Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο έχει βάλει μπρος το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αναφερόμαστε στην αξιοποίηση των εκατοντάδων κτιρίων ιδιοκτησίας του που σήμερα είναι κλειστά, εγκαταλελλειμένα και μερικά από αυτά κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Η στρατηγική απόφαση να συνεργαστούν με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) απέδωσε καρπούς καθώς την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας πρώτης μελέτης που έγινε αλλά και το σχέδιο για την αξιοποίηση τους.
Συνολικά 1.126 κτίρια με 1.677.084 τ.μ. σε όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως και από αυτά τα 652 είναι στην Αττική (429 στην υπόλοιπη Ελλάδα). Στο σχετικό χάρτη που παρουσιάστηκε η πυκνότητα αυτών των κτιρίων στο κέντρο της πόλης είναι τόσο μεγάλη που κατά κάποιο τρόπο εξηγεί και την ερήμωση της. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα ακίνητα της πρόνοιας, που ανέρχονται σε περίπου 900.
Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο πλέον διαθέτει μια καθαρή εικόνα για τα 1.126 κτίρια που αποτελούν την ακίνητη περιουσία των ταμείων και το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίησή τους, προχωρά σε τρεις κινήσεις:
1. Απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα).
2. Προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου.
3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες.
Τα 24 κτίρια έχουν συνολική επιφάνεια 65.200 τετραγωνικά και είναι διάσπαρτα σε τέσσερις ενότητες γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος, την οδό Πανεπιστημίου, τη ζώνη γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Βάθη, καθώς και τον άξονα της οδού Πειραιώς ώς την πλατεία Κουμουνδούρου.
ΣΤΟΧΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Μιλώντας στη συν.τύπου ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής και διευθυντής του Εργαστηρίου, μίλησε για αξιοποίηση με άξονα την επαναδραστηριοποίηση των περιοχών καθώς κάθε κτίριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “πυρήνας” ανάπτυξης και προσέλκυσης και άλλων επιχειρήσεων πέριξ αυτών των κτιρίων.
Σημείωσε ότι περίπου το 20% των κτιρίων έχουν τις προϋποθέσεις για να μισθωθούν ως ξενοδοχεία, ένα φοβερό κτιριακό δυναμικό που εκτός των άλλων το έχει ανάγκη η Αθήνα λόγω της μεγάλης αύξησης των τουριστών της πόλης.
Σήμερα το 49% των κτιρίων του Υπουργείου είναι κενά, το 31% παρατημένα, το 14% με μίσθωμα και μόλις το 6% με ιδιοχρησία. Από τα 652 κτίρια της Αττικής το 25% είναι ερειπωμένα και το 30% διατηρητέα. Η εκτίμηση του κ.Μπελαβίλα είναι πως την αξιοποίηση των κτιρίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πιλοτικά θα ξεκινήσει πρόγραμμα για την ανάδειξη 24 ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Σε ερώτηση του ypodomes.com ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιοποίηση θα είναι μέσω μισθώματος τους και όχι της πώλησης τους, ενώ θα υπάρχουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια για την επαναλειτουργία τους καθώς στο σύνολο τους, σήμερα τα κτίρια αυτά είναι πολύ παλιά και σίγουρα είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα επιβαρύνοντας την πόλη.
Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε ότι μέχρι το 2015 μόνο 18 εταιρείες ειδικής πιστοποίησης μπορούσαν να προχωρήσουν ως φορείς την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων. Αυτό άλλαξε το 2016 με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ενώ είχε προηγηθεί η ολοκληρωμένη καταγραφή των κτιρίων αυτών.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV