Μία εξαιρετική πρωτοβουλία που εισάγει τον όρο της σιδηροδρομικής ασφάλειας, τρέχει ήδη η ΡΑΣ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και το υπουργείο Παιδείας. Ξεκινώντας από μία ιδέα που είχαν τρεις εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί που ευαισθητοποιήθηκαν από δυστυχήματα με θύματα μαθητές σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα φορέα ενημέρωσης και πρόληψης ατυχημάτων. Από το 2017 και μέχρι σήμερα, τρεις εργαζόμενοι, δύο από τη ΡΑΣ και ένας από τον ΟΣΕ, έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση μαθητών με προγράμματα ενημέρωσης για την πρόληψη ατυχημάτων στις σιδηροδρομικές γραμμές. Σήμερα πάνω από 20.000 μαθητές έχουν ενημερωθεί για το τι είναι σιδηροδρομική ασφάλεια.
Οι παρουσιάσεις γίνονται σε χώρους σχολείων Δημοτικών, Γυμνάσιών και Λυκείων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που γειτονεύουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο και διαρκούν μία ώρα. Το πρόγραμμα μάλιστα παρουσιάστηκε και τιμήθηκε από την Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) κατά την διάρκεια του European Level Crossing Forum (ELCF) στο Παρίσι στις 26 Μαρτίου 2019 .
ΤΣΙΑΠΑΡΙΚΟΥ: ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Πρόεδρος της ΡΑΣ κυρία Ιωάννα Τσιαπαρίκου μίλησε στο ypodomes.com σχετικά με αυτή την πολλή σημαντική πρωτοβουλία. Όπως σημείωσε “Η ασφάλεια στο σιδηρόδρομο αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Δεδομένου ότι η πρόληψη και η ενημέρωση είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής συμβάντων και ατυχημάτων στο σιδηρόδρομο, στηρίζουμε και προωθούμε κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δημιουργία της λεγόμενης «κουλτούρας ασφάλειας».
Στο πλαίσιο αυτό αγκαλιάσαμε αμέσως την ιδέα των στελεχών της ΡΑΣ και του ΟΣΕ για τη δημιουργία προγράμματος ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία που γειτνιάζουν κυρίως με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Άμεσα εκκινήσαμε τις διαδικασίες για έγκριση του προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και διαθέτοντας τους ήδη περιορισμένους ανθρώπινους και υλικούς πόρους μας, κατορθώσαμε μέσα σε ενάμιση χρόνο να ενημερωθούν πάνω από 20.000 παιδιά”.
Όπως είπε η κ.Τσιαπαρίκου, το πρόγραμμα έχει τεράστια αποδοχή από τους ίδιους του μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς ενημερώνονται για θέματα άγνωστα γι’ αυτούς, κατά παραδοχή των ιδίων. Ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν παρουσιαστεί θανατηφόρα ατυχήματα με παιδιά (π.χ. Λάρισα), όλοι οι τοπικοί θεσμοί αποδέχτηκαν το πρόγραμμα με ενθουσιασμό.
“Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια ενημερώνοντας όσα περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν, αλλά να επεκταθεί και σε ενήλικες. Στην παρούσα φάση διερευνούμε τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατή η διάχυση σε όλα τα σχολεία της χώρας, αλλά και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι οδηγοί.
Η ΡΑΣ παραμένει αρωγός και ενθαρρύνει κάθε ιδέα και πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ασφάλειας, ώστε κανένα παιδί ή ενήλικας να μην κινδυνεύσει ξανά από άγνοια στο σιδηρόδρομο” είπε καταλήγοντας.
Δημιουργία προγράμματος
Το πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλής συμβίωση μαθητών με το σιδηροδρομικό δίκτυο» δημιουργήθηκε από στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) σε συνεργασία με στέλεχος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).
Σκοπός του είναι η ενημέρωση μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προσωπικού, σε θέματα ασφαλούς συμβίωσης με τον Σιδηρόδρομο και απώτερο στόχο την αποτροπή επανάληψης ατυχημάτων, σοβαρών τραυματισμών και της απώλειας της ζωής των παιδιών μας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβρη του 2018 από το Υπουργείο Παιδείας και αμέσως ξεκίνησε η παρουσίαση του στα σχολεία. Κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΡΑΣ/ΟΣΕ δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και για το σχολικό έτος 2019-2020.
Ομάδα υλοποίησης και τρόπος παρουσιάσεων
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Κώστα Καπετανίδη & Στέφανος Αυδή σε συνεργασία με το στέλεχος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) Νίκο Κόνδυλα. Η παρουσίαση πραγματοποιείται από τα ανωτέρω στελέχη (κατόπιν ειδικής άδειας από το Υπ. Παιδείας) με παρουσίαση οπτιακουστικού υλικού μέσω φορητού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα. Επίσης διανέμονται ενημερωτικά τετράδια (ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές) στα οποία γίνεται αναλυτική αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μετά την παρουσίαση οι μαθητές υποβάλουν ερωτήσεις.
Υλοποίηση προγράμματος έως σήμερα
Το διάστημα από Δεκέμβριος 2018 έως Δεκέμβριος 2019 το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε περίπου 20.000 μαθητές και 120 σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας Οι περιοχές που έχουν γίνει παρουσιάσεις έως σήμερα είναι οι:
• Αττική (Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Άγιος Στέφανος , Διόνυσος, Μαρούσι, Πατησιά, Αθήνα, Άγιοι Ανάργυροι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αυλώνα, Ωρωπό).
• Νομός Λαρίσης (Λάρισα, Φάρσαλα , Τύρναβος κλπ).
• Νομός Πιερίας (Κατερίνη, Λεπτοκαρυά).
• Νομός Αχαΐας (Πάτρα, Ρίο, Βραχναίικα).
• Νομός Πέλλας (Έδεσσα).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV