Connect with us

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τα οικονομικά κίνητρα για την ανακύκλωση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

«Η αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει πράξη στην Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και να μην περιοριστεί σε επίπεδο δηλώσεων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει, τώρα, να αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να υλοποιήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία και τις οποίες επικρότησε η ΕΕ, καθώς και όλοι οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες, που μαζί με τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής ως κίνητρο για την ανακύκλωση, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να μπορέσει να εφαρμοστεί η εν λόγω μεταρρύθμιση. Το ίδιο πρέπει να αποδείξετε ότι ισχύει και για εσάς. Αυτός είναι και ο σκοπός της ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης για τα οικονομικά κίνητρα της ανακύκλωσης.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι η επίκληση τυχόν δικαιολογιών διοικητικής φύσης για τη μη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής δεν μπορούν να σταθούν και ότι η εφαρμογή της είναι ανεξάρτητη από το αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας και το ζήτημα συγκρότησης νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ζήτησε επιπλέον, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην προχωρήσει σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, πιθανώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως συνέβη, πρόσφατα, με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί κανένα συγχωροχάρτι, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ που δεν έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση της τιμολογιακής πολιτικής και εν γένει στην εφαρμογή κινήτρων ανακύκλωσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όλοι οι Δήμοι πρέπει να πληρώνουν τέλη διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την απόδοση στην ανακύκλωση και με αντικίνητρα για την ταφή».

«Σας ζητάμε να δημοσιοποιήσετε τα έγγραφα που αφορούν στην εκπόνηση και έγκριση των Κανονισμών Τιμολόγησης από τους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος θα ευθύνεται αν δεν γίνεται ανακύκλωση και κατά συνέπεια δεν μειώνονται τα δημοτικά τέλη.

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα περιθώριο αναβολής, καθώς είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις και τους δήμους, ειδικότερα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, η οποία χρειάζεται ανταγωνιστικά εργαλεία στη διαχείριση απορριμμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος, με αφορμή την παραδοχή του κυρίου Χατζηδάκη ότι μόνο η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και εν μέρει η Αττική έχουν προετοιμαστεί!

Κλείνοντας, επισήμανε ότι παρατηρούνται παλινωδίες και κενά μεταξύ των Υπουργείων στην ανακύκλωση και υπενθύμισε στον Υπουργό ότι υπάρχει καθυστέρηση στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για τις εγκρίσεις των Επιχειρησιακών Σχεδίων των Συστημάτων Ανακύκλωσης (εναλλακτικής διαχείρισης):

«Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν καταλήγουν όλοι οι πόροι στην ανακύκλωση. Από τη μία υπάρχει πρωτοβουλία για την ανακύκλωση πιλοτικών δήμων, από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την GIZ και το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τους έξι δήμους της δυτικής Αθήνας, η οποία είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη, το Υπουργείου Εσωτερικών προωθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία σε άλλους όμως δήμους, με άλλο σύστημα ανακύκλωσης.

Αναρωτιόμαστε αν τελικά υπάρχει μία ή δύο διαφορετικές πολιτικές της κυβέρνησης για την ανακύκλωση. Μήπως το γεγονός αυτό συνδέεται με το ότι οι ΟΤΑ δεν έχουν τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα για την ανακύκλωση; Μήπως κάποιοι από άλλο Υπουργείο της κυβέρνησης τους κατευθύνουν να μην κάνουν τιμολογιακή πολιτική με βάση την ανακύκλωση; Για όλους τους παραπάνω λόγους οφείλετε να αποδείξετε στην πράξη ότι έχετε την απαραίτητη πολιτική βούληση για την εφαρμογή των κινήτρων για την ανακύκλωση».​

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Αναβάλλεται η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Πεδίο του Άρεως

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Την οδύνη του αλλά και τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του, για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου της Περιφέρειας Αττικής σήμερα το μεσημέρι, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στην Περιφέρεια Αττικής.

Παράλληλα, αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Περιφέρειας, στο Πεδίο του Άρεως.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πρόγνωση καιρού

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους από Παρασκευή 13/12 ως και Σάββατο 14/12 και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

– Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους

– Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες

– Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα

– Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές

– Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους

– Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (http://www.pnai.gov.gr/http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους.

Τέλος πληροφορεί ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Επανεκλογή του Βασιλείου Αϊβαλή στην Προεδρία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στις 07/12/2019 στην Ειδική, πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ που έλαβε χώρα στην Πάτρα εκλέχθηκαν τα νέα όργανα διοίκησης.

Έτσι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε εκ νέου ο κ. Βασίλειος Αϊβαλής, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας.

Αντιπρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής εξελέγη η κ. Πάλμου Ουρανία Πολιτικός Μηχανικός, και Γενικός Γραμματέας ο κ. Καραχάλιος Ευάγγελος, Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας επιτροπής που προέκυψαν σε συνέχεια της ανωτέρω ειδικής συνεδρίασης είναι οι κ.κ.:

Ασκούνη Αναστασία, Πολιτικός Μηχανικός

Βόγλη Ευφροσύνη, Χημικός Μηχανικός

Γανός Πέτρος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Κεκάτος Θεόδωρος, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Μαρτζάκλης Ανδρέας, Πολιτικός Μηχανικός

Μιχαλόπουλος Σωτήριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Πνευματικάκης Σταύρος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Σελίμης Ιωάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Επίσης κατά την ειδική πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του Τ.Ε.Ε. εκλέχθηκε και το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του περιφερειακού τμήματος για την νέα περίοδο αποτελούμενη από τους Παναγόπουλο Βασίλειο (Πολιτικό Μηχανικό) Πρόεδρο, Φλωράτο Παναγιώτη (Πολιτικό Μηχανικό) Αντιπρόεδρο και Χατζηβασιλείου Αντώνιο (Πολιτικό Μηχανικό) Γενικό Γραμματέα.

Μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να σε εμπιστεύονται για μία ακόμη φορά οι συνάδελφοι σου και να σε στηρίζουν τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις. Η συνολική αυτή στήριξη μας δημιουργεί την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας για να κάνουμε το ΤΕΕ/ΤΔΕ ακόμη πιο ενεργό, πιο μεγάλο, πιο φιλικό στον συνάδελφο μηχανικό και στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο δρόμος που έχουμε να διαβούμε είναι μακρύς και δύσκολος μιας και τα ανοιχτά θέματα που πραγματευόμαστε είναι αρκετά, όμως με υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή μας για την κοινωνία, για το επάγγελμα του μηχανικού.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα