Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Flyover: Στόχος οι υπογραφές εντός του 2022 – Δείτε φωτό πως θα είναι ο νέος υπέργειος αυτοκινητόδρομος

Δημοσιεύθηκε

στις

Flyover Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Στο τελικό στάδιο περνάει ο διαγωνισμός για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Η ανάδειξη του σχήματος ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ως προσωρινού αναδόχου για τα έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ είναι η αρχή της αντίστροφης μέτρησης που θα φέρει το έργο σε κατασκευαστικούς ρυθμούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τελική βαθμολόγηση των προσφορών των σχημάτων που προσέφεραν τα σχήματα που συμμετείχαν στην τελική φάση. Έτσι, έχουμε στην πρώτη θέση το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και στη δεύτερη θέση την ΙΝΤΡΑΚΑΤ η οποία κατονομάζεται πλεόν ως “επιλαχούσα”, δηλαδή ως η δεύτερη τη τάξει αν για κάποιο λόγο το πρώτο σχήμα δεν αναλάβει το έργο.

Τρίτη κατετάγη η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και τέταρτη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι διαφορές στη βαθμολογία είναι πολύ μικρές, συγκεκριμένα μεταξύ 1,0-1,23 (δεν αφορά ποσοστό επί τις εκατό αλλά έναν αλγόριθμο) με την ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να κερδίζουν το χρυσό συμβόλαιο κυριολεκτικά …στον πόντο.

Σημαντικό στοιχείο για αυτό το οδικό ΣΔΙΤ, το πρώτο της χώρας, είναι πως ξεκινά μια εποχή που μεγάλα έργα υποδομής εντάσσονται στην λογική της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Να θυμίσουμε πως με την λογική της ΣΔΙΤ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρέχει παράλληλα και οι διαγωνισμοί για τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη.

Ποια είναι τα βήματα που θα μας φέρουν στην υπογραφή του έργου

Αν μέχρι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου δεν κατατέθηκε κάποια προδικαστική προσφυγή, τότε ο σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ “αγκαλιάζει” το έργο και περνάμε στην προσυμβατική περίοδο.

Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα ετοιμάσει και θα στείλει τη σύμβαση προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη συνέχεια εφόσον δοθεί το πράσινο φως η σύμβαση-ΣΔΙΤ θα πάρει το δρόμο της Βουλής προς κύρωση και τέλος θα πέσουν και οι υπογραφές που θα δώσουν σάρκα και οστά στο νέο οδικό έργο.

Οι υπογραφές για το έργο εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές (προσφυγές, ενστάσεις κ.α.) εκτιμάται ότι θα πέσουν εντός του 2022 και στη συνέχεια τα έργα θα έχουν τον λόγο.

Ένας υπέργειος δρόμος

Το flyover είναι ένας νέος άξονας που θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά ένα τμήμα του γύρω στα 4 χιλιόμετρα θα είναι υπέργειο και αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκε ως “flyover” καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο, θα φαίνεται σαν να “ίπταται” ένας επιπλέον άξονας.

Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, πρόκειται για τον πρώτο οδικό άξονα του είδους του στην Ελλάδα ο οποίος συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον θα μπορεί να δημιουργεί μια διαμπερή κυκλοφορία μεταξύ της αρχής και του τέλους του.

Θα αποσυμφορήσει την σημερινή κίνηση στο υφιστάμενο τμήμα της Περιφερειακής η οποία θα έχει πλέον πιο τοπικά, πιο αστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα θα δημιουργήσει καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο της πόλης που συνεχώς αναπτύσσεται.

Οι οδηγοί θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση προς τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και θα επιτρέψει καλύτερα, πιο άνετα και ασφαλέστερα ταξίδια. Ο νέος άξονας εκτιμάται ότι θα βελτιώσει κατά πολύ τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε σχέση με τον υφιστάμενο άξονα.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα