Νίκος
Καραγιάννης

Κατά την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κάιρο, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος, ως προτεραιότητα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής συμμαχίας των τριών χωρών.

Ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι ο αιγυπτιακός και ο ελληνικός πολιτισμός μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και συνύπαρξης. Ωστόσο, σήμερα, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Και οι τρεις χώρες έχουν βιώσει μεγάλες κρίσεις, οι οποίες επέφεραν καθυστερήσεις και ανάγκες στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία και στις υποδομές. Για να επανέλθει η αξιοπιστία και να δημιουργηθούν προοπτικές στην κοινωνία και στους πολίτες, χρειάζονται παραδείγματα από και προς το μέλλον, με συνεργασία μεταξύ των λαών για την προστασία της βιοποικιλότητας, του πολιτισμού και του κλίματος της λεκάνης της Μεσογείου.

«Οι διαθέσιμοι φυσικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες και νέες ιδέες, οι οποίες οδηγούν και σε αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η βιώσιμη χρήση πόρων είναι εγγενής παράγοντας για ένα μέλλον, το οποίο θα βασίζεται στην κοινωνία της γνώσης, στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, όπως και στην ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και συμπλήρωσε: «Με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθούμε σε μία κοινωνία ευκαιριών και τελικά στην πρόοδο όλης της κοινωνίας. Ο τομέας του περιβάλλοντος προσφέρεται για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και κοινωνική ευημερία. Και βέβαια, απαραίτητη για την ανάπτυξη της πλήρους δυναμικής του τομέα είναι η συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα, των καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και τοπικών αρχών και πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στους τομείς της θαλάσσιας ρύπανσης, της διαχείρισης παράκτιων ζωνών, της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης αποβλήτων είναι φιλόδοξο, αλλά εφικτό. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού κάθε χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα πριν από την Τριμερή Σύνοδο του Σεπτεμβρίου 2017 που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την κινητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην Ελλάδα (δημόσια διοίκηση, τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) και προσκάλεσε ειδικούς από τις δύο χώρες σε τεχνική συνάντηση στην Αθήνα με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση ρευμάτων αποβλήτων, όπως λιπαντικά, ελαστικά, μπαταρίες, η οποία θα συνδυαστεί με επισκέψεις σε καινοτόμες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV