Newsroom

Ένα απέραντο εργοτάξιο έχει στηθεί στο ιστορικό κέντρο τη Αθήνας, από του Ψυρρή μέχρι την Ομόνοια αλλά και από τη Λιοσίων μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού, με την οικοδομική δραστηριότητα ανέγερσης ή ανακαίνισης ξενοδοχείων, να μην σταματά ούτε Κυριακές και αργίες.

Ισραηλινά, Αμερικανικά και Κινεζικά funds συναγωνίζονται σε κινητικότητα αφίξεων αλλά και αισθητική, τα πλέον γνωστά brands του εγχώριου real estate.

Πολυτελή ξενοδοχειακά καταλύματα ξεφυτρώνουν πλέον σαν μανιτάρια, είτε μέσω συμβάσεων μίσθωσης είτε πλήρους εξαγοράς ακινήτων, δίνοντας ξανά ζωή στις ερειπωμένες από κίνηση ιστορικές γειτονιές ή κεντρικές οδούς της Αθήνας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την Οικοδομική Δραστηριότητα κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε όλη τη χώρα, παρουσίασε αύξηση κατά 62,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 111,8% στην επιφάνεια και κατά 97,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Με την Αττική μάλιστα, όπως δείχνει και ο πίνακας, να σημειώνει ρυθμούς «πρωταθλητικούς».

Εν τω μεταξύ οι κορδέλες κόβονται η μία μετά την άλλη κι ένας ιδιότυπος αστικός σχεδιασμός is on. Πλάι σε υπερπολυτελείς σουίτες και φινετσάτα boutique hotels κάνουν το ντεμπούτο τους δομές λιγότερων αστέρων αλλά απαράμιλλου industrial design και funky props στυλ, για απαιτητικούς και αντισυμβατικούς πελάτες, μιας νέας εμφανώς γενιάς.

Οι 3+1 νέες ξενοδοχειακές αφίξεις της Brown downtown

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της Brown Hotels, η οποία όχι μόνο εδραιώνει την παρουσία της πέριξ της πλατείας Ομονοίας αλλά επεκτείνεται και προς το Σύνταγμα.

Μετά τα εγκαίνια του Brown Acropol, το πρώτο των Brown Hotels στην Ελλάδα εμπνευσμένο από τα θρυλικά cosmopolitan vibes των 60s, στην πλατεία επί της οδού Πειραιώς, το νεότερο απόκτημα του Ομίλου επί της οδού Βεραντζέρου, έμελλε να κάνει τη διαφορά.

Και από πλευράς αρχιτεκτονικής και design αλλά και επικοινωνιακής αναφοράς στην «κομματική ταυτότητα» των εγκαταστάσεων, το νέο ξενοδοχείο της Brown, το Dave Red με τους ιντριγκαδόρικους συνειρμούς που γεννά η τοποθέτηση ενός 5άστερου ξενοδοχείου στο πρώην ένδοξο «Σπίτι του Λαού» (πρώτη έδρα των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ στην Αθήνα) κέρδισε στα σημεία.

Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ξεκίνησε  τη λειτουργία του και  το νέο 4άστερο ξενοδοχείο Lighthouse Athens, στην Ομόνοια. Πρόκειται για το ανακαινισμένο πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 3, δυναμικότητας 220 δωματίων.

Το στοίχημα με το χρόνο έναρξης λειτουργίας εντός του τρέχοντος έτους δεν φαίνεται να το κερδίζει και το νεότερο απόκτημα του Ομίλου στου Ψυρρή. Το boutique ξενοδοχείο της Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, από τις ισραηλινών συμφερόντων Ficus Investments και Brown Hotels, βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανακατασκευή δύο 5ώροφων εφαπτόμενων κτιρίων που ενώνονται μεταξύ τους με τη Στοά Μανουσάκη, στον αριθμό 82 της Ευριπίδου, εντός οικοπέδου έκτασης 470 τ.μ. Το νέο ξενοδοχείο θα έχει συνολικά 63 δωμάτια.

 

Το πρώτο Moxy Hotel της Αθήνας

Τελευταία άφιξη στο κέντρο της Αθήνας είναι το Moxy Athens City, στη Σταδίου 65, το οποίο αν και είχε προγραμματιστεί για το τελευταίο 3μηνο του 2021 και παρά τους εντατικούς ρυθμούς εργασιών, το δίχτυ εργασιών ακόμα «αγκαλιάζει» την πρόσοψη του κτιρίου.

To Moxy θα στεγαστεί στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση για τη μετατροπή του ακινήτου προέρχεται από το σχήμα των Dimand – Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται από τα σχετικά πιο νέα brands του ξενοδοχειακού κολοσσού, αφού λανσαρίστηκαν μόλις το 2014. Η συγκεκριμένη αλυσίδα θεωρείται από τις πιο ελκυστικές, όσον αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής, με σύγχρονα και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη κατά κύριο λόγο σε επισκέπτες νεαρής ηλικίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θεωρούνται από τα πλέον ανθεκτικά brands για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

NYX Athens: Ξεκίνησε το lifting του πρώην Esperia στη Σταδίου

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η μεταμόρφωση του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια, σε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, με το κόστος της ανακαίνισης να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, πλέον όμως χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια για την έναρξη των έργων ανακατασκευής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • εσωτερικές διαρρυθμίσεις
  • τροποποίηση όψεων και προσθήκη νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων σε αυτές
  • δύο νέες πισίνες και συστήματα σκίασης στο δώμα του κτιρίου

Tα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

To 4άστερο των millennials στην εναλλακτική γειτονιά της Λιοσίων

Το νέο 4άστερο The Cohort Athens 100 κλινών, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του 6όροφου παλαιού κτηρίου γραφείων, στην οδό Λιοσίων 93.

Πρόκειται για μια επένδυση, από Λιβανέζο επενδυτή, που θα δημιουργήσει ένα πρωτότυπο smart hotel, το οποίο θα συνδυάζει ξενοδοχείο, χώρους εργασίας, δωμάτια – διαμερίσματα για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, ενώ θα διαθέτει εστιατόριο, γυμναστήριο, rooftop bar κ.ά.

Όπως έχει ήδη επικοινωνηθεί το νέο ξενοδοχείο θα απευθύνεται στη γενιά των millennials (ή Generation Y), στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000 και είναι «εθισμένοι» στην τεχνολογία.

Μακέτα του νέου The Cohort Athens στη Λιοσίων

Το νέο απόκτημα της Zeus στην Κάνιγγος

Το 7όροφο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο Κάνιγγος 21, παρότι είχε προσδιορίσει την έναρξη λειτουργίας του το 2020, ακόμα δεν έχει έχει απλώσει το δίχτυ εργασίας.

Το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12, πλησίον της Πλατείας Ομονοίας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. έχει μισθωθεί για τα επόμενα 30 χρόνια από τη Zeus International.

Tο νέο 5άστερο smart hotel Hellenic Vibes στο Μοναστηράκι

Tο νέο «έξυπνο» ξενοδοχείο Hellenic Vibes Smart Hotel στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πύλες του μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων αναπτύχθηκε στο ακίνητο που είχε αγοράσει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, στο Μοναστηράκι με δυναμική 28 δωματίων και 7 σουίτες.

Το νέο "έξυπνο" ξενοδοχείο Hellenic Vibes στην Αγίας Ειρήνης - Φωτό: Hellenic Vibes
Το νέο “έξυπνο” ξενοδοχείο Hellenic Vibes στην Αγίας Ειρήνης – Φωτό: Hellenic Vibes

Άνοιξε και το Xenodocheio Milos

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο, που κατασκεύασε η Intrakat στην περιοχή της Παλιάς Βουλής στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πύλες του, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη ξενοδοχειακή άφιξη μετά το τέλος της θερινής σεζόν στην Αθήνα.

Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου, που διαμορφώθηκε από δύο «δίδυμα» διατηρητέα κτίρια που ενοποιούνται από μια μεταγενέστερη γυάλινη προσθήκη στους τελευταίους ορόφους, είναι 4.400 τμ και αποτελείται από ισόγειο, 5 ορόφους και 2 υπόγεια ενώ είναι δυναμικότητας 43 κλειδιών.

Η INTRAKAT τα έχει μισθώσει από το 2017 προς εκμετάλλευση για διάστημα είκοσι ετών.

Πανέτοιμο το Omega Hotel στη  Ζήνωνος

Πανέτοιμο να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων είναι το κινεζικών συμφερόντων, 4άστερο ξενοδοχείο, στην περιοχή της Ομόνοιας.

Πρόκειται για το Omega Hotel, πρώην χώρος γραφείων στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος. Το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει 50 δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, rooftop bar με θέα προς την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, lobby bar το οποίο θα εξυπηρετεί τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου της Ζήνωνος κ.ά.

H grande ξενοδοχειακή επένδυση στη Λεωφόρο Συγγρού

Με το πόδι στο «γκάζι» βρίσκεται από το 2017 ο αμερικανικός κολοσσός Hines προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρον τις επενδυτικές ευκαιρίες στην μετά κρίσης και πανδημίας εποχή. Η μεταμόρφωση του πολυπαθούς Ledra Marriott της Λεωφόρου Συγγρού σε Grand Hyatt Athens ήταν μόνο η αρχή.

Το 2017, η Hines, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε ακίνητα, Henderson Park, εξαγόρασε το Athens Ledra Hotel, πρώην Ledra Marriott, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Το ακίνητο ανακαινίστηκε εκτενώς και εγκαινιάστηκε το 2018, σηματοδοτώντας το πρώτο ξενοδοχείο Hyatt στην ελληνική πρωτεύουσα και το πρώτο Grand Hyatt στην Ελλάδα.

Στους αμέσως επόμενους στόχους της εταιρείας είναι η δυναμική επέκταση των φυσικών ορίων της ξενοδοχειακής δομής με την προσθήκη του όμορου δημοφιλούς complex κινηματογράφων Odeon Starcity, το οποίο μετατρέπεται πλέον σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 240 δωματίων.

Με την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών έργων από την VITAEL, ξεκινά πλέον το κυρίως έργο κατασκευής του νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού 115, ακριβώς δίπλα από το Grand Hyatt Athens, με το οποίο θα ενωθεί, δημιουργώντας το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το έργο κατασκευής, ύψους 17 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανέλαβε η Intrakat, η οποία πρόσφατα υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση με το φορέα υλοποίησης της επένδυσης, την εταιρεία ΣΥΓΓΡΟΥ 115 ΑΕ.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, όπως αποκάλυψε η Intrakat στο ypodomes.com, είναι εντός του 2022.

Το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων θα αποτελείται από 7 υπόγεια και 9 ορόφους και θα περιλαμβάνει 215 δωμάτια, 14 σουίτες, διώροφη προεδρική σουίτα με πισίνα, κοινόχρηστη πισίνα, jacuzzi, εστιατόριο, bar, συνεδριακούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφειακούς χώρους συσκέψεων και χώρους στάθμευσης.

Όταν ολοκληρωθεί και ενωθεί με το Grand Hyatt, το τελευταίο θα αποκτήσει δυναμικότητα 538 δωματίων (από τα 309 σήμερα) και θα καταστεί το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά το Intercontinental επίσης στη Συγγρού (με 563 δωμάτια).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV