Νίκος
Καραγιάννης

Με μια πρόταση για την επιτάχυνση των έργων που υλοποιούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε αισθητή την παρουσία του στο 8ο Φόρουμ των Δελφών, ο Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες”.

Μιλώντας στο πάνελ με θέμα “Κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για ανθεκτικές υποδομές” ο κ.Σαμαράς, σημειώνοντας τα πολύ στενά χρονικά πλαίσια του RRF, που φτάνει μέχρι το τέλος του 2026, πρότεινε την άμεση εκπόνηση μελέτης που θα καταδείξει τις απαιτούμενες κρίσιμες θεσμικές αλλαγές που θα μπορούν να επιταχύνουν την υλοποίηση των έργων.

“Αυτό για να γίνει θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπονομευθεί η ασφάλεια των έργων” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης των αλλαγών που θα προκύψουν καθώς θα αναδειχθεί η ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου.

Γνώμονας, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της “Σαμαράς & Συνεργάτες” είναι το δημόσιο συμφέρον για τα εθνικής σημασίας έργα του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ.Σαμαράς ανέδειξε τις αρετές του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα, ενός προγράμματος 31,5 δισ. ευρώ για έργα των οποίων η λογική περιέχει στοιχεία βιωσιμότητας και σύνδεση με θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

“Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν και τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντίστροφη μέτρηση” υποστήριξε ο κ.Σαμαράς ο οποίος μίλησε για τη στενότητα της περιόδου υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων που φτάνει μέχρι το τέλος του 2026.

Στάθηκε επίσης στην κληρονομιά που θα αφήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε πως “αυτή η τεχνογνωσία και η δυναμική που θα αποκτηθεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων”.

Αναφορικά με τη συμμετοχή συμβούλων στο πρόγραμμα, ανέφερε πως τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από αυτό, φέρνουν στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της γραφειοκρατίας. Για αυτό το λόγο απαιτούνται εξειδικευμένοι σύμβουλοι για να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τα όποια προβλήματα και να δίνουν τις βέλτιστες λύσεις.

Ο ισχυρός άνδρας της “Σαμαράς & Συνεργάτες” ανέφερε τη συμμετοχή του Ομίλου στην ωρίμανση και εκτέλεση μεγάλων έργων, ως τεχνικοί σύμβουλοι, στο Υπουργείο Υποδομών, στο ΥΠΕΝ και στο ΥΠΑΑΤ, αλλά και σε άλλους φορείς, καθώς και σε πολλά έργα ΣΔΙΤ. Παράλληλα συμμετέχει με την ίδια ιδιότητα στη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ.

Για τον Όμιλο “Σαμαράς & Συνεργάτες” υπογράμμισε πως είναι μια 100% ελληνική εταιρεία με πάνω από 400 απασχολούμενους και χαρακτήρισε ως “τεράστιο πλεονέκτημα” το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και με “βαθιά γνώση του θεσμικού πλαισίου” καθώς υπάρχει εμπειρία 30 και πλέον ετών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV