Νίκος
Καραγιάννης

Το μεγαλύτερο οδικό έργο στη Θεσσαλονίκη, αυτό του flyover είναι πλέον του νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την πόλη καθώς επίκειται η έναρξη των έργων. Αντικείμενο του έργου είναι ένας νέος, υπέργειος σε μεγάλο τμήμα άξονας, στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής οδού της πόλης. Στόχος του έργου είναι να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ολοένα και μεγαλύτερη κίνηση οχημάτων που παρουσιάζει ο περιφερειακός δρόμος που συνδέει την δυτική με την ανατολική Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο αλλά και τον νομό με την Χαλκιδική.

Ωστόσο ως σημαντικό θέμα είναι πως θα γίνουν τα έργα χωρίς να “φρακάρει” συγκοινωνιακά η πόλη. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον και από τις πρώτες συσκέψεις της νέας ηγεσίας ήταν στη Θεσσαλονίκη και για το συγκεκριμένο θέμα. Έχει επίσης συσταθεί μια ομάδα εργασίας για το πως θα μπορέσει κατά τον πιο εύρυθμο τρόπο, στα μέτρα του δυνατού, και το έργο να εκτελεστεί αλλά και να μπορεί να λειτουργεί επαρκώς το οδικό κύκλωμα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

To Flyover με τη λειτουργία του σε συνδυασμό με την υφιστάμενη Περιφερειακή αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί έως και 10.000 οχήματα ανά ώρα. Στο απώγειο του ο σημερινός δρόμος έφτανε να εξυπηρετεί μέχρι και 150.000 οχήματα ημερησίως (τα περισσότερα φυσικά τις ώρες αιχμής). Ουσιαστικά το Flyover υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά την χωρητικότητα του αστικού αυτοκινητόδρομου.

Για το έργο υπάρχουν φυσικά διαμαρτυρίες και αντιθέσεις. Τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του έργου έχουν εκφράσει τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης καθώς αναμένεται η κυκλοφοριακή μελέτη που θα υποδείξει πως θα λειτουργεί επί της ουσίας ο Περιφερειακός κατά την διάρκεια των έργων που έχει υπολογιστεί σε περιπου 4 από την ημέρα που θα ξεκινήσουν επισήμως.

Προχθές υπήρξε και μια διαμαρτυρία κατοίκων για την κοπή δέντρων για τις ανάγκες του έργου ένω υπάρχει και μια προσφυγή πολιτών κατά των περιβαλλοντικών όρων. Η συζήτηση ορίστηκε για τις 4 Οκτωβρίου.

Σε αυτή τη φάση οι μελέτες προχωρούν και αναμένεται να υπάρξει πληροφόρηση των χρηστών όταν τα έργα θα ξεκινήσουν για τις εναλλακτικές επιλογές τους. Υπό έγκριση από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ είναι η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του ανάδοχου σχήματος ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Η κυκλοφοριακή μελέτη απασχόλησε το συντονιστικό όργανο που συστάθηκε πριν λίγες ημέρες. Τη μέριμνα για τη μελέτη, η οποία θα εμπλουτίζεται με επικαιροποιημένα στοιχεία, αναλαμβάνει ο ΟΣΕΘ.

Η μελέτη θα καταγράψει τις μετακινήσεις που γίνονται στην πόλη, θα αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου όπως αυτές αποτυπώνονται στην καθημερινότητα όλων μας και θα προτείνει διαχειριστικές παρεμβάσεις με χρονική κλιμάκωση.

Το Υφυπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, αναλαμβάνει το συντονιστικό ρόλο των αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων.

Φυσικά έργα τέτοιας εμβέλειας χωρίς να υπάρξει ταλαιπωρία δεν γίνεται. Το έργο εκτελείται στην ανατολική πλευρά, Η γέφυρα, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, θα αρχίζει από το ύψος του «Παπαγεωργίου» και θα καταλήγει λίγο πριν από τα Κωνσταντινουπολίτικα, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τον Κ12 (στην έξοδο προς Μουδανιών) θα γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και ανακατασκευή της υφιστάμενης οδού.

Με την λειτουργία του flyover η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης θα είναι πλέον ένας αστικός αυτοκινητόδρομος στα επίπεδα της Αττικής Οδού στην Αθήνα καθώς δεν θα υπάρχουν ισόπεδες διαβάσεις και υπόσχεται πως θα επιτρέπει την διαμπερή οδική μετακίνηση χωρίς ανασχέσεις, την μείωση των αποστάσεων μεταξύ ανατολικού και δυτικού τμήματος και την γρηγορότερη πρόσβαση στο νότιο τμήμα του νομού αλλά και στη Χαλκιδική.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV