Connect with us

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τα οικονομικά κίνητρα για την ανακύκλωση

Δημοσιεύθηκε

στις

“Η αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει πράξη στην Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και να μην περιοριστεί σε επίπεδο δηλώσεων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει, τώρα, να αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να υλοποιήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία και τις οποίες επικρότησε η ΕΕ, καθώς και όλοι οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες, που μαζί με τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής ως κίνητρο για την ανακύκλωση, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να μπορέσει να εφαρμοστεί η εν λόγω μεταρρύθμιση. Το ίδιο πρέπει να αποδείξετε ότι ισχύει και για εσάς. Αυτός είναι και ο σκοπός της ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου”, υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης για τα οικονομικά κίνητρα της ανακύκλωσης.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι η επίκληση τυχόν δικαιολογιών διοικητικής φύσης για τη μη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής δεν μπορούν να σταθούν και ότι η εφαρμογή της είναι ανεξάρτητη από το αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας και το ζήτημα συγκρότησης νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ζήτησε επιπλέον, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην προχωρήσει σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, πιθανώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως συνέβη, πρόσφατα, με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί κανένα συγχωροχάρτι, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ που δεν έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση της τιμολογιακής πολιτικής και εν γένει στην εφαρμογή κινήτρων ανακύκλωσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όλοι οι Δήμοι πρέπει να πληρώνουν τέλη διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την απόδοση στην ανακύκλωση και με αντικίνητρα για την ταφή”.

“Σας ζητάμε να δημοσιοποιήσετε τα έγγραφα που αφορούν στην εκπόνηση και έγκριση των Κανονισμών Τιμολόγησης από τους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος θα ευθύνεται αν δεν γίνεται ανακύκλωση και κατά συνέπεια δεν μειώνονται τα δημοτικά τέλη.

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα περιθώριο αναβολής, καθώς είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις και τους δήμους, ειδικότερα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, η οποία χρειάζεται ανταγωνιστικά εργαλεία στη διαχείριση απορριμμάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος, με αφορμή την παραδοχή του κυρίου Χατζηδάκη ότι μόνο η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και εν μέρει η Αττική έχουν προετοιμαστεί!

Κλείνοντας, επισήμανε ότι παρατηρούνται παλινωδίες και κενά μεταξύ των Υπουργείων στην ανακύκλωση και υπενθύμισε στον Υπουργό ότι υπάρχει καθυστέρηση στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για τις εγκρίσεις των Επιχειρησιακών Σχεδίων των Συστημάτων Ανακύκλωσης (εναλλακτικής διαχείρισης):

“Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν καταλήγουν όλοι οι πόροι στην ανακύκλωση. Από τη μία υπάρχει πρωτοβουλία για την ανακύκλωση πιλοτικών δήμων, από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την GIZ και το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τους έξι δήμους της δυτικής Αθήνας, η οποία είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη, το Υπουργείου Εσωτερικών προωθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία σε άλλους όμως δήμους, με άλλο σύστημα ανακύκλωσης.

Αναρωτιόμαστε αν τελικά υπάρχει μία ή δύο διαφορετικές πολιτικές της κυβέρνησης για την ανακύκλωση. Μήπως το γεγονός αυτό συνδέεται με το ότι οι ΟΤΑ δεν έχουν τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα για την ανακύκλωση; Μήπως κάποιοι από άλλο Υπουργείο της κυβέρνησης τους κατευθύνουν να μην κάνουν τιμολογιακή πολιτική με βάση την ανακύκλωση; Για όλους τους παραπάνω λόγους οφείλετε να αποδείξετε στην πράξη ότι έχετε την απαραίτητη πολιτική βούληση για την εφαρμογή των κινήτρων για την ανακύκλωση”.​

Advertisement

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα