Newsroom

Στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης αναμένεται να βρεθεί το έργο απορριμμάτων Πελοποννήσου, που θα αναπτυχθεί μέσω ΣΔΙΤ, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Την αμέσως προηγούμενη περίοδο, η αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ενέκρινε τη νομιμότητα των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου επί των επίμαχων απαλλοτριώσεων στις Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας, οι οποίες επί μεγάλο διάστημα προκαλούν συνολική εμπλοκή στην κατασκευαστική φάση του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο συνάντησε πλείστα εμπόδια στο δρόμο προς την υλοποίησή του, παρατείνοντας χρόνια προβλήματα με αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας.

Με την οριστική διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τις απαλλοτριώσεις που παρέσυραν το έργο σε μεγάλη αργοπορία, εκφράζεται βάσιμη αισιοδοξία για σύντομη έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Αν και το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την εμπορική λειτουργία των Μονάδων για το καλοκαίρι του 2021, δεδομένων των καθυστερήσεων που εν τω μεταξύ προέκυψαν, δεν αποκλείεται η κατασκευαστική φάση να επεκταθεί περαιτέρω.

Παρά τις όποιες παρεκκλίσεις από τους χρόνους, διευκρινίζεται ότι ο ανάδοχος, δηλαδή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και πριν την ολοκλήρωση των υποδομών αναμένεται ουσιαστική εξομάλυνση της κατάστασης.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα δημιουργηθούν στην Κορινθία και την Αργολίδα.

Το έργο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, ενώ έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Η ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας ανέρχεται σε 200.000 τόνους. Η συμβολή του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότηση της επένδυσης ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ.

Οι Μονάδες της Πελοποννήσου συνθέτουν το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ. Είναι το τέταρτο -κατά σειρά συμβασιοποίησης- ΣΔΙΤ απορριμμάτων μετά από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV