Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά ο Μετροπόντικας στο φρέαρ Κατεχάκη για να ανοίξει τη σήραγγα για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Κατ` εκτίμηση θα μπορεί να διανοίγει 13 μέτρα έτοιμης σήραγγας ημερησίως με τον αριθμό αυτό να μπορεί να φτάνει -ανάλογα και με το υπέδαφος μπροστά του- και τα 20 μέτρα.

Ο πρώτος σταθμός που θα περάσει είναι ο σταθμός ΓΟΥΔΗ και φυσικά θα περάσει χωρίς να υπάρχει έτοιμο όρυγμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό θα γίνει στους περισσότερους σταθμούς και μόνο οι σταθμοί στο κέντρο της πόλης θα ζήσουν το λεγόμενο “breakthrough”, δηλαδή την είσοδο του Μετροπόντικα σε έτοιμο σκαμένο σταθμό.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη σημερινή επίσκεψη στο φρέαρ Κατεχάκη

Ο πρώτος μετροπόντικας βαφτίστηκε “Αθηνά” από την Ελληνικό Μετρό και στο δικό του πρόγραμμα περιλαμβάνεται ένα ταξίδι 22 μηνών με τελική έξοδο επίσης τον σταθμό Ευαγγελισμό. Αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν καθυστερήσεις στο σύνολο τους οι μετροπόντικες θα έχουν ολοκληρώσει την διάνοιξη της σήραγγας διπλής τροχιάς το 2026.

Τα δύο μηχανήματα παραγγέλθηκαν και κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της AVAX στη Γερμανία στο εργοστάσιο της Herrenknecht.

Συνολικά η γραμμή 4 στο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, 9 ενδιάμεσα η /και τερματικά φρέατα. Στο Μετρό της Αθήνας η νέα Γραμμή 4 του Μετρό θα διαθέτει τους πιο σύγχρονους Μετροπόντικες ενώ και οι σταθμοί θα είναι οι πιο μοντέρνοι σε όλο το δίκτυο. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και την ΕΤΕπ.

Τα έργα για την κατασκευή της νέας “πορτοκαλί” γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM ενώ τις πρόδρομες εργασίες η ΕΡΕΤΒΟ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV