Νίκος
Καραγιάννης

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική θα συζητηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης του Ποταμιού για την απεξάρτηση από τα πλαστικά. Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι τον Οκτώβριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να συζητήσει το θέμα της διάθεσης των απορριμάτων της Αττικής.

Στ. Θεοδωράκης: Απαιτούνται άμεσες αποφάσεις για το εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική

Είχε προηγηθεί αιχμηρή παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη που ζήτησε άμεσες αποφάσεις για το εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική,  σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για τη στάση που τήρησε στην υπόθεση της Κερατέας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι σε όλη τη χώρα και στα νησιά, υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές και υπογράμμισε ότι «πολιτικός δεν είναι αυτός που εντοπίζει το σκουπίδι στη θάλασσα, πολιτικός είναι αυτός που έχει πρόταση πώς να καθαρίσει η θάλασσα».

Σ. Φάμελλος: Η  ανακύκλωση και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών αποτελεί προτεραιότητα

Η  ανακύκλωση και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών αποτελεί προτεραιότητα και θα πρέπει γρήγορα και η ελληνική παραγωγή να κατανοήσει σε ποιον δρόμο πρέπει να κινηθεί, είναι το μήνυμα που έστειλε, με την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης του Ποταμιού στη Βουλή για την απεξάρτηση από τα πλαστικά.

O αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία, στο οποίο η αντιμετώπιση των πλαστικών υπό το πρίσμα τής δυνατότητας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους βρίσκεται σε προτεραιότητα. Κάτω από αυτό το πρίσμα, θα απαιτηθούν σοβαρές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία που εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι προσανατολισμένη στην ευκαιριακή χρήση του υλικού.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως είναι όλοι οι περιέκτες τροφίμων και την απαγόρευση στην αγορά διάθεσης πλαστικών προϊόντων, όπως είναι οι μπατονέτες, τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα και τα ποτήρια μιας χρήσης.

Όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα εισαχθούν και κάποια οικονομικά αντικίνητρα, ώστε οι παραγωγοί των προϊόντων να είναι υπεύθυνοι για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αυτών των υλικών, και αυτό σημαίνει ότι και ο χρήστης του προϊόντος θα βαρύνεται ενός κόστους, το οποίο θα μεταφέρεται στον παραγωγό ή σε σύστημα που θα δημιουργεί αυτός για να ανακυκλώνει.

«Είναι προφανές ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα κατευθυνθούμε. Όμως, θέλω αυτή η συζήτηση να γίνει με μία δικαιοσύνη και για την ελληνική παραγωγή, γιατί η ελληνική παραγωγή, καλώς ή κακώς, αναπτύχθηκε διαχρονικά προσανατολισμένη στα προϊόντα μιας χρήσης.

Έχουμε μεγάλες βιομηχανίες και για ποτήρια και για πιάτα και για καλαμάκια, όπως είχαμε και για πλαστική σακούλα, και πρέπει να συζητήσουμε πώς θα εξασφαλίσουμε την αειφορία της εργασίας στη χώρα μας και αυτό και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό που έχει επενδύσει ίσως σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας με μικρότερο πιθανά περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά σίγουρα και σ’ αυτές τις χώρες υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Όπως επισήμανε, σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαμορφωθεί ισότιμα για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά από την άλλη πλευρά και οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να πάρουν μέτρα.

Η υφυπουργός Έρευνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισε ότι το υπουργείο συμπεριέλαβε στον νέο οργανισμό του τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Εξάλλου, με τον ν.4547/2018, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υπήρχαν μετατρέπονται σε Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Αυτά τα Κέντρα θα συνεργάζονται με τα Περιφερειακά Κέντρα, τα ΠΕΚΕΣ, για να υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες σε θέματα που θα είναι σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφορία, με έμφαση στο περιβάλλον και στους τομείς που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, προχωρά και το κομμάτι της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διαθεματικά και διεπιστημονικά και υπάρχει ως βασικός άξονας που διατρέχει τα ίδια τα προγράμματα σπουδών.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έχει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της τις δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων υλικών προς αντικατάσταση των πλαστικών σε μία σειρά εφαρμογών αλλά και την ανάπτυξη περιβαλλοντικών τεχνολογιών για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις τού σήμερα, την κλιματική αλλαγή, καθαρές θάλασσες χωρίς πλαστικά.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης από το ΠΟΤΑΜΙ

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για την απεξάρτηση από τα πλαστικά, που είχε καταθέσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ο βουλευτής Αττικής και γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου, Γιώργος Μαυρωτάς, εστίασε στο θέμα της Παιδείας.

«Το Ποτάμι δεν στοχεύει στις κάλπες, αλλά στις δράσεις που θα ωφελήσουν τις επόμενες γενιές» υποστήριξε. Όπως παρατήρησε, ήδη, από τις 5 Ιουνίου 2018, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση όλων των πλαστικών ειδών μιας χρήσης από τα κυλικεία και το εστιατόριο της Βουλής, αλλά και την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης.

«Δεν αρκούν μόνο τα χρόνια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την 4η ως την 6η δημοτικού, όπου τα παιδιά ευαισθητοποιούνται μέσω της ευέλικτης ζώνης και των βιωματικών δράσεων για το περιβάλλον. Η ανεπάρκεια αυτή φανερώνεται, άλλωστε, και στα μεγάλα νούμερα κατανάλωσης πλαστικών συσκευασιών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσής τους» είπε ο κ. Μαυρωτάς.

Ωστόσο συνεχάρη τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είτε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, είτε και της Εκκλησίας ή με πρωτοβουλία των κατά τόπους δήμων ή περιφερειών, υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

«Αν αναρωτιέστε πού καταλήγουν τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνουμε ακούστε τα ακόλουθα: Είκοσι με πενήντα πέντε χιλιάδες τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο από τις ελληνικές ακτές στις ελληνικές θάλασσες, ενώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο παραλίας αντιστοιχούν από διακόσια κιλά έως ένας τόνος πλαστικών και ενώ ερευνητές στις ελληνικές θάλασσες έχουν βρει πλαστικά ακόμη και σε βάθη χιλίων μέτρων» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Όπως πρόσθεσε, το σενάριο γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό με τον θάνατο θαλάσσιων οργανισμών από την κατάποση πλαστικών και εκφράζονται φόβοι ότι ο φαύλος κύκλος των πλαστικών ολοκληρώνεται στο πιάτο μας, όπου καταλήγουν όλες οι τοξικές ουσίες, με τις οποίες απερίσκεπτα μολύνουμε το περιβάλλον.

«Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Σουηδία ανακυκλώνουν το 99% των απορριμμάτων τους και έχουν φτάσει στο σημείο να εισάγουν απορρίμματα που στη συνέχεια αξιοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε κ. Αμυράς.

«Δεν χρειάζεται να κοιτάξει πολύ μακριά κάποιος στην Ελλάδα για να διαπιστώσει την απουσία μίας αποτελεσματικής πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων και να διαπιστώσει ιδιαίτερα την αποτυχία της χώρας μας να διαχωρίζει και να ανακυκλώνει τα απορρίμματα που παράγει.

Τα στοιχεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται να επιβεβαιώσουν την αδυναμία αυτή. Το 2016 σχεδόν το 80% των απορριμμάτων στην Ελλάδα θάφτηκαν σε ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα, η χώρα μας κατέγραψε και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ανακύκλωση, με το ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται μόλις στο 17%» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

«H πολιτική περιορισμού των πλαστικών απορριμμάτων και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, εκτός από καλές προθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων της, απαιτεί και τη διάθεση πόρων. Πρέπει, πλέον, και η ίδια η Πολιτεία, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, να συμβάλει στην προσπάθεια κατεύθυνσης των διαθέσιμων πόρων σε δράσεις που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Αυτό συνεπάγεται αυτόματα και επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού; Όχι απαραίτητα, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι, όμως, πρέπει να αξιοποιούνται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, στοχοθετημένα και αποτελεσματικά» επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV