όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης προσδοκά να καταστήσει η Fraport Greece το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Η κατασκευή του νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100τ.μ ως επέκταση του υφιστάμενου που θα συνδέονται με αερογέφυρα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Με την ολοκλήρωσή των εργασιών θα φιλοξενεί 45% περισσότερα check in, 7 ιμάντες παραλαβής αποσκευών, 24 πύλες αναχωρήσεων ενώ τα σημεία ελέγχου θα αυξηθούν κατά 115%. Προχωρούν επίσης η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, οι κατασκευές του νέου πυροσβεστικού σταθμού και οι εργασίες στον διάδρομο αποπροσγείωσης.

Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντάς το σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Η νέα αυτή υποδομή θα αποτελέσει ταυτόχρονα κεντρικό κόμβο για τις αερομεταφορές στην Ελλάδα και σημείο αναφοράς για τις υποδομές της χώρας.

Η «ακτινογραφία» του αεροδρόμιου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

1. Κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 m2 ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης
2. Ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού
3. 45% αύξηση των σημείων check-in (από 30 σε 44)


4. 115% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου
(από 6 σε 14)
5. Εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών
6. 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών αναχωρήσεων (από 16 σε 24)
7. 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7)
8. Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο
9. Κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού

10. Κατασκευή δύο νέων φυλακίων ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών
11. Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών
12. Αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών

Η Επένδυση των 415εκατ.ευρώ στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Η επένδυση 415 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece βρίσκεται σήμερα στο 51% της υλοποίησης με τα αεροδρόμια Χανίων, Καβάλας, Ζακύνθου και Ακτίου να έχουν παραδοθεί πλήρως ανακαινισμένα και εκσυγχρονισμένα. Τα έργα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2017, αμέσως μόλις η εταιρεία, ανέλαβε τη διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό 14 αεροδρομίων και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021.

Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε νέων τερματικών σταθμών, με αυτόν της Θεσσαλονίκης να είναι ο μεγαλύτερος, την επέκταση άλλων πέντε τερματικών σταθμών συμπεριλαμβανομένων της Μυκόνου και της Σαντορίνης και την πλήρη αναμόρφωση των υπόλοιπων ενώ και οι 15 διάδρομοι αποπροσγείωσης ανακαινίζονται.

Η επένδυση της Fraport Greece σε αριθμούς

– εφάπαξ προκαταβολή ύψους 1,234 δισ. ευρώ του τιμήματος παραχώρηση
– ετήσια αμοιβή παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ
– ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών με και την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος


– 1 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (περίπου 14 εκατ. ευρώ για 2018) αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, των αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Δημόσιο και διαδρομών στο πλαίσιο ΥΠΔΥ και
– περίπου 13 εκατ. ευρώ ετησίως καταβάλλονται για παροχή υπηρεσιών από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία
Ακόμη, από την έναρξη της παραχώρησης η εταιρεία έχει επίσης αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο:
– ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών ύψους 21.201.594 ευρώ
– φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους ύψους 21.341.718 ευρώ ενώ 15.267.908 ευρώ θα καταβληθούν εντός του 2019.

image_print

Αεροδρόμια

Goldair: Δωρεά οκτώ νοσοκομειακών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Η εταιρεία Goldair, ανταποκρινόμενη στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρας μας κατά την παρούσα χρονική συγκυρία και με σκοπό την έμπρακτη ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάσχεση της πανδημίας από τον ιό COVID-19, προχώρησε στη δωρεά οκτώ (8) νοσοκομειακών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υψηλών προδιαγραφών προς το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, η Goldair, για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα τόσο με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19, όσο και με την φύλαξη και την επιτήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συνόρων στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε στη δωρεά τριών (3) σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων αυτοκινήτων τύπου SUV προς την Ελληνική Αστυνομία.

Οι παραπάνω δωρεές τίθενται άμεσα στη διάθεση των αρμόδιων φορέων προκειμένου να αυξήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να συμβάλουν ουσιωδώς στην αποτελεσματική εκπλήρωση του δύσκολου έργου τους.

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος της Goldair, κ. Καλλίνικος Καλλίνικος, δήλωσε: «Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για εμάς. Τους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, την αλληλεγγύη μας και τον σεβασμό μας και δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε έμπρακτα το δύσκολο έργο τους.

Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παρούσες, πρωτοφανείς, προκλήσεις και από κοινού ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας, θα συστρατευτούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης ημέρας».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Αναστολή πτήσεων από και προς Ολλανδία και Γερμανία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Με την 5η κατά σειρά ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοινώνεται η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ολλανδία και την Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα.

Συγκεκριμένα από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών. Ειδικά όσον αφορά την Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

SkyServ: Αναστέλλει τις εργασίες στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

H εταιρεία Skyserv ανακοινώνει ότι προχωρά στην αναστολή των εργασιών της για τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τον κλάδο των αερομεταφορών στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του τονίζοντας ότι την εποχή αυτή η μείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ξεπερνά το 90% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές ημερομηνίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Skyserv

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τον κλάδο των αερομεταφορών στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Το κόστος από τη μείωση της κίνησης στα αεροδρόμια είναι τεράστιο και απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι την εποχή αυτή η μείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ξεπερνά το 90% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές ημερομηνίες.

Η Skyserv – όπως και οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως – είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστεί η κρίση με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο και να μπορέσουν να διασφαλιστούν σε βάθος χρόνου οι θέσεις εργασίας της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό προχωρά στην αναστολή των εργασιών της για τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Για όσο διαρκεί η αναστολή, η εταιρεία θα καλύπτει βασικές λειτουργίες, όπως η συντήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (cargo), η εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών και η κάλυψη έκτακτων αναγκών, μέσα από την εκ περιτροπής εργασία του 10% του προσωπικού της.

Θεωρούμε ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι ο κλάδος της επίγειας εξυπηρέτησης έχει υπαχθεί στους τομείς εκείνους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα καλυφθούν από τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κρίση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Και είμαστε βέβαιοι ότι κάνοντας τώρα αυτά που πρέπει αυξάνουμε τις πιθανότητες η επόμενη μέρα να μας βρει όλους στα καθήκοντά μας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα