Connect with us

Διαχείριση Απορριμμάτων

Φάμελλος: Σοβαρές οι παραλείψεις του ΥΠΕΝ για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δ. Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ζήτημα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλονίκη συζητήθηκε χθες στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου. Συγκεκριμένα, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο θέμα της χωροθέτησης της ΜΕΑ Δ. Θεσσαλονίκης και την ελλειπή διαβούλευση για την περιβαλλοντική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Οι σοβαρές παραλείψεις του ΥΠΕΝ στη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και οι μεθοδεύσεις για τις επιλογές χωροθέτησης και για την περιορισμένη διαβούλευση της περιβαλλοντικής μελέτης, συζητήθηκαν, εχθές, στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Ταγαρά, ότι η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης εντός της Γ Ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου των Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης μεθοδεύτηκε, με βάση τη λανθασμένη γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ, αποκρύπτοντας την κατάταξη δραστηριοτήτων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Η προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά και των τοπικών φορέων στο ΣτΕ

Ενημέρωσε επιπλέον τον κύριο Ταγαρά ότι η σοβαρότατη και ύποπτη αυτή παράληψη οδήγησε το Δήμο Λαγκαδά, άλλα και τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την απόσυρση της πράξης έγκρισης χωροθέτησης, με στόχο να επανεξεταστεί. Οι φορείς κατέθεσαν μάλιστα υπόμνημα κατά το στάδιο διαβούλευσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που δυστυχώς έλαβε χώρα εν μέσω απόλυτου περιορισμού λόγω πανδημίας.

Τα έγγραφα του Δήμου και των περιβαλλοντικών συλλόγων, στηρίχτηκαν, σε μελέτη που εκπόνησε το ΑΠΘ εκ μέρους του Δήμου και στο θεσμικό πλαίσιο, και αναδεικνύουν την ασυμβατότητα της χωροθέτησης εντός του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης, τα προβλήματα της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και τις συνέπειες της χωροθέτησης της Μονάδας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και δεύτερη αρνητική γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το έργο, λόγω της χωροθέτησης του έργου εντός ρεμάτων.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι:

«Δεν είναι δυνατόν να βάζει πλάτη το ΥΠΕΝ σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Δεν επιτρέπεται να ξεκινάει η διαβούλευση για τη ΜΠΕ ενώ υπάρχει προσφυγή από το Δήμο και τους περιβαλλοντικούς φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν μπορεί να περιορίζεται η διαβούλευση λόγω πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ΜΠΕ του έργου χωρίς να στείλουν προτάσεις και γνώμη οι υπηρεσίες!».

Ο κύριος Ταγαράς υποστήριξε ότι, εντός της Γ Ζώνης προστασίας απαγορεύονται μόνο οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) ενώ επιτρέπονται οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, κάτι το οποίο του επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος ότι βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο, εφόσον στην περιοχή απαγορεύονται όλα τα έργα κατηγορίας ΜΠΕ Α1, και σύμφωνα με τη ΜΠΕ που κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ, το έργο κατατάσσεται στην κατηγορία Α1.

Μεθόδευση που έρχεται αντίθετη με την περιβαλλοντική νομοθεσία

Για το λόγο αυτό, ο Σ.Φάμελλος ζήτησε και από τους δύο παριστάμενους Υφυπουργούς, κυρίους Ταγαρά και Αμυρά, να επανεξετάσουν το θέμα, ώστε το ΥΠΕΝ να μη συμμετέχει και να μη συναινέσει σε μία μεθόδευση κόντρα στην περιβαλλοντική νομοθεσία. «Η μεθόδευση είναι ξεκάθαρη γιατί χωροθετεί το έργο διαχείρισης αποβλήτων εντός εθνικού πάρκου και εντός ρεμάτων, χωρίς να έχει διερευνήσει επαρκώς τη χωροθέτησή του σε άλλες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν επιπλέον να εξυπηρετεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τρεις νομούς δυτικότερα (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία) ένα έργο που χωροθετείται εκτός του κέντρου βάρους παραγωγής και μεταφοράς των απορριμμάτων, στο ανατολικό άκρο, εις βάρος τελικά και των πολιτών και του Δήμου και του περιβάλλοντος», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του”.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα