Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Φάμελλος: Οι πολίτες και οι επαγγελματίες της Περιφέρειας έχουν δικαίωμα σε φθηνό φυσικό αέριο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος, στην οποία τοποθετήθηκε εκτενώς -μεταξύ άλλων- στο ζήτημα της απένταξης 8 πόλεων της Ελλάδας από τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, ανάμεσα στις οποίες και η πρωτεύουσα της Αρκαδίας.

Αναλυτικά:

«Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης, για την απένταξη 8 πόλεων της Περιφέρειας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) δεν είχε απλό χαρακτήρα πολιτικής καταγγελίας αλλά, είχε ως στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η επέκταση του δικτύου όπως είχε προγραμματιστεί την προηγούμενη περίοδο.

Την περίοδο 2015-2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, κατάφερε να διαχωρίσει τα δίκτυα από την εμπορία αερίου, να συστήσει τη ΔΕΔΑ, να εξασφαλίσει δύο εξόδους αερίου του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) στη Βόρειο Ελλάδα, να προχωρήσει στον προγραμματισμό αεριοποίησης της χώρας και να διασφαλίσει κονδύλια (ΕΣΠΑ) και χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι πολίτες και οι επαγγελματίες σε ένα φθηνό και ήπιο, από άποψη εκπομπών, ορυκτό καύσιμο.

Ήδη, την προηγούμενη περίοδο, προχώρησαν επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, όπου στη Βόρεια Ελλάδα έφτασε σε πάνω από 30 πόλεις. Δυστυχώς, μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η ψήφιση νόμου για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στις Υποδομές φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), σε αντίθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούσε πλειοψηφικό μερίδιο για το δημόσιο (51%), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μονοπωλίου στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί τελικώς η προωθούμενη από τη ΝΔ πώληση.

Τα μεθεόρτια της κυβερνητικής επιλογής για την ιδιωτικοποίηση φαίνεται ότι βιώνουμε σήμερα με την απένταξη των οκτώ πόλεων από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, και οφείλει να βρει λύσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε οι πολίτες και οι τοπικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, με χαμηλό όμως κόστος.

«Δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από λεπτομέρειες η κυβέρνηση, καθώς, την ίδια στιγμή, διαβάζουμε δημοσιεύματα για ιδιώτες εκτός της ΔΕΔΑ που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις ίδιες περιοχές που, αν ισχύει η Απόφαση της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.

Τονίζουμε ότι, οποιοσδήποτε ιδιώτης αφενός δε λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια οπότε, το εάν θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου στη χώρα μας θα εξαρτάται από το κέρδος του, και αφετέρου πιθανώς με μεγαλύτερο κόστος για τους τελικούς καταναλωτές».

Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά σημεία του αντι-περιβαλλοντικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας που ψηφίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα οικολογικό και συνταγματικό πραξικόπημα καθώς, κατά τη διαδικασία, παραβιάστηκαν άρθρα του Συντάγματος, ο Κανονισμός της Βουλής και η συμμετοχή των βουλευτών ήταν περιορισμένη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ένα νομοσχέδιο-περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως το κάλεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF και οι εξήντα χιλιάδες (60.000) και πλέον πολίτες που υπέγραψαν ψήφισμα για την απόσυρσή του. Κριτικές ήταν όμως και οι τοποθετήσεις φορέων, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), η Ένωση Δασολόγων, για κρίσιμα μάλιστα σημεία του νομοσχεδίου.

Για την υποβάθμιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), την ακύρωση των ήδη κυρωμένων δασικών χαρτών κ.ά.. Είναι προφανές ότι ο κύριος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο στο κυβερνητικό σχέδιο και όχι ως αναπτυξιακό πόρο».

Στάθηκε ειδικότερα στην οριοθέτηση των Περιοχών Προστασίας το 2017, στο νόμο του 2018 που η Βουλή ψήφισε τη χρηματοδότηση των ΦΔΠΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά, στη δημιουργία ενός δικτύου αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, όλα αυτά που καταργεί σήμερα ο κύριος Χατζηδάκης.

Αφού προκάλεσε οικονομική «ασφυξία» στους ΦΔΠΠ, τους καταργεί και τους αντικαθιστά με μία κεντρική Δομή, εκτός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίζοντας ιδιώτες, αρεστούς στην κυβέρνηση και πιθανώς νέα γαλάζια golden boys στην κεντρική αυτή Δομή, με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος.

Σημείωσε επιπλέον, ότι η προωθούμενη πώληση μεριδίου του δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εισήχθη εσπευσμένα στο νομοσχέδιο, είναι εθνικά επιζήμια και μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογα αποτελέσματα όπως βλέπουμε σήμερα στο δίκτυο φυσικού αερίου, με την απένταξη πόλεων.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που εξαγγέλθηκε πριν από δέκα μήνες από τον κύριο Μητσοτάκη στο βήμα της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Δέκα μήνες μετά, δεν έχουμε δει να επενδύεται ούτε ένα ευρώ για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών, δεν αξιοποιείται ούτε το Ταμείο δίκαιης Μετάβασης με διαθέσιμα ήδη 60 εκατ. ευρώ που σύστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σχέδιο ακόμη, δεν έχει καν ολοκληρωθεί η τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης από τη Μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ που ήταν προγραμματισμένη.

Πρόκειται δυστυχώς για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με τραγικές συνέπειες για τις περιοχές. Και το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι η ανυπαρξία ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή της Μεγαλόπολης που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα αγνοείται».

Ερωτηθείς τέλος για τα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ξεκαθάρισε πως είναι ανήθικο κάποιος να υποτιμάει τη μάχη που δίνει η κοινωνία σήμερα για τη ζωή και να κάνει σενάρια δημοσκοπήσεων και σχέδια για την παραμονή του στην καρέκλα και σημείωσε πως αν κάποιος κάνει τέτοια σενάρια θα λάβει ανάλογη απάντηση από την κοινωνία.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

TAP: Σημαντικά ορόσημα για το έργο με την ολοκλήρωση των συγκολλήσεων και του υποθαλάσσιου τμήματος

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Βανοστάσιο του αγωγού TAP

Ολοκληρώθηκε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο για την κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, εφόσον προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε και η τελευταία συγκόλληση σωλήνων.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των 878 χλμ. έχει πλέον συγκολληθεί, από το σημείο ένωσης με τον αγωγό TANAP έως τον τερματικό στην Πούλια της Ιταλίας, προσθέτοντας ένα ακόμη σημαντικό γεγονός στη διάνοιξη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, όπως ανέφερε η κοινοπραξία στο αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Trend.

Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, η πρόοδος του έργου ανερχόταν σε 96,4% με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας να αναμένεται απαρέγκλιτα στο 4ο τρίμηνο του 202ο, όπως τονίστηκε και από την Enagás -μετόχου στην κοινοπραξία του TAP- στα πλαίσια της  παρουσίασης οικονομικών της αποτελεσμάτων για το Α’ εξάμηνο 2020.

Όπως σημειώθηκε επίσης, οι εργασίες εξελίχθηκαν (και εξελίσσονται) ομαλά σε όλα τα μέτωπα παρά την κρίση του κορωνοϊού, αποσοβώντας καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου σε λειτουργία.

Οι τελευταίες κρίσιμες κατασκευαστικές εργασίες που αφορούσαν το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, μήκους 105 χλμ. στην Αδριατική Θάλασσα ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, με το 85% του αγωγού να έχει πλέον πληρωθεί με αέριο, δηλαδή περίπου 750 χλμ. της συνολικής όδευσης, συμπεριλαμβάνοντας τμήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία, η οποία στις 20 Μαΐου εισήλθε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, δεχόμενη τις πρώτες ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου.

Το έργο TAP, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, και μετόχους τις BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%), είναι ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Ατύχημα στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου – Διαβεβαιώσεις ΥΠΕΝ για την επάρκεια εφοδιασμού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο παρά τη διακοπή της ροής από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό που σημειώθηκε σήμερα, παρείχαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διακοπή σημειώθηκε λόγω βλάβης στον αγωγό φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ το ελληνικό σύστημα τροφοδοτείται από τον αγωγό με σημείο εισόδου στους Κήπους του Έβρου αλλά και από το σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα όπου τα αποθέματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Το ΥΠΕΝ είναι σε συνεννόηση με η ΡΑΕ, το ΔΕΣΦΑ και την αγορά προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές προκειμένου να μεταφερθούν οι εισαγωγές από το σημείο εισόδου του Σιδηρόκαστρου στη Ρεβυθούσα.

ΔΕΣΦΑ: Δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας ή ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο

Δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας ή ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς η τροφοδοσία στο σημείο εισόδου με τους Κήπους συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ υπάρχουν υψηλά αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης, ενώ έχει συσταθεί και σχετική Ομάδα Εργασίας. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Χρήστες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τους ενημερώνει σχετικά, με στόχο να διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση τους στο δίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψη το Άρθρο 1.1.1 του Κεφαλαίου 1 του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε σήμερα το πρωί Κατάσταση Συναγερμού 1 (Επίπεδο Έγκαιρης Προειδοποίησης)..

Ο ΔΕΣΦΑ τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και προδιαγραφές για τη διασφάλιση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και είναι έτοιμος να λάβει μέτρα –αν καταστεί απαραίτητο- σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Σε 34 ακόμη πόλεις της Ελλάδας θα επεκταθεί το φυσικό αέριο – Δείτε που

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πηγή: Unsplash

Επενδύσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2024 για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας προβλέπει το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά.

«Το φυσικό αέριο επεκτείνεται γρήγορα και δυναμικά. Το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα επεκταθεί σε 34 πόλεις της Ελλάδας μέσα σε μια πενταετία με στόχο να καλύψει σε πρώτη φάση 57.000 καταναλωτές», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε από την πλευρά του ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι οι δημοπρατήσεις των έργων και τα έργα να αρχίσουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου. «Είναι πολύ σημαντικό και για τη ΔΕΔΑ και για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά και για την ΔΕΠΑ Υποδομών που είναι σε κατάσταση ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζω ότι όλα τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών φυσικού αερίου είναι δεσμευτικά για 5 χρόνια για όποιον είναι ο καινούργιος ιδιοκτήτης των εταιρειών αυτών», ανέφερε ο υφυπουργός.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επέκταση των δικτύων στις εξής πόλεις:

– Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

– Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

– Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

– Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

– Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

-Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο εφοδιασμός των περιοχών αυτών θα γίνεται είτε μέσω αγωγού είτε με μεταφορά του αερίου σε συμπιεσμένη (CNG) ή υγροποιημένη μορφή (LNG).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε ότι η έλευση του φυσικού αερίου στις πόλεις αυτές θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενώ προσέθεσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει ως το 2036 επενδύσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ και 170.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο φυσικού αερίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα