Connect with us

Λοιπά Έργα

Φορτσάρει… το Κτηματολόγιο υπό την πίεση του Μνημονίου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα νέα κτηματολογικά γραφεία, στη βόρεια Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2013. Η πρόοδος της κτηματογράφησης δεν είναι θεαματική, αλλά οι υπεύθυνοι του έργου υπόσχονται ότι θα «απογειωθεί» με την προκήρυξη των τελευταίων διαγωνισμών μέχρι το τέλος του έτους, κάτι για το οποίο η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι του Μνημονίου.

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κτηματολόγιο Α.Ε. πρόκειται να ολοκληρώσει την κατάρτιση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου 2013-2016. Παράλληλα, προωθείται η συγκρότηση μιας ομάδας ειδικών με τη βοήθεια της task force, η οποία θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε θέματα επιτάχυνσης του έργου. «Παραμένουμε εντός χρονοδιαγράμματος σε όσα έχουμε δεσμευτεί έναντι του Μνημονίου», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε., Απόστολος Αρβανίτης. «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση και την κατάρτιση δασικών χαρτών σε όλες τις περιοχές που απομένουν, ώστε το 2019 να έχουμε σε όλη την Ελλάδα κτηματολόγιο σε λειτουργία».

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης του νέου διαγωνισμού θα εξαρτηθεί και από έναν επιπλέον παράγοντα. Οπως αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται στο υπουργείο απόφαση, η οποία επιτρέπει στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να μειώσει κατά ένα τα στάδια επιλογής αναδόχου. «Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να έχουμε αναθέσει τις τελευταίες μελέτες στις αρχές του 2014».

Ο λόγος που επιλέγεται η απάλειψη ενός σταδίου του διαγωνισμού είναι απλός, αλλά πολύ ουσιαστικός: θα δίνεται μια λιγότερη ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους μελετητές… να προσφύγουν στα δικαστήρια! Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο στάδιο του τρέχοντος διαγωνισμού, για την καταγραφή 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε 10 νομούς της χώρας, έχουν κατατεθεί 70 προσφορές και… 40 ενστάσεις! Επιπλέον, η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν έχει καταφέρει ακόμα να αναθέσει το σύνολο των μελετών που αφορούν στη β΄ φάση κτηματογράφησης των αστικών κέντρων. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας, μετά την απεμπλοκή (μέσω απόφασης του ΣτΕ) του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση στον Δήμο Αθηναίων, απομένουν ακόμα τρεις προσφυγές για ισάριθμες μελέτες που θα κριθούν μέσα στον Οκτώβριο στο Διοικητικό Εφετείο. Και μετά θα απομένει η «ορφανή» μελέτη Βόλου – Λαμίας – Λιβαδειάς, στην οποία μετά τις προσφυγές τα δικαστήρια απέκλεισαν… και τους δύο συμμετέχοντες!

Το καλό νέο, πάντως, είναι ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πρόκειται να ανοίξουν 10 νέα κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα καλύψουν 24 περιοχές στις οποίες τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων. Θα ακολουθήσουν 9 περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου το κτηματολόγιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες δεν νοείται και έτσι η Κτηματολόγιο Α.Ε. πρόκειται να προκηρύξει μέσα στο 2012 και την κατάρτιση δασικών χαρτών για όλη την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Το «αγκάθι» βέβαια στην υπόθεση αυτή παραμένει η κύρωσή τους από τις δασικές υπηρεσίες, η οποία προχωρά με τόσο αργούς ρυθμούς, που υπονομεύεται η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Λοιπά Έργα

Στην κατασκευή πάρκου ψυχαγωγίας στα Τζουμέρκα προχωρά το Υπουργείο Υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή πάρκου ψυχαγωγίας στο Δήμο Κεντ. Τζουμέρκων

Στη κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου στην θέση «Σταυρός» της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προχωράει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μήκους περίπου 700 μέτρων καθώς επίσης και πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητα, τσουλήθρα «Tubby», συνθετική πίστα ΝP308, πεδίο ιππασίας, πεδίο «Paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ και η Προγραμματική Σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους. Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου έγινε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστο Χασιάκο, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του βουλευτής Άρτας κ. Γιώργου Στύλιου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας-ΥΠΠΟΑ για τη συντήρηση Ιεράς Μονής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες αναστήλωσης ναού

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, υπογράφεται τη Δευτέρα 10.00 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, τηςΠατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς ΜονήςΑγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και τουΠολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης ΕυάγγελοςΔιαμαντόπουλος.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση του μουσειακού κελύφους και την επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας προχωρά το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την επιτόπια επίσκεψη της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη στις 13 Ιουνίου 2020.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ιεραρχώντας το έργο ως απόλυτης προτεραιότητας, αποφάσισε την ενίσχυσή του με επί πλέον χρηματοδότηση -από την προβλεπόμενη στην Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Θήρας- και ζήτησε την άμεση έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ενισχύεται με επιπλέον χρηματοδότηση και ταυτόχρονα επιταχύνεται η υλοποίησή του. Θα παράσχομε κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα της επέμβασης και να αποδοθούν το δυνατόν ταχύτερα στο θηραϊκό κοινό και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, οι θησαυροί που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί το σύνολο των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτηρίου, ενώ οι πόροι της Προγραμματικής Σύμβασης διατίθενται για την επανέκθεση».

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ Λίνας Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του, δύο συσκέψεις (23 και 24 Ιουνίου 2020), με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και των μελετητών του έργου με αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησής του.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του μουσειακού κελύφους, την κτηριολογική επέμβαση, την αναδιοργάνωση της μόνιμης έκθεσης και την έκθεση, για πρώτη φορά στο κοινό, της Αρχαϊκής Κόρης της Θήρας, στο, στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι ανάγκες ριζικής κτηριολογικής επισκευής του αλλά και εκσυγχρονισμού – επικαιροποίησης της μόνιμης έκθεσης είχαν καταστεί ορατές ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο πλήθος των νέων σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας, προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.

Το 2000, η σπουδαία ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης έθεσε νέα δεδομένα για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, καθώς προβλέπεται να είναι το κεντρικό του έκθεμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προετοίμασε σχετική μελέτη επέκτασης-επισκευής-εκσυγχρονισμού της μουσειακής υποδομής με ομάδα τεχνικών συμβούλων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007. Όμως για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση το έργου.

Το 2018, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση και του συγκεκριμένου έργου, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Μελετών, Συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και Μουσείων στα όρια του Δήμου Θήρας» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας ο οποίος και την χρηματοδοτεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902). Το υπάρχον κτήριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο, λειτούργησε για το κοινό, μετά από ολιγοετή διακοπή, το 1968, λειτουργώντας έκτοτε αδιάλειπτα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα