Newsroom

«Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη ΔΕΘ, την πόλη και τους πολίτες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας τη σημερινή παρουσίαση της σχεδιαστικής πρότασης της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), που κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

Στόχος της διοίκησης είναι, όπως τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζήκας, να γίνει το «πιο πράσινο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη» και όπως σημείωσε ο Νιλ Πόρτερ, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας, «υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέψουμε αυτήν την πρόταση σε υποδειγματική πρόταση αειφορίας και βιωσιμότητας».

Το νέο ConfEx Park, όπως θα ονομάζεται, περιλαμβάνει πέντε «νησιά», όπως χαρακτηρίζουν τις δομές που θα δημιουργηθούν οι σχεδιαστές της πρότασης. Θα δημιουργηθούν τρεις διαδρομές -πολιτισμού, πρασίνου και επιχειρηματικότητας- ένα ξενοδοχείο 120 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακοί χώροι και υπόγεια παρκινγκ χωρητικότητας περίπου δύο χιλιάδων θέσεων.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα και κλιματισμό, εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτήρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτηρίων, τόνισαν τα μέλη της σχεδιαστικής ομάδας, ότι σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις νέες κατασκευές, θα διατηρηθούν η Αψίδα της ΧΑΝΘ, ο Πύργος του ΟΤΕ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το περίπτερο της Esso Pappas, τα οποία «θα συντεθούν στο νέο πάρκο», όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης.

Χρήση για τους πολίτες όλο το χρόνο

Στη σχεδιαστική πρόταση, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη χρήση του χώρου από τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εκθέσεων.

Όπως μάλιστα τόνισε ο Ματίας Ζάουερμπρουχ, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας τα αυτοκίνητα θα επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του πάρκου. «Η πρόταση δίνει περισσότερο χώρο απ’ ότι είχαμε προβλέψει για χρήση στην πόλη», τόνισε ο κ. Τζήκας, ενώ θα υπάρχει και ένα εναέριος διάδρομος με πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη, μια γέφυρα πάνω από τα εκθεσιακά κέντρα, η οποία θα είναι προσβάσιμη για βόλτα και κατά τη διάρκεια των εκθέσεων.

«Εκπληκτικό πλεονέκτημα» για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε το πάρκο, ο Νιλ Πόρτερ, σημειώνοντας ότι «συνδέει το βουνό με τη θάλασσα και δημιουργεί ένα υπέροχο πράσινο άξονα στην καρδιά της πόλης και θα επηρεάσει την ευζωία των κατοίκων».

Στο πάρκο θα υπάρχουν φυτά που βρίσκει κανείς σε όλη τη Θεσσαλονίκη, «ενδημικά στην περιοχή και έχουν επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή», όπως σημείωσαν τα μέλη της ομάδας. Μια ομάδας που όπως επισήμανε η Έλενα Σταυροπούλου, διατηρεί μια ισορροπία σε ελληνικά και διεθνή γραφεία.

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2023, οπότε και προβλέπεται να καθοριστεί το χρηματοδοτικό σχήμα και να ξεκινήσουν οι εργασίες, με στόχο το νέο εκθεσιακό κέντρο να εγκαινιαστεί το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της ΔΕΘ. «Η Θεσσαλονίκη μετά το 2026 θα είναι μια «άλλη πόλη, μια πόλη όπως οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε ονειρευτεί», κατέληξε ο κ. Τζήκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV