Νίκος
Καραγιάννης

Στο προσυμβατικό στάδιο περνάει ο ο διαγωνισμός για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την εποχή συλλέγονται τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου η σύμβαση να οδεύσει προς έλεγχο και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μεγάλος στόχος παραμένει η υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος του έτους και να στηθούν εργοτάξια στις αρχές του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για την πόλη της Θεσσαλονίκης το οποίο συνδέεται με ένα μεγάλο οδικό έργο.

Ανάδοχο σχήμα στο έργο είναι η ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ως ανάδοχο αυτό το εταιρικό σχήμα και φυσικά η πρώτη φορά σε έργο ΣΔΙΤ. To κόστος του έργου είναι 462,5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 373 εκατ. ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από δάνεια και ίδια κεφάλαια των αναδόχων και δεν προβλέπεται συμμετοχή του δημοσίου.

Θα χρειαστούν 4 χρόνια για την κατασκευή του και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2026 θα μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Συνολικά η διάρκεια της σύμβασης μαζί με την κατασκευαστική περίοδο είναι 30 χρόνια. Στο διάστημα των υπόλοιπων 26 ετών, ο ανάδοχος θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του νέου αυτού δρόμου. Το Δημόσιο θα εξοφλεί με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Το έργο υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ, μέρος πακέτου αναλόγων οδικών έργων. Με την ίδια μέθοδο προχωρούν διαγωνισμοί για τον άξονα Καλαμάτα-Μεθώνη, για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και αναμένονται επιπλεόν διαγωνισμοί για τα οδικά τμήματα Δράμα-Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.

Το μεγαλύτερο οδικό έργο της Θεσσαλονίκης

Το flyover με την έναρξη της κατασκευής του θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο οδικό. Λόγω του γεγονότος της σύνδεσης του με τον αστικό ιστό της πόλης, το κατατάσσει μαζί με το έργο του Μετρό ως ένα από τα κρισιμότερα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού κορεσμού που παρουσιάζουν οι μεγάλοι άξονες του πολεοδομικού της συγκροτήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ακολουθήσει η κύρωση του έργου από τη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης που θα δώσουν σάρκα και οστά στο νέο οδικό έργο.

Ο πρώτος “υπέργειος” ‘αξονας της Θεσσαλονίκης

Το flyover είναι ένας νέος άξονας που θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά ένα τμήμα του γύρω στα 4 χιλιόμετρα θα είναι υπέργειο και αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκε ως “flyover” καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο, θα φαίνεται σαν να “ίπταται” ένας επιπλέον άξονας.

Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, πρόκειται για τον πρώτο οδικό άξονα του είδους του στην Ελλάδα ο οποίος συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον θα μπορεί να δημιουργεί μια διαμπερή κυκλοφορία μεταξύ της αρχής και του τέλους του.

Θα αποσυμφορήσει την σημερινή κίνηση στο υφιστάμενο τμήμα της Περιφερειακής η οποία θα έχει πλέον πιο τοπικά, πιο αστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα θα δημιουργήσει καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο της πόλης που συνεχώς αναπτύσσεται.

Οι οδηγοί θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση προς τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και θα επιτρέψει καλύτερα, πιο άνετα και ασφαλέστερα ταξίδια. Ο νέος άξονας εκτιμάται ότι θα βελτιώσει κατά πολύ τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε σχέση με τον υφιστάμενο άξονα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV