Νίκος
Καραγιάννης

Τέσσερα χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης και το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο παραμένει δέσμιο των προβλημάτων του. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει θετική εξέλιξη, δηλαδή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το ΘΕΚ, αποτέλεσε ένα “πείραμα” καθώς πρώτα κυρώθηκε από τη Βουλή, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης και μετά απεστάλη προς έγκριση στην Κομισιόν. Κρίνοντας από το χρόνο που έχει δεσμεύσει για το έργο, δεν φαίνεται να “άρεσε” και πολύ η συγκεκριμένη κίνηση καθώς μάλλον θεωρήθηκε ότι “προκαταλαμβάνεται”. ‘Ενα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται στην παρούσα φάση είναι αν υπάρξει κάποια οδηγία για να μπορέσει να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος.

Δηλαδή για να γίνει το φως στο τούνελ, φως ημέρας, αν υπάρξουν κάποιοι όροι. Η διετής αλληλογραφία μεταξύ  ΓAIAOΣE και της DGComp, δείχνει πάντως και το δύσκολο εγχείρημα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος όρος για επιπρόσθετη χρηματοδότηση του έργου από την ανάδοχο κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair ή να γίνει κάποια διαφορετική συμφωνία.

Μέσα σε όλα έχουμε και τον διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ ο οποίος έχει κηρυχθεί άγονος. Η Κομισιόν έχει κρούσει τον κώδωνα για καθυστερήσεις, ενώ η χώρα απειλείται με την υποχρέωση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά και απώλειας πολύτιμων κοινοτικών πόρων που κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί από την ΕΕ ανέρχονται σε 235 εκατ.ευρώ για τα έργα στο διπλανό ακίνητο.

Υποχρεωτικά σε αναμονή είναι και η Μυτιληναίος η οποία έχει αναλάβει το κατασκευαστικό σκέλος του έργου το οποίο ανέρχεται σε πενταετή έργα με κόστος που αγγίζει τα 120 εκατ.ευρώ. Η περιοχή του Θριασίου Πεδίου θεωρείται από τον κλάδο των logistics ως ο κατάλληλος για να γίνει η κορωνίδα επενδύσεων του χώρου καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV