Newsroom

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, τοποθετείται σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μίας χρήσης και τις τροπολογίες που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση

«Η κυβέρνηση ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει ένα νομοσχέδιο γιατί έχει ωραίο τίτλο και γιατί αφορά μια Οδηγία, στην επεξεργασία της οποίας συμμετείχαμε ως κυβέρνηση, αλλά δεν φτάνει μόνο ο τίτλος για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Γιατί, όσον αφορά στα πλαστικά μιας χρήσης, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολύ στην προπαγάνδα και ελάχιστα στη γνώση, στην επιστήμη και στην παραγωγή», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την Οδηγία για τα Πλαστικά μίας Χρήσης στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Πρώτα απ’ όλα καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι οποίες αμαυρώνουν και επισκιάζουν την πολύ σημαντική συζήτηση για την Οδηγία για τα Πλαστικά μιας Χρήσης. Από την άλλη, ο κύριος Χατζηδάκης οφείλει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και των φορέων της αγοράς και του περιβάλλοντος που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της Βουλής», επεσήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί ως μονόδρομο την καύση αντί της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι η πρόληψη και η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο, στο πλαίσιο της Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας Χρήσης, αφορά την κυβέρνηση μόνο σε όρους επικοινωνίας. Και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Ο Σ. Φάμελλος έθεσε στη συνέχεια βασικά ζητήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν νομοθετεί απλά επικοινωνία και συνθήματα, αλλά την ουσιαστική εφαρμογή της Οδηγίας και ότι διαθέτει την ελάχιστη τεχνική επάρκεια να εξειδικεύσει την εφαρμογή της:

· Να δημοσιοποιήσει και να γνωστοποιήσει τα πραγματικά δεδομένα για την παραγωγή απορριμμάτων στην Ελλάδα και τη σύσταση αυτών, ειδικά όσον αφορά στα πλαστικά μιας χρήσης και τα πλαστικά συσκευασίας μέσα στα απορρίμματα, θέμα για το οποίο είχε ξεκινήσει μελέτη από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, το 2019, η οποία φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί και να έχει παγώσει από την κυβέρνηση της ΝΔ.

· Να προχωρήσει ο απολογισμός των μέτρων για τη λεπτή πλαστική σακούλα, για τα έτη 2018-2019, και δεν είναι γνωστό αν η Ελλάδα έχει πετύχει το στόχο της Ευρώπης για το τέλος του 2019. Και όλα αυτά, ενώ υπήρχε θεσμοθετημένος μηχανισμός καταγραφής, τόσο για την πλαστική σακούλα που υπόκειται σε περιβαλλοντικό τέλος όσο και για την πλαστική σακούλα που εξαιρείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει επανειλημμένα αυτό τον απολογισμό. Αφού η κυβέρνηση δεν έχει δεδομένα ούτε για τη μεταρρύθμιση της λεπτής πλαστικής σακούλας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς λοιπόν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ πιο πολύπλοκες απαιτήσεις της Οδηγίας για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, η οποία θα αφορά πολύ περισσότερα πλαστικά προϊόντα;

· Παρότι η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τα πλαστικά, δεν μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια το πεδίο εφαρμογής αυτού του νομοσχεδίου. Δεν έχει προσδιορίσει επιπλέον ούτε τα εναλλακτικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επαναχρησιμοποιήσιμων. Ερωτήματα της βιομηχανίας σχετικά με το βιοαποδομήσιμο πλαστικό μιας χρήσης και την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στα αντίστοιχα είδη πρέπει επίσης να απαντηθούν από την κυβέρνηση.

· Η κυβέρνηση, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, έφερε προς νομοθέτηση ένα νόμο ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκδώσει ακόμη κατευθυντήριες οδηγίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπάρκεια σε τεχνικό επίπεδο . Η κυβέρνηση νομοθετεί «για να δώσει χρόνο να προετοιμαστεί η αγορά» όταν η αγορά η ίδια δηλώνει και στη Βουλή ότι δεν γνωρίζει για ποιο πράγμα θα πρέπει να προετοιμαστεί.

Όπως επεσήμαναν και οι φορείς, οι ασάφειες και οι ανακρίβειες αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για πρόχειρες λύσεις, για στρέβλωση του ανταγωνισμού και για να κατακλυστεί η αγορά με προϊόντα ή υλικά τα οποία είτε δεν είναι κατάλληλα, είτε εμπίπτουν εν μέρει στην Οδηγία, είτε θα έχουν επίσης περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του Άρθρου 13, όπου η κυβέρνηση έχει επιλέξει να υιοθετήσει ένα μονοπωλιακό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για το ακριβό σύστημα εγγυοδοσίας φιαλών.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποσαφηνίζουν ποιος θα αναλάβει τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα πλαστικών μιας χρήσης, παρότι θα συλλέγονται πόροι που θα πληρώνουν οι παραγωγοί. Η διαδικασία που προβλέπεται, μέσω επιτροπής εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ στους Δήμους, είναι αδιαφανής.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε τέλος ότι παρότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πλαστικά Μίας Χρήσης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία και στην αγορά, καθώς θα υπάρχει κόστος συμμόρφωσης, δεν έχει εξαγγείλει καμία πρωτοβουλία για χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης. Οπότε, η επιχειρηματικότητα έχει ακόμα ένα πρόβλημα να λύσει μαζί με την πανδημία και την κρίση.

Ούτε και η νομοθετημένη υποχρέωση ενσωμάτωσης του οικολογικού σχεδιασμού προϊόντων που υπάρχει από το 2017 (νόμος 4496/17) έχει εφαρμοστεί στα συστήματα ανακύκλωσης και στις εισφορές των παραγωγών συσκευασίας, όπως δεν έχουν εφαρμοστεί τα επίσης νομοθετημένα κίνητρα ανακύκλωσης και η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» στους ΟΤΑ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά δεν εφαρμόζει η ίδια τους νόμους της ελληνικής πολιτείας κάτι που ζητούν οι φορείς της αγοράς και του περιβάλλοντος, οπότε δεν μπορεί να ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ να της δώσει συγχωροχάρτι».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας