Νίκος
Καραγιάννης

Τη διαπίστωση ότι “η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο ανακύκλωση”, αλλά είναι “στόχος και ανάγκη να αποτελέσει την καρδιά και μιας νέας, άλλης οικονομίας”, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα “SummiTimes – Circular Economy” που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το GrTimes.gr.

Ο κ.Φάμελλος επισήμανε το γεγονός ότι “η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες 10 χώρες με εγκεκριμένες στρατηγικές για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, προσθέτοντας ότι “η κυκλική οικονομία μπορεί να απαντήσει με επάρκεια σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα”.

Απευθυνόμενος δε σε δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκαθάρισε πώς “με τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα πρέπει να συζητήσουμε για το πως η έξοδος από την κρίση, θα μπορεί να συνδεθεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

Στη διοργάνωση διεθνούς έκθεσης κυκλικής οικονομίας που προγραμματίζει η ΔΕΘ- HELEXPO ΑΕ στις 8 με 10 Απριλίου 2020, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής, κάνοντας παράλληλα μνεία και στο νέο εκθεσιακό κέντρο “που θα είναι ένα τοπόσημο με ιδιαίτερο στίγμα όσον αφορά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας”.

Πάντως, για τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρη Πολιτόπουλο, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί η δημιουργία, δίπλα στις μονάδες ανακύκλωσης, “επιχειρήσεων που θα ανακυκλώνουν τα υλικά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας” καθώς και η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ σε όλη την αλυσίδα διακίνησης δευτερευόντων υλικών.

Τα αποτελέσματα στην ανακύκλωση που έχει επιτύχει ο δήμος Θεσσαλονίκης εξήρε, μιλώντας στην ημερίδα, ο υπεύθυνος τμήματος μάρκετινγκ και ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – ΟΤΑ), Δημήτρης Παπασωτηρίου, διευκρινίζοντας ότι αν και ο δήμος Θεσσαλονίκης μπήκε αργά στην ανακύκλωση, δηλαδή το 2011, εντούτοις “έκανε άλματα” και σήμερα είναι ο πρώτος δήμος σε ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα.

Για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρώπη και “φτάνουν τις 400.000”, μίλησε ο συντονιστής διυπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την κυκλική οικονομία, Βασίλης Λιόγκας, τονίζοντας ότι “η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις από ότι η ταφή των απορριμμάτων”.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV