Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Φάμελλος: «Νέες πρωτοβουλίες περιβάλλοντος για το 2019»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Green Agenda και δημοσιεύεται σήμερα o Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι την τελευταία τετραετία, παρά τις μνημονιακές πιέσεις και περιορισμούς, έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές αλλαγές στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής αναφέροντας εν συντομία τη Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τον Εθνικό Σχεδιασμό Απορριμμάτων και τα Περιφερειακά Σχέδια, την Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, την Κύρωση των πρώτων Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, τους Δασικούς Χάρτες, την Οριοθέτηση των περιοχών Natura 2000 και συγκρότηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα, τη Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, τη Δασική Στρατηγική, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγρών και Στερεών Αποβλήτων, τον νέο νόμο για την Ανακύκλωση, τις πρωτοβουλίες για τα πλαστικά μιας χρήσης και την πλαστική σακούλα, την περιβαλλοντική διπλωματία, κ.ά.

Επίσης, κάνει λόγο για τους στόχους του ΥΠΕΝ για το 2019 με προτεραιότητα στην υλοποίηση δράσεων της Κυκλικής Οικονομίας με την πλήρη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση και των οργανικών αποβλήτων, την ψήφιση του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, που επιλύει μια πολύχρονη κακοδαιμονία ως προς τη δόμηση σε δασικές εκτάσεις, με σκοπό την πλήρη αποτροπή αυθαίρετων καταστάσεων και κατασκευών και εφαρμογή των δασικών χαρτών στο 100% της χώρας, την υλοποίηση της δασικής στρατηγικής, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον άξονα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ένταξη έργων υγρών και κύρια στερεών αποβλήτων, ώστε να προφυλαχθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον της χώρας αλλά και να σταματήσουν τα πρόστιμα της ΕΕ.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνει ότι η ολοκλήρωση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων θα χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη της επόμενης ημέρας, όπως του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, της ανάπλασης της Έκθεσης και του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Επίσης, και η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, που θα δημοσιευθεί αυτές τις μέρες σε ΦΕΚ, θα συμβάλλει στη διευρυμένη λειτουργία του Φορέα για την πρόληψη της ρύπανσης, και στις πρώτες ενέργειες περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός ειδικού masterplan για το Θερμαϊκό Κόλπο.

Στο ερώτημα εάν το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα ενισχυθεί σε προσωπικό ο Αν. ΥΠΕΝ απαντά ότι οι μνημονιακοί κανόνες αλλά και οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων μείωσαν υπερβολικά το δυναμικό του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχαν σε προτεραιότητα ούτε τον περιβαλλοντικό έλεγχο, ούτε τους φυσικούς πόρους και την ποιότητα ζωής αλλά ούτε και την ισονομία στην επιχειρηματικότητα, που δημιουργεί ένα στελεχωμένο και δυνατό Σώμα Επιθεωρητών.

«Αντίθετα εμείς θεσπίσαμε και δημιουργήσαμε την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης στο ΥΠΕΝ, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο του περιβαλλοντικού ελέγχου για την ανάπτυξη και το περιβάλλον στη χώρα μας», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί των μνημονίων, μέχρι πριν λίγους μήνες, δυσχέραιναν τον προγραμματισμό προσλήψεων.

Για το λόγο αυτό, έγινε αρχικά μια προσπάθεια πλήρωσης θέσεων μέσω αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης η οποία έχει αποδώσει μέχρι στιγμής έξι καινούργιους επιθεωρητές περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα και δύο στη Νότια Ελλάδα.

Παράλληλα με τον προγραμματισμό προσλήψεων, την ειδική πρόσκληση που απηύθυνε το ΥΠΕΝ και την αξιοποίηση θεσμών που δημιούργησε, όπως η κινητικότητα, «στοχεύουμε και στη δημιουργία οικονομικών κινήτρων για αυτή την υπηρεσία, τα οποία υπήρχαν παλαιότερα και καταργήθηκαν», ωστόσο «οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τον αριθμό των επιθεωρητών που έχουμε».

Στην κατεύθυνση λοιπόν της ενίσχυσης του Σώματος δρομολογείται η εναρμόνιση της νομοθεσίας που αφορά στο ελεγκτικό έργο όλων των υπηρεσιών που υπάγονται στο Σώμα Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, όχι μόνο δηλαδή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις επιταγές του πρόσφατα εκδοθέντος νόμου 4512/2018, ο οποίος θεσπίζει τις γενικές αρχές για την άσκηση εποπτείας και τη διαδικασία ελέγχου όλων των δραστηριοτήτων και προϊόντων και φυσικά περιλαμβάνει και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει επίσης ότι ήδη από τις αρχές του 2018 έχει ολοκληρωθεί επιχειρησιακό σχέδιο επιθεωρήσεων για την τήρηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ΑΕΠΟ) και γενικά του θεσμικού πλαισίου περιβάλλοντος, το οποίο ήδη υλοποιείται. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, και τις επιθεωρήσεις οφείλουν να υλοποιούν όχι μόνο οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, που έχουν βάσει νόμου και τη σχετική αρμοδιότητα.

«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση της πρόληψης των περιστατικών ρύπανσης στην περιβαλλοντική αδειοδότηση», υπογραμμίζει ο Αν. ΥΠΕΝ γι’ αυτό και το κύριο βάρος μας δίνεται στην εφαρμογή εργαλείων πληροφορικής, όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο αρχείο ο Δήμος, οι φορείς αλλά και οι πολίτες θα παρακολουθούν την περιβαλλοντική επίδοση και τους ελέγχους κάθε επιχείρησης ή δραστηριότητας, ενώ αντίστοιχο εργαλείο πρόληψης της ρύπανσης και της «μαύρης αγοράς» αποβλήτων είναι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το οποίο και συνδέεται με τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το ΥΠΕΝ για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφερόμενος στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την κομποστοποίηση, πληροφορεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες την ενεργοποίηση ειδικού μέτρου 187 εκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχουν συνολικά σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για την χρηματοδότηση του καφέ κάδου, ειδικών απορριμματοφόρων και της κομποστοποίησης για τους Δήμους.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας το ΥΠΕΝ ενεργοποίησε πρωτοβουλία του ΦΟΔΣΑ ΚΜ από την αρχή του 2019, ώστε να παραλαμβάνει χωριστά συλλεχθέντα οργανικά απόβλητα από όλους τους ΟΤΑ σε προσωρινές αδειοδοτημένες μονάδες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίστοιχες μονάδες βιοαποβλήτων-οργανικών άρχισαν να λειτουργούν (Δυτ. Μακεδονία), άλλες ολοκληρώνονται (Ήπειρος, Σέρρες, Φωκίδα, Βοιωτία), και πολλές δημοπρατούνται (Αρχάνες, Ζάκυνθος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο, Αλεξανδρούπολη, Παρανέστι). Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναλήφθηκε από το ΥΠΕΝ στην ενότητα Θεσσαλονίκης για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ειδικά για τους Δήμους της Αττικής, λειτουργεί μονάδα βιοαποβλήτων στο ΕΜΑΚ Λιοσίων, έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδότηση για διαχείριση βιοαποβλήτων και την οικιακή κομποστοποίηση ο Δήμος Γλυφάδας, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ο Δήμος Αιγάλεω, ενώ υπό άμεση ένταξη είναι οι Δήμοι Ν. Σμύρνης, Περιστερίου και Βριλησσίων. Επιτυχημένα παραδείγματα χωριστής συλλογής οργανικών και βιοαποβλήτων σε ΟΤΑ έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους καθαριότητας και των δημοτικών τελών. Παράλληλα αναπτύσσονται κι άλλες πρωτοβουλίες (χώροι εστίασης, λαχαναγορές, δημόσιες υπηρεσίες, πιλοτικά προγράμματα, τουριστικές μονάδες).

Και βέβαια «σημαντική μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση συνιστά η τιμολογιακή πολιτική των ΦΟΔΣΑ που έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση. Τα τέλη των δήμων θα καθορίζονται πλέον σε συνάρτηση με την απόδοση και της εκτροπής οργανικών αποβλήτων από την υγειονομική ταφή και αυτό θα αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο», επισημαίνει ο Αν. ΥΠΕΝ.​

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε δημοπράτηση αντιπλημμυρικό έργο στο Ρέμα Εσχατιάς με 86εκατ.ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δημοπράτηση είναι το αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την συμβολή αγωγού Ευπυριδών έως Λεωφόρο Πάρνηθος. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για έργο κόστους 86,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,51εκατ.ευρώ). Τα έργα θα κατασκευαστούν σε περιοχές του ανάντη τμήματος τού ρέματος της Εσχατιάς, στους Δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Φυλής.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν το έργο ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα έργα διευθέτησης προβλέπουν την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων από 6,00×4,00 μ. έως 8,00×4,00 μ. και δίδυμου 3,50X3,50 μ, έως 4,00X4,00 μ.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω επιμέρους έργα:
-έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 m., ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου, στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 4,00×2,50 μ,

-έργα διευθέτησης του ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 m, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 2,50×3,00 μ. Ο αγωγός διευθέτησης προβλέπεται κατά μήκος της οδού Αγίου Διονυσίου και εκβάλλει στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως,

-έργα ανάπλασης χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών και δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Ο Πατούλης ανταπαντά στη Δούρου σχετικά με τα απορρίμματα της Αττικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Απαντητικό δελτίο εξέδωσε προ ολίγου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε η Ρένα Δούρου για το φλέγον ζήτημα των απορριμμάτων στην Αττική. Αναλυτικά η τοποθετήσεις του κου Πατούλη:

Απάντηση στις ανακρίβειες της κας Δούρου για τα Απορρίμματα της Αττικής

Η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η κα Δούρου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής αναδεικνύει καθαρά την αδιέξοδη πολιτική που η ίδια άσκησε ως Περιφερειάρχης Αττικής.

Στην ανακοίνωση αυτή η κα Δούρου λέει δυο μεγάλες ανακρίβειες για να καλύψει το μηδενικό της έργο.

1. Το 2014 υποσχέθηκε ότι θα κλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής και δε θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά φεύγει από Περιφερειάρχης όχι μόνον χωρίς να έχει κάνει τίποτα για να κλείσει η Φυλή, αλλά παραδέχεται ότι προωθεί ενέργειες για να παραμείνει ανοικτός ο ΧΥΤΑ και τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Αυτά τα πέντε χρόνια που ασκούσε καθήκοντα Περιφερειάρχη, δεν προχώρησε επί της ουσίας ο αναγκαίος νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Δεν προχώρησε καμία μελέτη, καμία χωροθέτηση, καμία κατασκευή έστω και μιας νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια και η δήθεν «λύση» που προτείνει σήμερα η κα Δούρου, είναι επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

2. Συνειδητά αποκρύπτει η κα Δούρου ότι ακόμη κι αν είναι δυνατή η χρονική επέκταση της λειτουργιάς του ΧΥΤΑ στη Φυλή για ακόμη 2,5 χρόνια, το διάστημα αυτό δεν επαρκεί για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες νέες μονάδες επεξεργασίας.

Ακόμη και οι Δήμοι να πετύχουν να αυξήσουν κατακόρυφα την ανακύκλωση , το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα. Η κα Δούρου σπατάλησε πολύτιμο χρόνο κι αφήνει στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και στους πολίτες της Αττικής την «βαριά κληρονομιά» της δίκης της ανεπάρκειας.

Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που προωθεί μέσω της ανακοίνωσης της , θα επισημάναμε τα παρακάτω:

Α. Το θέμα του χρόνου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι πολιτικό όπως το παρουσιάζει η κυρία Δούρου αλλά καθαρά τεχνικό.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και του οποίου Πρόεδρος επί 5ετή είναι η απερχόμενη Περιφερειάρχης, έχει επάρκεια ταφής μέχρι τον Νοέμβριο 2019. Αυτό συνειδητά το αποκρύπτει η κα Δούρου.

Β. Οι νέες τεχνικές παρεμβάσεις που επικαλείται ότι προγραμμάτισε η απερχόμενη διοίκηση, απαιτούν διαδικασίες (μελέτες , άδειες , συμπληρωματικές συμβάσεις, εγκρίσεις αρχών της πολιτείας) που σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένες από την νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Ακόμη και αν δεχτούμε υποθετικά ότι όλες οι τυπικές προϋποθέσεις γίνουν δεδομένες:

Ο χρόνος για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων είναι ασφυκτικός με δεδομένο τον κορεσμό του Νοεμβρίου του 2019

Η επιπλέον επάρκεια που θα δοθεί θα είναι μόνο μερικών μηνών, χρόνος που δεν επαρκεί για την υλοποίηση ενός νέου ρεαλιστικού Περιφερειακούς Σχεδιασμού σύμφωνα με νέες οδηγίες της ΕΕ.

Συνεπώς η νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επέδειξε ανευθυνότητα και ανικανότητα με σοβαρές ευθύνες για το τεράστιο αδιέξοδο που οδηγεί την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Δυστυχώς η κυρία Δούρου έστω και την ύστατη στιγμή δεν επιδεικνύει ώριμη πολιτική στάση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η διοίκηση της δημιούργησε αλλά συντάσσει ανακοινώσεις με στοιχεία που δεν μπορεί να τεκμηριώσει και φυσικά διαψεύδονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες της.

Γ. Σε κάθε περίπτωση αν η κα Δούρου αμφισβητεί το ορόσημο του Νοεμβρίου 2019 που οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εκτιμούν, καλούμε την νυν διοίκηση να κοινοποιήσει δημόσια τα σχέδια με τους χώρους που θα κάνει εναπόθεση απορριμμάτων για 3,5 έτη όπως υποστηρίζει.

Για ακόμα μία φορά δηλώνουμε ότι ως νέα διοίκηση θα προσπαθήσουμε, μαζί με τους Δήμους και τους πολίτες της Αττικής και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, να δώσουμε μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα.

Με σχέδιο, πρόγραμμα και σοβαρή δουλειά, θα κάνουμε την Αττική μία σύγχρονη Περιφέρεια στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Απάντηση Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η απερχόμενη Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου σε απάντηση των όσων λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Αναλυτικά, η τοποθέτηση της κας Δούρου:

Με αφορμή τη συντονισμένη επίθεση με κινδυνολογικές τοποθετήσεις, τόσο από συνδικαλιστικά όργανα όσο και από ορισμένες εφημερίδες, γνωστές για την φιλοκυβερνητική τους στάση, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθημα ευθύνης που έχει επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της απέναντι στους πολίτες, κάνει μία διαπίστωση, απευθύνει ένα ερώτημα και διατυπώνει 4 παρατηρήσεις:

– Η διαπίστωση : όταν η Διοίκηση και η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής δέχονται ταυτόχρονα και ίδιας φύσης πυρά από πλευρές που βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση αυτή πράττει μάλλον το ορθό.

– Το ερώτημα: Όταν γίνεται λόγος για… “έμφραγμα από τα σκουπίδια το φθινόπωρο στην Αττική” , για το φθινόπωρο ποιας χρονιάς γίνεται η αναφορά; Για το 2020; Για το 2021; Για το 2022;

Παρατήρηση 1η: Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε πρόσφατη επιστολή της προς τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό καθώς και τους συναρμόδιους, για το συγκεκριμένο αντικείμενο, υπουργούς, ξεκαθάρισε ότι με ελάχιστες, μη χρονοβόρες και χωρίς υψηλό κόστος παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το σημερινό κύτταρο στο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια λειτουργίας για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, από σήμερα.

Παράλληλα, Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι με σειρά μέτρων των οποίων οι διαδικασίες αδειοδότησης και δημοπράτησης, έχουν ήδη ξεκινήσει, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπορέσει η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, να ξεκινήσουν οι εργασίες, έτσι ώστε να υπάρξει παράταση του χρόνου ζωής για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια.

Παρατήρηση 2η: Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σήμερα το κύτταρο έχει πάνω από 3,5 χρόνια λειτουργίας, που αποτελούν επαρκέστατη χρονική προϋπόθεση για την εφαρμογή από τη νέα Διοίκηση είτε του ψηφισμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού της σημερινής Διοίκησης, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία (Οδηγία 2008/98/ΕΚ) στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της Διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης. Είτε κάποιας νέας πολιτικής διαχείρισης.

Παρατήρηση 3η: Κατ΄επανάληψη η Περιφερειάρχης και η Παράταξη “Δύναμη Ζωής” έχουν δηλώσει δημόσια ότι το πεδίο της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, αφενός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπαραταξιακής και στείρας αντιπαράθεσης (μια τακτική που δυστυχώς έχει υιοθετηθεί από τις άλλες παρατάξεις). Και αφετέρου έχουν δηλώσει ότι από τη στιγμή που μια νέα πολιτική δεν θα παραβιάζει τις βασικές αρχές μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης, βιώσιμης και αποκεντρωμένης διαχείρισης, θα συμβάλλουν στην υλοποίησή της.

Παρατήρηση 4η: Η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση, χωρίς παραπληροφόρηση και κινδυνολογία. Δυστυχώς από το 2014 οι ίδιοι κύκλοι, οι ίδιοι άνθρωποι, εμφορούμενοι από τις ίδιες αντιλήψεις διατήρησης του status quo, επιμένουν στα ψέματα και την καταστροφολογία. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2014, πρωτοσέλιδα, άρθρα και δηλώσεις πολιτικών ιθυνόντων, συνδικαλιστών και άλλων “ανευθυνο- υπεύθυνων” έκαναν λόγο για δήθεν “Νάπολι” στην οποία θα μεταβαλλόταν η Αττική, μέσα σε… έξι μήνες!

Έκτοτε έχουν περάσει 10 εξάμηνα χωρίς η… προφητεία τους να γίνει πραγματικότητα. Την ίδια λασπολογική τακτική ακολουθούν και σήμερα χωρίς πρωτοτυπία και χωρίς σεβασμό στους πολίτες, για τα συμφέροντα των οποίων κόπτονται στα… λόγια. Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει, σε όλους, σοβαρότητα, συναντίληψη, συνέργεια, συνεργασία και συναίνεση καθώς πρόκειται για υψίστης σημασίας υπόθεση Δημοσίου συμφέροντος. Μια υπόθεση στην οποία δεν χωρούν προσωπικές ή παραταξιακές λογικές και συνδικαλιστικά τερτίπια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα