Νίκος
Καραγιάννης

H Salfo είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος για το μεγάλο έργο του Flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η ελληνική εταιρεία αναλαμβάνει τον συμβουλευτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου του έργου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω του ΕΣΗΔΗΣ. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει επιλέξει μια τριάδα σχημάτων απο εταιρείες συμβούλων-μηχανικών για έργα τα οποία ωριμάζει και στη συνέχεια υλοποιεί. Ένα από αυτά είναι και το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Στις προσφορές που δόθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2023, τελικά επικράτησε εκείνη της Salfo and Associates η οποία θα είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος του μεγάλου αυτού έργου.

Η εταιρεία έχει αναλάβει ως Σύμβουλος σε πολλά μεγάλα έργα εντός και εκτός της χώρας, όπως το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα, τα cove residences στο Ελληνικό αλλά και στο έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, στο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και πολύ μεγάλα έργα στη Σαουδική Αραβία αλλά και αλλού.

Το έργο προϋπολογισμού ποσού 1.640.900,00 € (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) ή 2.034.716,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), έχει τίτλο: «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ) στην παρακολούθηση της εκτέλεσης της Σύμβασης Σύμπραξης του έργου “Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με Σ.Δ.Ι.Τ.”» στο πλαίσιο της από 14-03-2022 Συμφωνίας Πλαίσιο με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου της διοίκησης σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Να θυμίσουμε ότι το σχήμα που κατασκευάζει το έργο είναι μεταξύ των εταιρειών ΑΒΑΞMYTILINEOS που έχουν αναλάβει την σύμβαση ΣΔΙΤ.  Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023 και σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2027.

Στην Εγνατία η συντήρηση όσο κατασκευάζεται

Σε απόφαση για την ανάθεση στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» της αρμοδιότητας για την λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Ο.) στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Α/Κ Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών) καθ΄ όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με Σ.Δ.Ι.Τ.» προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

‘Οπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου “Η κυκλοφορία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στο κρίσιμο τμήμα της, επηρεάζει άμεσα την λειτουργία της αμέσως συνεχόμενης με αυτό Εξωτερικής Περιφερειακής, η οποία περατώνεται στον Ανισόπεδο Κόμβο Κ-5, την ευθύνη και αρμοδιότητα της οποίας -όπως και της συντήρησής της- έχει η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». Ως εκ τούτου, οι λειτουργικές συνθήκες των δύο αυτών συνεχόμενων και λειτουργικά αλληλοεξαρτώμενων τμημάτων οδού, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν ενιαία, ώστε κατά την διάρκεια της εργοταξιακής εγκατάστασης του έργου αναβάθμισης της πρώτης, και κυρίως κατά την εκδήλωση εκτάκτων συμβάντων, να μειώνονται οι συνέπειες στους μετακινούμενους διαμέσου της δεύτερης, από και προς τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό”.

Στη λειτουργία της οδού περιλαμβάνεται ο έλεγχος κυκλοφορίας στην ανοικτή οδό και στησήραγγα καθώς και στους κόμβους και στους κλάδους αυτών, η διενέργεια περιπολιών ασφαλείας, η διάθεση μηχανημάτων έργου και η παροχή συνδρομής προς τις Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών για τη διαχείριση κυκλοφορίας με συμβατικά και τηλεματικά μέσα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και γενικά, κάθε αναγκαία ενέργεια για την εύρυθμη, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Ο. από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Α/Κ Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών)» κατά το διάστημα που θα εκτελούνται οι εργασίες του flyover ώστε να εκκαθαρίζονται τάχιστα τα συχνά συμβάντα ελάσσονος εμβέλειας που δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, να απομακρύνονται ακινητοποιημένα οχήματα και εμπόδια που παρακωλύουν την ομαλή κυκλοφορία, να παρέχεται συνδρομή προς τις Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών για την ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων μείζονος εμβέλειας και γενικότερα να πραγματοποιείται έλεγχος και διαχείριση της κυκλοφορίας με στόχο την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της χωρητικότητας της οδού.

Το προφίλ του έργου

Το έργο του Flyover εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά συνολικά σε 13 χιλιόμετρα. Πρόκειται για κομβικό έργο υποδομής, καθώς θα διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Εγνατία Οδό, τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, έχοντας πολυεπίπεδη θετική επίδραση στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

O νέος συμπληρωματικός υπέργειος άξονας θα έχει μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εκτεταμμένα έργα ανακατασκευής, βελτίωσης και κατά τόπους διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου, εννέα ανισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση διασυνδέσεων, 10 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Ο αναβαθμισμένος άξονας θα βελτιώσει ουσιαστικά την οδική ασφάλεια και θα συμβάλλει στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται πως θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, διπλάσια σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή ικανότητα. Θα συνεισφέρει παράλληλα, ειδικά σε συνδυασμό με το Μετρό, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων, λόγω της αποσυμφόρησης των δρόμων της πόλης.

Η κατασκευή, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Με την λειτουργία του flyover το σχήμα ΑΒΑΞ–ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση όλου του Περιφερειακού Θεσσαλονίκης για περίπου 30 χρόνια ενώ οι χρήστες του δρόμου δεν θα πληρώνουν διόδια. Αυτό γιατί η σύμβαση ΣΔΙΤ προβλέπει πως η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV