Νίκος
Καραγιάννης

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την ανάδειξη αναδόχου στο μεγάλο έργο κατασκευής του flyover.  Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών έγιναν αποδεκτοί οι φάκελοι συμμετοχής και τεχνικής προσφοράς από τα τέσσερα σχήματα που έδωσαν το παρών.

Αποδεκτή έγινε και η αποσφράγιση των προσφορών, το αποτέλεσμα της οποίας θα το μάθουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για το έργο μάχονται οι: ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, στόχος είναι η γρήγορη ανάδειξη του αναδόχου για το έργο που θα υλοποιηθεί με την μέθοδο της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αν δεν υπάρξουν στη συνέχεια ενστάσεις ή προσφυγές, τότε είναι εφικτή η υπογραφή της σύμβασης ακόμα και εντός του 2022.

Ο διαγωνισμός για το flyover, το νέο υπέργειο τμήμα στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης έχει κυριολεκτικά κάνει σπριντ για τα ελληνικά δεδομένα. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην οποία συμμετείχαν οι: ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Πολύ γρήγορα η διαδικασία προχώρησε στη Β`φάση και τελικά στις 30 Δεκεμβρίου δόθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές των 4 υποψηφίων αναδόχων.

Το πρώτο οδικό έργο-ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθεί

Αρχές Ιουνίου του παρελθοντος έτους, τα πέντε σχήματα πέρασαν στην Β`φάση (φάση διαλόγου) η οποία ξεκίνησε και άμεσα. Οι 4 υποψήφιοι συμμετείχαν στο σύνολο τους και τώρα φτάνουμε στο χρονικό σημείο των προσφορών.

Όπως όλα δείχνουν, θα είναι το πρώτο οδικό έργο-ΣΔΙΤ που θα τρέξει στη χώρα και στόχος είναι οι υπογραφές να πέσουν μέσα στο 2022. Θα χρειαστούν περίπου 4 χρόνια για την κατασκευή του και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2026 θα μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια. Δηλαδή δικαστικές προσφυγές, απαλλοτριώσεις κ.α.

Συνολικά η διάρκεια της σύμβασης μαζί με την κατασκευαστική περίοδο είναι 30 χρόνια. Στο διάστημα των υπόλοιπων 26 ετών, ο ανάδοχος θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του νέου αυτού δρόμου. Το Δημόσιο θα εξοφλεί με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Τι θα κατασκευαστεί

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή ενός υπερυψωμένου άξονα 13χλμ, πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης ο οποίος θα Θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινοπολίτικα).

Πιο συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά).

Η αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ανάσα για τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, τη νότια πλευρά του νομού και τη Χαλκιδική.

Παράλληλα θα συνδέει σε χρόνο ρεκόρ τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης και ιδιαίτερα τους Δήμους που βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα της Περιφερειακής.

Οι άλλες οδικές ΣΔΙΤ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα υλοποίησης μεγάλων οδικών έργων ΣΔΙΤ. Πέρα από το flyover, προσφορές δόθηκαν και για τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Στις 24 Ιανουαρίου θα δοθούν προσφορές και το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη του πρώτου που προχωρά σε ολοκλήρωση.

Σε διαδικασία έναρξης δημοπράτησης είναι ακόμα δύο οδικά έργα. Αυτά αφορούν στους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη. Στα δύο αυτά έργα έχουν προσληφθεί σύμβουλοι και μόλις ληφθεί το πράσινο φως της Διυπουργικής Επιτροπής θα μπορέσουν να προκηρυχθούν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV