Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Φάμελλος: Τραγικό το σχέδιο Μητσοτάκη για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος 2020

Συνέντευξη παραχώρησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο kozani tv, την Παρασκευή 19 Ιουνίου αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίση στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Αναλυτικά:

“Αν το σχέδιο της κυβέρνησης για τις λιγνιτικές περιοχές δεν αναφερόταν και δεν επηρέαζε τόσες ανθρώπινες ζωές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο, είναι όμως τραγικό. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Μουσουρούλη, συντονιστή εκ μέρους της κυβέρνησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, για τη δημιουργία πλατφόρμας όπου οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών θα καταθέτουν τις απόψεις τους για την απολιγνιτοποίηση είναι αποκαλυπτικές.

Δέκα μήνες μετά την κούφια εξαγγελία απολιγνιτοποίησης του κυρίου Μητσοτάκη από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δύο χρόνια μετά τη διαβούλευση που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει σχέδιο και ζητάει τώρα τη γνώμη των πολιτών!

Η διαδικασία μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με ευθύνη των κυρίων Μητσοτάκη-Χατζηδάκη προχωράει με εξωφρενικά αργή ταχύτητα ή μάλλον πάει προς τα πίσω, αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο. Η μετάβαση τελικά θα είναι βίαιη και άδικη, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και εργασίας για τις λιγνιτικές περιοχές και θα οδηγήσει σε ανεργία, φτώχεια και μη αποκατεστημένα λιγνιτικά πεδία. Είναι τραγικό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποτιμά σε τέτοιο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών και το μέλλον τους, κάτι που εκφράστηκε και στην πρόσφατη δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Bild, με τον Πρωθυπουργό να λέει κυνικά ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν.

Ο κύριος Μουσουρούλης, ως συντονιστής, οφείλει να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση για το πώς και που θα βρει δουλειά το 45% περίπου των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που εξαρτάται από τη ΔΕΗ, και αυτό πρέπει να έχει λυθεί μέχρι το 2023. Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό ερώτημα και για αυτό το πρόβλημα δεν έχει γίνει τίποτα”.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση του μεριδίου προμήθειας της ΔΕΗ πάνω από 1% ανά μήνα, ποσοστό που είναι ιδιαιτέρως αυξημένο στους καταναλωτές της λεγόμενης μέσης τάσης, επαγγελματίες και βιοτέχνες με υψηλές καταναλώσεις, τους οποίους η ΔΕΗ “έχασε” από τις αρχές του έτους.

Τόνισε ότι το σχέδιο του κυρίου Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ είναι η αποδυνάμωσή της, η απώλεια πελατών και η μείωση του παραγωγικού της δυναμικού, ένα σχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τον αναπτυξιακό ρόλο της εταιρείας που αποτελούσε πάντα βραχίονα της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει σχέδιο ούτε για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και υψηλό ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες”, σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης της χώρας, ακόμη και αύριο, όπως είπε, αρκεί όμως να υπάρχει σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και ένα σχέδιο με βασικούς άξονες την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ενέργεια σε χαμηλές τιμές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές.

Αναρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ, αφού το Master Plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών που θα ήταν έτοιμο δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Δεν έχει αξιοποιηθεί επιπλέον, ακόμα ούτε ένα ευρώ από τα 60 εκατ. του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ετοιμάζουν απλά τις προκηρύξεις για τα μισά από αυτά, για κάτι που είχε περιληφθεί πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο σε Υπουργική Απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι η απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος έως το 2050, αλλά η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.

“Την ίδια συνταγή ακολουθούν και στις ενεργειακές υποδομές όπου, στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο του κυρίου Χατζηδάκη, εισήγαγαν διάταξη για την πώληση ποσοστού του δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), μίας κερδοφόρου εταιρείας με εθνική σημασία που ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση και εντός μνημονιακού πλαισίου, κατάφερε να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο.

Εκχωρούν ακόμη το ποσοστό του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου της χώρας σε έναν ιδιώτη, ένα μονοπώλιο με σταθερό έσοδο. Όλα αυτά είναι επιλογές ενάντια στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Το σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών και εταιρειών που είναι κρίσιμες για τη χώρα. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Η χώρα μας αξίζει να έχει μία προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση”.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε τέλος ότι:

“Πρέπει να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια στη διαμόρφωση κοινών μηχανισμών και κανόνων στον ενεργειακό τομέα, με διαφάνεια και απελευθέρωση της αγοράς. Παράλληλα, η διατήρηση των βασικών αγαθών του νερού και της ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Έχουμε ήδη ανοίξει τα θέματα αυτά και στην Ευρώπη με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής πολιτικής πλατφόρμας συνεννόησης. Και βέβαια η διαδικασία της λειτουργίας και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας πρέπει να αποτελεί στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και να συνδέεται με τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, κάτι που δεν είναι στο σχέδιο και στη στρατηγική της ΝΔ. Από τη μεριά μας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο νέο μας πρόγραμμα, είχαμε και έχουμε επιλέξει η ενέργεια και το περιβάλλον να έχουν κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο”.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Θετικά βλέπουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Θετικά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εφέτος ενώ η «μεγάλη» (Κρήτη – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις τον περασμένο Ιούνιο, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Και στις δύο άκρες (Κρήτη και Αττική) όπως επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής με σημαντικά υψηλότερο κόστος, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.

Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στα Μέγαρα όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας ο Διαχειριστής έχει προτείνει στον Δήμο δέσμη ανταποδοτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση, προσθέτουν, που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

«Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ξεκίνησαν τα έργα για το mega-project ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κεντρικά γραφεία ΑΔΜΗΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα, έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης και στα δύο άκρα του –την Κρήτη και την Αττική.

Τον Ιούνιο υπεγράφησαν οι συμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» και τους αναδόχους του έργου, παρουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και ήδη έχουν ξεκινήσει μελετητικές και κατασκευαστικές εργασίες.

Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για ελαχιστοποίηση της όχλησης στα μέρη όπου κατασκευάζει τα έργα του, ο ΑΔΜΗΕ ήρθε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, και στα δύο άκρα του καλωδίου, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την όδευση σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών φορέων στη βάση του εφικτού. Τα αιτήματα αυτά ελήφθησαν υπόψη στο σχεδιασμό του έργου και κατ’ επέκταση στην κατάρτιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το ΥΠΕΝ.

Ανταποδοτικά έργα στις τοπικές κοινωνίες

Ειδικά στα Μέγαρα, ο ΑΔΜΗΕ έχει εξ αρχής ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές σε σχέση με παλαιότερους σχεδιασμούς διασυνδετικών γραμμών και θα υπογειοποιήσει πλήρως τις γραμμές μεταφοράς ώστε να μην υπάρχει οπτική επιβάρυνση, αναλαμβάνοντας σημαντικά υψηλότερο κόστος κατασκευή. Η βελτίωση αυτή συμφωνήθηκε να γίνει και για την περιοχή της Κορακιάς στην Κρήτη.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως σε όλους τους Δήμους όπου υλοποιεί έργα, έτσι και στα Μέγαρα, η Εταιρεία έχει προτείνει δέσμη ανταποδοτικών έργων στον Δήμο στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το ύψος των ανταποδοτικών έργων καθορίζεται σύμφωνα με τον βαθμό της όχλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, για την περιοχή των Μεγάρων ο ΑΔΜΗΕ έχει προσφερθεί να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

Τα οφέλη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, η «μικρή» μέσω Πελοποννήσου και η «μεγάλη» μέσω Αττικής, αποτελούν μείζονος σημασίας εθνικά έργα, καθώς διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση του νησιού με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Μετά από πολλές δεκαετίες ενεργειακής ανασφάλειας, η Κρήτη θα λύσει οριστικά το ενεργειακό της πρόβλημα όταν ηλεκτριστεί και η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Το διπλό αυτό έργο έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές της χώρας, με ετήσιο ύψος 400 εκατ. ευρώ, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Έχει, όμως, και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού οι ρύποι CO2 που παράγονται για την ηλεκτροδότηση του νησιού θα μειωθούν κατά 60% το 2023 όπου θα τεθεί σε λειτουργία το «μεγάλο καλώδιο», δίνοντας μια πράσινη και καθαρή λύση στην ηλεκτρική τροφοδότηση του νησιού.

Τα σημαντικά αυτά οφέλη φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πλήρως οι κάτοικοι της Κρήτης, όπως προκύπτει από έρευνα γνώμης που διενέργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα