Connect with us

Οδικές - Logistics

Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων: Συνεργασία FORTISIS και Digital Charging Solutions

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικρό ηλεκτρικό λεωφορείο

H συνεργασία της Fortisis, του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με την Digital Charging Solutions, διασυνδέει το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ με το διεθνές δίκτυο της DCS. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η παρουσία της DCS και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του στόχου της για τη λειτουργία πελατοκεντρικών υποδομών φόρτισης με παγκόσμια κάλυψη.

Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας των δύο εταιρειών ενεργοποιήθηκε και τέθηκε ήδη σε λειτουργία, η ενιαία πρόσβαση στο Δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ των χρηστών των εφαρμογών και υπηρεσιών MercedesMe.

Η Digital Charging Solutions GmbH απλοποιεί τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων διασυνοριακά, συνδέοντας αυτοκινητοβιομηχανίες, διαχειριστές στόλων και τελικούς χρήστες με φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης.  Καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις δημόσιας φόρτισης γίνονται εφικτές μέσω στενής συνεργασίας ισχυρών εταίρων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. H συνεργασία της Fortisis με την DCS θα διευρύνει τις δυνατότητες των πελατών από την Ελλάδα να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα ευκολότερα και με ενιαία μέθοδο πρόσβασης και πληρωμής.

Το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ δημιουργήθηκε το 2013 και σήμερα αριθμεί 42 σημεία φόρτισης που ανήκουν σε διάφορες επιχειρήσεις και φορείς ενώ εντός των επόμενων μηνών στο δίκτυο θα προστεθούν αλλά 53 καινούρια σημεία φόρτισης. Το δίκτυο της DCS αριθμεί σήμερα 125.000 σημεία φόρτισης σε 25 χώρες, που το καθιστούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο διεθνές δίκτυο δημόσιας φόρτισης.

image_pdfimage_print

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ευθύμης Μπακογιάννης: Θα συμβάλουμε στα ζητήματα που προάγουν μεταφορές, logistics και ναυτιλία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιμάνι με πλοίο μεταφοράς container

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα παρουσίασης της ερευνητικής υποδομής με τίτλο «Ευφυής Ερευνητική Υποδομή στη Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις Μεταφορές (EN.I.R.I.S.S.T – Intelligent Research Infrastructure for Shipping, Supply chain, Transport and Logistics)».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Μπακογιάννη:

«Καλημέρα σε όλους και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σε ένα οικείο περιβάλλον – αυτό της έρευνας και της καινοτομίας και, ειδικότερα, στον τομέα των μεταφορών, όπου δραστηριοποιούμαι επιστημονικά και ακαδημαϊκά τα τελευταία 15 χρόνια.

Θέλω να πιστεύω πως η εξειδικευμένη έρευνα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και στις Μεταφορές έχει εισέλθει πλέον οριστικά σε πορεία ανόδου για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και ειδικότερα για την Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από προσπάθειες, όπως αυτή σήμερα, που συνδέουν τον επιχειρηματικό με τον ερευνητικό κόσμο και μάλιστα με ευφυείς υπηρεσίες πρόσβασης που προάγουν την αυτοματοποίηση και τη διασύνδεση.

Σημαντικό στοιχείο– που λαμβάνουμε υπόψη και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας– είναι η δυνατότητα της υπό διαμόρφωση πλατφόρμας για περαιτέρω δικτύωση, άρα και διασφάλιση της ροής της γνώσης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στον τομέα των μεταφορών.

Εκ μέρους του ΥΠΕΝ, και συγκεκριμένα του τομέα αρμοδιότητάς μου, δηλαδή του Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ζητήματα, που αφορούν τη χωροθέτηση, την αδειοδότηση και την ανάπτυξη δομών, που θα προάγουν τις μεταφορές, τα logistics και τη ναυτιλία.

Ειδικότερα, βρίσκονται εν εξελίξει Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, όπως της Βιομηχανίας, του Τουρισμού, των Ορυκτών Πόρων, καθώς και των ΑΠΕ. Μάλιστα σε αυτό της Βιομηχανίας έχει προγραμματιστεί αύξηση του οικονομικού αντικειμένου, για να συμπεριλάβει και τα logistics, για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα πρόβλεψη και σχεδιασμός.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία, μετά την ολοκλήρωσή τους (περίπου σε 1 χρόνο), θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση περιοχών.

Επιπλέον τον Ιανουάριο του 2020 θα προκηρυχτούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες, για χωροθέτηση υπηρεσιών logistics και consolidation centres, με στόχο την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων αλλά και τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα αστικά συγκροτήματα.

Θεωρώ ακόμα ότι η προώθηση του συνδυασμένου πολεοδομικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά και η εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αναμένεται να προαγάγει σημαντικά την προώθηση των συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, εφόσον θα ενισχυθούν μεταφορικά μοντέλα, που μας εναρμονίζουν προοδευτικά με ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ μας στρέφουν και σε πιο οικονομικές και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης, τι αλλάζει

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδήγηση, Οδηγός, Οδική Ασφάλεια

Εχθές κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Άλλες Επείγουσες Διατάξεις». Τα άρθρα αρμοδιότητας του υπουργείου αφορούν συνοπτικά στα εξής ζητήματα:

Σκοπός νομοθετικής πρωτοβουλίας

Κρίθηκε σκόπιμο να κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Άλλες Επείγουσες Διατάξεις» προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από τις δυσκολίες εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας στην έκδοση αδειών οδήγησης. Ταυτόχρονα, δρομολογείται θεσμικά η διαδικασία κατάρτισης νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και θα απαντά στις παθογένειες του προηγούμενου συστήματος.

Προβλήματα του ισχύοντος νόμου:

α. Δεν γίνονται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών από τον Οκτώβριο του 2018, με συνέπεια ο αριθμός των υποψηφίων οδηγών να ξεπερνά τις 100.000. Ένα μεγάλο μέρος αυτών επιθυμούν να λάβουν την άδεια οδήγησης προκειμένου να προσληφθούν για εργασία ως οδηγοί είτε για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς που απαιτούν την κατοχή άδειας οδήγησης.

Β. Ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία ειδικών διαμορφωμένων χώρων για τις ειδικές δοκιμασίες (οπισθοπορεία και παρκάρισμα). Τέτοιοι χώροι δεν βρέθηκαν σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μη γίνονται εξετάσεις.

Όπου βρέθηκαν χώροι, όπως στο ΚΤΕΟ Χολαργού, η αναμονή για την εξέταση ήταν μεγάλη εξαιτίας του συνωστισμού των υποψηφίων (120 – 150 κάθε μέρα) με συνέπεια η ποιότητα των εξετάσεων να είναι χαμηλή.

γ. Οι εκπαιδευτές αρνούνται να διαθέσουν τα εκπαιδευτικά τους οχήματα χωρίς τη δική

τους παρουσία, καθώς στην περίπτωση ατυχήματος, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τους

καλύπτουν, εφόσον δεν συνοδεύουν τον εκπαιδευόμενο.

δ. Η υποχρέωση ασφάλισης των υποψηφίων οδηγών ατομικά, δημιούργησε πρόβλημα

καθώς, αρχικά οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνήθηκαν να χορηγήσουν τέτοια ασφαλιστήρια. Στη συνέχεια, χορηγούσαν ατομικά ασφαλιστήρια υποψηφίων οδηγών, τα οποία κόστιζαν περίπου 120-140 € για τα επιβατικά Ι.Χ. και 150-180 € για τα βαρέα οχήματα. Η ασφάλιση αυτή κάλυπτε το χρονικό διάστημα μισής ώρας της εξέτασης, ενώ τα ποσά αυτά καλύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις και την ετήσια ασφάλεια των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

ε. Δεν υφίστατο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο αναγκαίος εξοπλισμός (κάμερες παρακολούθησης) προκειμένου να είναι εφαρμόσιμες οι διατάξεις.

Προτεινόμενες Ρυθμίσεις:

Συστήνεται Επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, προκειμένου να συνταχθεί ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και θα περιορίσει το φαινόμενο της διαφθοράς, όπου υπάρχει. Το έργο της Επιτροπής θα είναι εξάμηνο και μπορεί να παραταθεί για 3 ακόμη μήνες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Άδειες Οδήγησης

Έως την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής καταργούνται τα άρθρα που

επέφεραν τα προβλήματα και επανέρχεται το θεσμικό πλαίσιο, που προϋπήρχε της ψήφισης του ισχύοντος νόμου.

Το έργο της δοκιμασίας προσόντων διενεργείται από δύο υπαλλήλους – εξεταστές.

Έως και την 30η Απριλίου 2020, στο πλαίσιο διασφάλισης της εξυπηρέτησης των

υποψηφίων οδηγών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, δύναται να διενεργούνται οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς από έναν εξεταστή. Η συσσώρευση αιτημάτων έκδοσης νέων αδειών είναι τεράστια.

Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές

Επικαιροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη διενέργεια της ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συστήνονται Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, τις οποίες κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και σχεδόν όλοι οι πολίτες άνω των 80 ετών πιστοποιούνταν ικανοί ανά ειδικότητα γιατρού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπου περιοριζόταν ο χρόνος ισχύος των αδειών οδήγησης.

Το παράβολο που θα καταβάλλουν οι προς εξέταση οδηγοί στην ΔΙΕ είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου σήμερα σε κάθε επίσκεψη γιατρού. Σήμερα οι ηλικιωμένοι πρέπει να επισκεφτούν 4 γιατρούς και να πληρώσουν 40 ευρώ, ενώ στην ΔΙΕ για όλους τους γιατρούς θα πληρώσουν 30 ευρώ (3Χ10).

Άνω των 74

Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των κατόχων αδειών οδήγησης που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών.

Το μέτρο αυτό αποτελεί διάκριση εις βάρος των ηλικιωμένων και έχει επιφέρει πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πολιτών.

Ειδικότερα, για να αναθεωρήσουν την άδεια οδήγησης, εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις, έπρεπε να επισκεφτούν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες τουλάχιστον 4 φορές προκειμένου να πάρουν τις άδειες οδήγησης. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε αναμονή και ο προηγούμενος Υπουργός έδινε συνεχώς παρατάσεις.
Η εξέταση ήταν υποτυπώδης (οδήγηση σε ένα δρόμο 500-800 μέτρων) και γι’ αυτό οι απορριφθέντες ήταν πολύ λίγοι. Αμφισβητείται αν το μέτρο αυτό επιφέρει αποτελέσματα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Οδήγηση στα 17 έτη

Η συνοδευόμενη οδήγηση καταργείται γιατί με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε (θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και θεωρητική και πρακτική εξέταση στην ηλικία των 17 ετών) όπως ισχύει και για την ηλικία των υποψηφίων που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή του (συνοδεία οδηγού, ειδική ασφαλιστική κάλυψη, διοικητικές κυρώσεις). Η επιτροπή που συστήνεται θα επανεξετάσει το μέτρο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη της οδηγίας 2006/126 που δίνει στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα μείωσης του κατώτατου ορίου ηλικίας στα 17 έτη για την κατηγορία Β (επιβατικά ) και για οδήγηση μόνο εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

«Γουρούνες»

Καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων

τετράτροχων μοτοσικλετών που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα εσωτερικής καύσης με

κυλινδρισμό έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους που

εφαρμόζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, δεδομένου ότι πρόκειται για οχήματα που

έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτουν

άδεια κυκλοφορίας και πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο οικείος Δήμος ή οικεία Περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν τη δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία οχημάτων οιασδήποτε κατηγορίας σε ορισμένες περιοχές ή σε όλο το οδικό δίκτυο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Υπουργείο Μεταφορών: Νομοσχέδιο λύνει την «κρίση» στα διπλώματα οδήγησης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Σχέδιο Νόμου καταθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το οποίο απεγκλωβίζονται πάνω από 150.000 υποψήφιοι οδηγοί και εκπαιδευτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν «όμηροι» της ισχύουσας διαδικασίας. Επιπλέον:

-Καταργείται η υποχρεωτική πρακτική επανεξέταση για την ανανέωση του διπλώματος των άνω των 74 ετών συμπολιτών μας και παύει η ταλαιπωρία τους. Επίσης με «διακριτικότητα» εξετάζεται αν η υγεία τους, τους επιτρέπει να οδηγούν.

-Επανασυστήνονται άμεσα οι δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές και σχεδιάζεται η ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση των ιατρικών εξετάσεων.

-Ανατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση το πλαίσιο λειτουργίας των οχημάτων γνωστών ως «γουρούνες».

-Συστήνεται επιτροπή η οποία σε 6 μήνες θα καταθέσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε ανάρτηση του στο facebook, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σημειώνει πως «Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, λύνονται επιτέλους τα προβλήματα στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης, τα οποία δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση ομαλοποιείται και το Υπουργείο προχωρά άμεσα στο σχεδιασμό ενός συγχρόνου και λειτουργικού νομοσχεδίου για τις εξετάσεις οδήγησης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα