Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Η κλιματική κρίση αμφισβητεί και το σύστημα παραγωγής και την ίδια την επιβίωση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

“Ενώ οι όροι της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής κρίσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, είναι προφανές ότι, ως παγκόσμια κοινωνία, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις πραγματικές επιταγές αυτών των εννοιών. Η σκληρή ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, λίγο μετά το τέλος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της διάσκεψης, καθώς, όπως είπε, χάσαμε ακόμη μία ευκαιρία, επιβεβαιώνει ότι, παρότι η κλιματική κρίση χρησιμοποιείται στις πολιτικές ομιλίες και δεσμεύσεις, έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά στην πράξη”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, με θέμα “Η κοινωνιολογική προοπτική για μια κοινωνία της βιώσιμης ανάπτυξης”.

Η κλιματική κρίση μας φέρνει όλους αντιμέτωπους, το πολιτικό σύστημα, την επιστημονική κοινότητα, τους οικονομικούς παραγωγούς και την κοινωνία, με νέα δεδομένα. Αποτελεί ταυτόχρονα, μία από τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσει το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας και μία συνθήκη που διαλύει όλες μας τις βεβαιότητες, τόνισε στη συνέχεια.

Η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με τα θέματα έλλειψης φυσικών πόρων, την προσφυγική κρίση, το δημογραφικό πρόβλημα, την 4η βιομηχανική επανάσταση, συνθέτουν το παζλ της επόμενης μέρας, για το οποίο, δυστυχώς, και η πολιτική και η επιστήμη δεν έχει διατυπώσει όλα τα σενάρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να δοθούν και οι απαντήσεις.

Η ανάγκη μετάβασης του ενεργειακού και παραγωγικού μας συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι δεδομένη. Δεν είναι όμως δεδομένος ο δρόμος που θα μας οδηγήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, και δεν έχει απαντηθεί πως αυτό θα γίνει χωρίς νέους αποκλεισμούς και ανισότητες. Η ενεργειακή μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία αποτελεί μία αμιγώς πολιτική απόφαση. Είναι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να εξασφαλίσει τη μετάβαση αυτή με περιβαλλοντικούς, οικονομικούς όρους και όρους κοινωνικής διακιοσύνης.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να γίνει διακριτή και εμφανής η ιδεολογική, αξιακή διαφορά μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων. Όμως, οι ίδιες οι εξελίξεις πιέζουν για αλλαγές θέσεων. Παρακολουθούμε πχ. την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να υιοθέτει τα συνθήματα των Πρασίνων και να θέτει πολύ υψηλούς στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων για το 2050. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Η συντηρητική παράταξη θέλει αφενός να στηρίξει την μεγάλη επιχειρηματικότητα που θέλει να επενδύσει στον κλιματικό ανταγωνισμό και να παράξει νέα υπεραξία, στο πλαίσιο του μεγάλου κύκλου επενδύσεων που ανοίγει η μετάβαση αυτή.

Έτσι, εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και αφετέρου, ανοίγει ένα πολιτικό παράθυρο επικοινωνίας με τη νεολαία και την κοινωνία που θέτει επιτακτικά το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Η νεολαία όμως, δεν καλεί μόνο για τη μετάβαση αλλά, καλεί για μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο παραγωγής του οικονομικού μας συστήματος και στον τρόπο διανομής του παραγόμενου πλούτου, στην κατεύθυνση της δίκαιης για όλους μετάβασης, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω, και στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το αίτημα και το ερώτημα που τίθεται πλέον, από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, αφορά το ίδιο το σύστημα.

Το αίτημα για την ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των Ευρωπαϊκών χωρών , έρχεται σε κόντρα με τις πολιτικές που ασκούνται, εδώ τουλάχιστον και μία δεκαετία στην Ευρώπη, λόγω της ιδεολογικής κυριαρχίας των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που θεοποίησαν τον οικονομισμό και την ασκούμενη λιτότητα, η οποία έχει οξύνει τις υφιστάμενες ανισότητες.

Από τη άλλη, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης (Σοσιαλιστές, Αριστερές δυνάμεις, Πράσινοι) θέτουν την αναγκαιότητα της αλλαγής του μείγματος άσκησης πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη, για όλους, χωρίς να μείνει κανένας πίσω. Ως μία επιπλέον ευκαιρία άμβλυνσης των υφιστάμενων ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των χωρών του Βορρά-Νότου, όσο και εντός των κρατών-μελών. Τονίζουν ακόμη, ότι οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές και τα εισοδηματικά ασθενέστερα στρώματα, θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, άλλη μία πηγή ανισότητας.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη σε υφιστάμενες αντιθέσεις και συγκρούσεις πολιτικών της Ε.Ε., όπως την αντίθεση μεταξύ της πολιτικής περιβάλλοντος για τις προστατευόμενες περιοχές και την πολιτική Ενέργειας για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που κύρια εκφράζεται σε συγκρούσεις χρήσεων γης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ανάρτηση δασικών χαρτών στην Ελλάδα, τη χρηματοδότηση και εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις προστατευόμενες περιοχές και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο των επενδύσεων ΑΠΕ.

Κλείνοντας έθεσε τα ουσιαστικά ερωτήματα σε σχέση με την επικείμενη μετάβαση στην Ελλάδα: “Η συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν γίνεται να μην ανοίγει μία παράλληλη συζήτηση για εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης και παραγωγής και για την αναγκαιότητα διατήρησης εργαλείων πολιτικής για την πολιτεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που θεσμοθέτησε τις Ενεργειακές Κοινότητες, ένα εργαλείο που επιτρέπει την ενεργό εμπλοκή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Είναι ένα μοντέλο που πρέπει να στηριχτεί και από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία περιορίζεται, δυστυχώς, στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και στον τομέα της ενέργειας, δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και ενεργειακών εταιριών (ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ). Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας όμως δεν μπορεί να αφεθεί στην “όρεξη” ιδιωτικών μονοπωλίων, που λειτουργούν βάση του κέρδους και μάλιστα χωρίς κανέναν ανταγωνισμό.

Σε αντίθεση, η πολιτεία οφείλει να έχει την ευθύνη εφαρμογής του Σχεδίου μετάβασης της χώρας μας και να στηρίξει εναλλακτικά μοντέλα, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες αλλά και η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην κυκλική οικονομία, γιατί αυτό είναι που μάς ζητάει η νεολαία: Ριζικές αλλαγές στην παραγωγή και διανομή του πλούτου, άμβλυνση και όχι η δημιουργία νέων ανισοτήτων. Η κλιματική κρίση αμφισβητεί και το σύστημα παραγωγής και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου και της φύσης. Και για το λόγο αυτό απαιτείται μια ουσιαστική και ανατρεπτική μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας”.

image_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κορωνοϊός: Άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων από νοσοκομεία και κλινικές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιατρικά Απόβλητα

Δυστυχώς παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι σε ορισμένα νοσοκομεία δεν γίνεται ορθή χρήση των μπλε κάδων της ανακύκλωσης, των κάδων δηλαδή που προορίζονται για να πετούν οι πολίτες συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, και αλουμινίου, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε αυτούς τους κάδους ιατρικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 στους εργαζομένους των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα αυτά.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και κλινικές.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι τα απόβλητα των υγειονομικών μονάδων που προκύπτουν από υγειονομικές μονάδες θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, με παράλληλη τροποποίηση των δρομολογίων αποκομιδής των μπλε κάδων, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία της ανακύκλωσης στη χώρα, εξασφαλίζοντας την προστασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Αναχώρησε από την Κίνα το κύτος του FPSO “Energean Power”

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

FPSO Energean Power

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πρόοδο του project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ ανακοινώνει η Energean, καθώς το κύτος του FPSO «Energean Power» αναχώρησε από το ναυπηγείο της COSCO στo Zhoushan της Κίνας το πρωί της Παρασκευής 3 Απριλίου.

Το κύτος ρυμουλκείται τώρα προς το ναυπηγείο Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη όπου θα εγκατασταθεί το σύνολο των εξάλων (topsides) με τελικό προορισμό, προς το τέλος του έτους, το Ισραήλ για εγκατάσταση και θέση σε λειτουργίας.

Η αναχώρηση του κύτους από την Κίνα εντός του χρονικού προγραμματισμού της Energean συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς στις αγορές λόγω της πανδημίας του κοροωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της κατασκευής του κύτους, συμπληρώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ώρες χωρίς εργατικό ατύχημα (Lost Time Injury), ενώ ως τώρα συνολικά στην κατασκευή του FPSO έχουν συμπληρωθεί πάνω από 10 εκατομμύρια ώρες, σε μία απόδειξη των υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας που η Energean έχει ως απόλυτη προτεραιότητα και εφαρμόζει σχολαστικά.

Η εταιρεία έχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο κυρίως κοίτασμα του Karish, επιβεβαιώνοντας ότι οι τρεις γεωτρήσεις θα είναι σε θέση να παράγουν συνολικά 800 εκατ. κυβικά μέτρου αερίου ετησίως, κατ΄ αναλογία προς την πλήρη δυναμικότητα του FPSO η οποία είναι 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Σημειώνεται επίσης ότι τις προηγούμενες ημέρες εκφορτώθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού ο αγωγός (σωλήνες διαμέτρου 30 και 24 ιντσών) που προορίζεται να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Το επόμενο διάστημα ο συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων αγωγός θα μεταφορτωθεί σε ειδικά σκάφη με τελικό προορισμό το Ισραήλ, όπου θα συνδέσει το FPSO “Energean Power” με τις χερσαίες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή του Dor.

H Energean διατηρεί τον προγραμματισμό της για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Karish στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι εξελίξεις στην εξαγορά της Edison Ε&P

Εξάλλου η Energean και η Edison συμφώνησαν να προχωρήσουν στην τροποποίηση των όρων της εξαγοράς της Edison E&P από την Energean.

Με βάση τη νέα συμφωνία:

– Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P στην Αλγερία θα εξαιρεθεί από την εξαγορά.

– Το συμφωνηθέν τίμημα της εξαγοράς θα μεταβληθεί κατά 150 εκατ. δολάρια.

Η Energean εργάζεται ώστε να ολοκληρώσει την εξαγορά της Edison E&P το συντομότερο δυνατό εντός του 2020, υπό την έγκριση των μετόχων της και των κυβερνήσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα προχωρήσει και η συμφωνημένη μεταβίβαση προς την Neptune του χαρτοφυλακίου της Edison E&P στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία έναντι 250 εκατ. δολαρίων, με πιθανή προσαύξηση του τιμήματος κατά 30 εκατ. δολάρια, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Energean.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Θωμάς: Το ΥΠΕΝ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

Σε συνέχεια της δημοσίευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ των τελευταίων στοιχείων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ) που αναφέρονται στην περίοδο Ιανουαρίου 2020, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία του ΕΛΑΠΕ, σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε:

«Η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την διασφαλίσουμε. Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα