Connect with us

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τα οικονομικά κίνητρα για την ανακύκλωση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

“Η αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει πράξη στην Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και να μην περιοριστεί σε επίπεδο δηλώσεων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει, τώρα, να αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να υλοποιήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία και τις οποίες επικρότησε η ΕΕ, καθώς και όλοι οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες, που μαζί με τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής ως κίνητρο για την ανακύκλωση, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να μπορέσει να εφαρμοστεί η εν λόγω μεταρρύθμιση. Το ίδιο πρέπει να αποδείξετε ότι ισχύει και για εσάς. Αυτός είναι και ο σκοπός της ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου”, υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης για τα οικονομικά κίνητρα της ανακύκλωσης.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι η επίκληση τυχόν δικαιολογιών διοικητικής φύσης για τη μη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής δεν μπορούν να σταθούν και ότι η εφαρμογή της είναι ανεξάρτητη από το αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας και το ζήτημα συγκρότησης νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ζήτησε επιπλέον, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην προχωρήσει σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, πιθανώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως συνέβη, πρόσφατα, με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί κανένα συγχωροχάρτι, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ που δεν έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση της τιμολογιακής πολιτικής και εν γένει στην εφαρμογή κινήτρων ανακύκλωσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όλοι οι Δήμοι πρέπει να πληρώνουν τέλη διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την απόδοση στην ανακύκλωση και με αντικίνητρα για την ταφή”.

“Σας ζητάμε να δημοσιοποιήσετε τα έγγραφα που αφορούν στην εκπόνηση και έγκριση των Κανονισμών Τιμολόγησης από τους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος θα ευθύνεται αν δεν γίνεται ανακύκλωση και κατά συνέπεια δεν μειώνονται τα δημοτικά τέλη.

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα περιθώριο αναβολής, καθώς είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις και τους δήμους, ειδικότερα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, η οποία χρειάζεται ανταγωνιστικά εργαλεία στη διαχείριση απορριμμάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος, με αφορμή την παραδοχή του κυρίου Χατζηδάκη ότι μόνο η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και εν μέρει η Αττική έχουν προετοιμαστεί!

Κλείνοντας, επισήμανε ότι παρατηρούνται παλινωδίες και κενά μεταξύ των Υπουργείων στην ανακύκλωση και υπενθύμισε στον Υπουργό ότι υπάρχει καθυστέρηση στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για τις εγκρίσεις των Επιχειρησιακών Σχεδίων των Συστημάτων Ανακύκλωσης (εναλλακτικής διαχείρισης):

“Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν καταλήγουν όλοι οι πόροι στην ανακύκλωση. Από τη μία υπάρχει πρωτοβουλία για την ανακύκλωση πιλοτικών δήμων, από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την GIZ και το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τους έξι δήμους της δυτικής Αθήνας, η οποία είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη, το Υπουργείου Εσωτερικών προωθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία σε άλλους όμως δήμους, με άλλο σύστημα ανακύκλωσης.

Αναρωτιόμαστε αν τελικά υπάρχει μία ή δύο διαφορετικές πολιτικές της κυβέρνησης για την ανακύκλωση. Μήπως το γεγονός αυτό συνδέεται με το ότι οι ΟΤΑ δεν έχουν τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα για την ανακύκλωση; Μήπως κάποιοι από άλλο Υπουργείο της κυβέρνησης τους κατευθύνουν να μην κάνουν τιμολογιακή πολιτική με βάση την ανακύκλωση; Για όλους τους παραπάνω λόγους οφείλετε να αποδείξετε στην πράξη ότι έχετε την απαραίτητη πολιτική βούληση για την εφαρμογή των κινήτρων για την ανακύκλωση”.​

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Κρήτη: Συνάντηση Στ. Αρναουτάκη με τον Δήμαρχο Φαιστού για τα έργα της περιοχής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης και αντιπροσωπεία φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον Δήμο και την προετοιμασία μελετών και έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το κορυφαίο έργο του Πλατύ Ποταμού. Ο κ. Αρναουτάκης, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του Δήμου Φαιστού, σημείωσε πως το έργο θα φτάσει τα 130 εκ. ευρώ και 15 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας έργο για τον αγροτικό κόσμο και την ανάπτυξη το οποίο έχει εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή και μπαίνει σε φάση ωριμότητας για να δημοπρατηθεί την επόμενη διετία και να δώσει λύσεις στην άρδευση και την ύδρευση της Μεσσαράς καθώς και περιοχών της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης, η Αντιδήμαρχος Βασιλεία Αρμουτάκη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαγαρικαρίου Μιχάλης Μαυράκης και κάτοικοι της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αττική: Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στις Αντιπεριφέρειες Νότιου Τομέα, Πειραιώς και Νήσων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης

ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μετέβη σήμερα στην Αντιπεριφέρεια  Νότιου Τομέα και στη συνέχεια Πειραιώς και Νήσων προκειμένου να παραδώσει ειδικούς κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών. Οι 62 κάδοι που παραδόθηκαν θα τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Αντιπεριφερειών.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Τομέα  Δ. Νάνου και Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και να ενημερωθεί για μια σειρά από υπηρεσιακά ζητήματα.

Επιπλέον ζήτησε την συνδρομή τους στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης επισημαίνοντας ότι πρώτη η Περιφέρεια και οι εργαζόμενοι της δίνουν το θετικό παράδειγμα προκειμένου να γίνει η ανακύκλωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

«Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η ποσότητα του σύμμεικτου σκουπιδιού που καταλήγει στη Φυλή. Εάν θέλουμε να βελτιωθεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής μας οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, η διανομή κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης και ειδικών σύγχρονων απορριμματοφόρων σε όλους τους Δήμους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αρναουτάκης: Σε καλό δρόμο τα έργα της Κρήτης – Διεκδικούμε και συνεργαζόμαστε

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης

«Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι μελέτες του ΒΟΑΚ», επεσήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τις επαφές και τις συζητήσεις με τον Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καραγιάννη, αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ και στα μεγάλα έργα της Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση και την αποδοχή των προτάσεων της Περιφέρειας Κρήτης και τόνισε πως με την πίεση όλων των φορέων της Κρήτης μπορούν να γίνουν όλα τα μεγάλα έργα του νησιού. Αναφέρθηκε δε στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και υδρευτικά έργα, όπως του Πλατύ Ποταμού, των Αμιρών και της Ιεράπετρας, με δημοπρατήσεις που μπορούν να υπάρξουν μέσα στη διετία 2021-2022.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στα έργα της οδικής ασφάλειας, για τα οποία τόνισε πως μαζί με τις αποκαταστάσεις των ζημιών προχωρούν και θα υπάρξουν δημοπρατήσεις εντός του φθινοπώρου.

Ο κ. Αρναουτάκης συζήτησε και τις εξελίξεις στον ΒΟΑΚ, σημειώνοντας πως για την Περιφέρεια εκτείνεται από την Κίσσαμο έως τη Σητεία και πως με τις μελέτες να προχωρούν εντός του έτους, τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις να δίνονται την επόμενη η χρονιά, το  έργο θα μπορεί να μπει σε τροχιά υλοποίησης τη μεθεπόμενη χρονιά.

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, διεκδικούμε και συνεργαζόμαστε. Κάθε εβδομάδα θα έχουμε επαφές με όλα τα υπουργεία για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα έργα της Κρήτης. Ήταν πολύ θετική η επίσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και η αποδοχή των προτάσεων μας από τον Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα