Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φαμελλος: Κυνική παραδοχή της κυβέρνησης για την υλοτόμηση του Σέιχ Σου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Άποψη του Δάσους του Σέιχ Σου

O Yφυπουργός ΠΕΝ, κύριος Οικονόμου, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοτόμηση του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly-over) στην Εσωτερική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, αίροντας τον αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης, επισήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου,  βάσει της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή.

Στην τοποθέτηση του, ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι η κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly-over) στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μία πρόχειρη και αντιδεοντολογική εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς το εν λόγω έργο δεν περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο υποδομών της χώρας και η Άδεια Έγκρισης των Περιβαλλοντικών του Όρων (ΑΕΠΟ) απορρίφθηκε, το 2017 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τόνισε ότι η πρόταση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ότι θα καθυστερήσει άλλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, όπως η εξωτερική Περιφερειακή, η διαπλάτυνση του δρόμου προς το αεροδρόμιο κ.ά., έργα δηλαδή που δικαιούνται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υπογράμμισε επιπλέον, ότι το έργο δεν συμπεριλαμβάνεται το κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης ενώ, θα πραγματοποιηθεί με την ιδιωτικοποίηση της Περιφερειακής μέσω ΣΔΙΤ και διόδια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι, σε αντίθεση με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε την περιβαλλοντική του αδειοδότηση, ζητάει από τις Υπηρεσίες που είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά, το 2011, για το ίδιο έργο να αλλάξουν γνώμη (!) ώστε, να αρθεί ο αναδασωτέος χαρακτήρας του περιαστικού δάσους του Σειχ Σου και να υλοτομηθούν δεκάδες στρέμματα του δάσους. «Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η επιλογή σας να προχωρήσει το fly over, τα συμφέροντα των πολιτών της Θεσσαλονίκης ή τα συμφέροντα κάποιων εργολάβων», αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποκαλύπτει, για άλλη μία φορά, το κυνικό αντιπεριβαλλοντικό της πρόσωπο, όπως σε όλα τα θέματα δασικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

– Στη μη υλοποίηση της εγκεκριμένης Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ), η οποία είχε συνταχθεί και κυρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ

– Στη μη υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που επίσης είχε συνταχθεί και κυρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για τις δασικές υπηρεσίες

– Στην άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων, που είχε ενταχθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ

– Στη μη αξιοποίηση των 5.066 εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα αντιπυρικής προστασίας

– Στη μη ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με νέα τεχνικά εργαλεία, όπως είναι τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς στη μεικτή ζώνη δάσους – κατοικίας, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν ήδη υλοποιηθεί τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα

Ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος αντικατέστησε τον κύριο Χατζηδάκη παρότι δεν είναι αρμόδιος για τα θέματα περιβάλλοντος, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την υλοτόμηση τμήματος του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, να δικαιολογήσει δηλαδή τα αδικαιολόγητα, συνέκρινε την υλοτόμηση με τη νομιμοποίηση δασικών αυθαιρέτων, κάτι που προσπάθησε επιπλέον να χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αποκρύπτοντας ότι τα δασικά αυθαίρετα έχουν δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πριν το 2015, και φυσικά δεν έχουν ποτέ νομιμοποιηθεί.

Μπέρδεψε δε το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικιστικές πυκνώσεις του 2019, που κατατέθηκε στη Βουλή αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ λόγω εκλογών, με παλιότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016 που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας, αποκαλύπτοντας τα σοβαρά ελλείμματα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν όταν Υπουργοί που δεν έχουν σχετικό με την ερώτηση χαρτοφυλάκιο καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ο κύριος Φάμελλος στάθηκε στο σοβαρό κοινοβουλευτικό έλλειμμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άπτονται περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ανέφερε δε στο Προεδρείο της Βουλής την πληθώρα αναπάντητων ερωτήσεων των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Υπογράμμισε τέλος, ότι στις αναπάντητες, από το ΥΠΕΝ, ερωτήσεις του βουλευτή περιλαμβάνονται και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων, όπως και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη τροποποίησης της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Άδεια 10 MW για Φωτοβολταϊκό Πάρκο απέκτησε η Βιοκαρπέτ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό της ΡΑΕ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική δημοπρασία που έλαβε χώρα στις 27/7/2020 από τις 10.00-10.30 πμ, στην κατηγορία Φ/Β έως 20ΜW, συμμετείχε η εταιρεία Βιοκαρπέτ ΑΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Βιοκαρπέτ απέκτησε άδεια 10 MW .

Το έργο θα υλοποιηθεί και θα ηλεκτροδοτηθεί το 2021 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της εταιρίας έως σήμερα. Με το συγκεκριμένο έργο το δυναμικό του Ομίλου σε Φ/Β θα ανέρχεται σε 20 ΜW, ενώ ήδη υπάρχει μία άλλη άδεια παραγωγής για ένα έργο της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ 10 MW που θα συμμετάσχει στην επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία.

Επίσης, ο Όμιλος Βιοκαρπέτ θα καταθέσει εντός του 2020 και νέες αιτήσεις σε Φ/Β ύψους 20 ΜW.
Σκοπός του Ομίλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να ενδυναμώσει τη παρουσία του στο τομέα των ΑΠΕ κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την κρίση του covid-19, ο όμιλος έθεσε ως βασικότερο στοίχημα την υγεία των εργαζομένων λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ το στοίχημα διατήρησης όλως των θέσεων εργασίας έχει κερδηθεί.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη η νέα επένδυση της ΕΞΑΛΚΟ στο 2ο εργοστάσιο στη περιοχή Κουλουρίου Λάρισας με νέα μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020 δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Δείτε τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΑ Λογότυπο

Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινάει από σήμερα για τη ΔΕΔΑ, έχοντας ως αφετηρία τη νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας, καθώς και τη δυναμική της παρουσία στα social media. Με τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η εταιρεία, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το φθηνό και φιλικό, προς το περιβάλλον, καύσιμο.

Ειδικότερα, με ένα «κλικ» στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της εταιρείας www.deda.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα:
 Να ενημερωθούν εάν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται βρίσκεται εντός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, καταχωρώντας απλώς τη διεύθυνση.
 Να πληροφορηθούν για όλα τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης, καθώς και για το κόστος σύνδεσης, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί καταναλωτές, δημόσιοι οργανισμοί).

Εάν η ιδιοκτησία βρίσκεται εκτός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, τότε η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταχωρείται στην αρμόδια Διεύθυνση της εταιρείας και ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται σε περίπτωση μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου.
 Να υπολογίσουν το οικονομικό όφελος που έχουν με τη χρήση του φυσικού αερίου. Εισάγοντας το ποσό που καταναλώνουν σε πετρέλαιο, μπορούν αυτόματα να ενημερωθούν για το ποσό εξοικονόμησης χρημάτων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό εξοικονόμησης μπορεί να φθάσει έως και 40% από τη θέρμανση του σπιτιού και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό.

Η νέα ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ είναι προγραμματισμένη και συμβατή με όλες τις κινητές και σταθερές συσκευές. Έχει λιτή δομή και αναβαθμισμένη αισθητική, παρέχοντας αναλυτική πληροφόρηση για όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας μέσα από απλές και εύχρηστες εφαρμογές. Σχεδιάστηκε δε, και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τα στελέχη Πληροφορικής της εταιρείας, χωρίς δηλαδή να γίνει ανάθεση έργου σε εξωτερική εταιρεία, δημιουργώντας κεφάλαιο ενδοεταιρικής τεχνογνωσίας.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του διαδικτυακού εκσυγχρονισμού της εταιρείας, η ΔΕΔΑ έχει πλέον δυναμική παρουσία σε όλα τα social media (Facebook: @Deda.gr, Instagram: deda.gr, Youtube: ΔΕΔΑ, Twitter: @gr_deda, Linked In: ΔΕΔΑ), εντείνοντας την παραγωγή υλικού και την προώθηση των δράσεων της σε όλους τους τομείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας σημείωσε σχετικά: «Με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην εταιρεία μας, αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε την ιστοσελίδα μας ώστε να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική, καθώς και να αποκτήσουμε αξιόπιστη και δυναμική ψηφιακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας μας και να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους πολίτες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα