«Μπορούμε να χτυπήσουμε το χέρι στο μαχαίρι. Πρέπει να αποδοθεί το δίκαιο. Το οφείλουμε στους πολίτες», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές το βράδυ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας δεν δίστασε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για πολλά δύσκολα πράγματα στη χώρα.
«Δεν θα κάνουμε πίσω. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί η ίδια μια ένδειξη πολιτικής ευθύνης. Προφανώς καταλαβαίνουμε πρώτα από όλα τον πόνο των ανθρώπων, τον πόνο της απώλειας της ανθρώπινης ζωής . Τίποτα δεν μπορεί να μετρηθεί με την ανθρώπινη ζωή. Όλες οι πολιτικές εξαγγελίες και οι δηλώσεις κλείνουν το γόνυ όταν μιλάμε για τη ζωή των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να το συνηθίσει ο άνθρωπος αυτό που έγινε. Ο τρόπος με τον οποίο επεκτάθηκε η πυρκαγιά, οι ώρες στις οποίες εκδηλώθηκε, η γνώση του πεδίου και των μετεωρολογικών συνθηκών προμήνυαν κάτι πολύ άσχημο. Υπήρχαν πολύ μεγάλες δυσκολίες στην περιοχή εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας δόμησης, της αδυναμίας διεξόδου για το σύνολο του πληθυσμού. Επειδή γνωρίζαμε τις μετεωρολογικές συνθήκες και την πολλαπλότητα των εστιών, ασχέτως αν είναι εμπρησμός ή δολιοφθορά, ξέραμε πόσο δύσκολο είναι.
Αυτό μας έκανε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις εκείνο το βράδυ. Οι κανόνες γραφτοί ή άγραφοι υλοποιήθηκαν. Δεν έφτασαν οι κανόνες. Όμως, δεν μένουμε μόνο στις ευθύνες. Μας απασχολούν και οι αιτίες, διότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που έγινε».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πολεοδομική και περιβαλλοντική αυθαιρεσία ανέφερε ότι η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα πολιτικής βούλησης. Διότι, οι δασικοί χάρτες αντιμετωπίζουν την αυθαιρεσία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου είχαμε συνεχείς παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας και μια άναρχη οικιστική ανάπτυξη, που ήταν για δεκαετίες το βασικό οικονομικό και πολιτικό εργαλείο των προηγούμενων χρόνων.
«Πολλές καριέρες πολιτικών στήθηκαν γύρω από την αυθαιρεσία, γύρω από αυτούς τους παράτυπους οικισμούς. Το γεγονός ότι ήδη το 45% της χώρας έχει αναρτήσει δασικούς χάρτες σημαίνει ότι έχουμε την πολιτική τόλμη και την πολιτική ευθύνη να διορθώσουμε όλα αυτά τα κακώς κείμενα», σημείωσε.
Σχετικά με το ζήτημα της κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως οι κατοικίες που είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιαστικά άλση, σε ρέματα, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Πρόκειται για απαράβατο κανόνα, όπως και η κήρυξη της αναδασωτέας είναι συνταγματική υποχρέωση, όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή που πιθανόν να έχει πυρκαγιές.
«Δεν σταματάμε μπροστά σε αυτά που καθυστέρησαν την Ελλάδα τόσα χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα γίνουμε κανονικοί, ότι θα γίνουμε ισότιμοι. Αυτό είναι βασικός κανόνας του δικαίου, πέρα από το περιβάλλον. Είναι δίκαιο να εφαρμόζεται η ισονομία. Και τώρα πια δεν είναι απλά δίκαιο, είναι ανθρώπινο. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε όλα αυτά.Το οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους τους πολίτες», επεσήμανε.
Και βέβαια, εκτός από τα δάση και τη δασική στρατηγική, τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο αιγιαλός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιοκτησία που κάποιοι μπορούν να κλείνουν σε μήκος χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, στην Ανατ. Αττική ήδη από την δεκαετία του ‘60 οι κατοικίες έχουν κλείσει σχεδόν όλο το μέτωπο του αιγιαλού, χωρίς να αφήνουν διόδους, αποκλείοντας έτσι και το δικαίωμα στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα, στο Μάτι.
Εννοείται πως «μία από τις παρεμβάσεις μας θα είναι η αποκατάσταση, με καθαιρέσεις όπου χρειαστεί, της πρόσβασης στον αιγιαλό και η καθαίρεση των περιφράξεων που είναι παράτυπες και κόντρα στην πολεοδομική νομοθεσία, γιατί ο αιγιαλός είναι ένα κοινόχρηστο αγαθό, όπως είναι το νερό και το περιβάλλον. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτών των φαινομένων».
Ο Αν. ΥΠΕΝ αφού απένειμε τα εύσημα σε όλους όσοι συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στις πληγείσες περιοχές, την πυροσβεστικη, την αστυνομία, τον στρατό, το λιμενικό, το ΕΚΑΒ, τις δασικές υπηρεσίες, τους αυτοδιοικητικούς όλων των βαθμίδων, τους εθελοντές και τους πολίτες με την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν, κατέληξε λέγοντας: «Η Ανατολική Αττική θα είναι η περιοχή που θα γίνουν πρότυπες παρεμβάσεις, όπως άλλωστε ζήτησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ώστε να αναιρεθούν οι οικιστικές στρεβλώσεις. Το οφείλουμε στους πολίτες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας. Το οφείλουμε και στα θύματα της τραγωδίας που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV