Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Φάμελλος: Ενίσχυση και ασφάλεια της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πανδημία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

 «Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξοπλισμού και των μέσων καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, την ατομική ασφάλεια και τα μέσα προστασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα, όπως και για τα καταστήματα/φορείς που λειτουργούν και όπου προσέρχεται μεγάλος αριθμός πολιτών, όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, και άλλα ιδρύματα που διαμένει μεγάλος αριθμός πολιτών (γηροκομεία, δομές αστέγων, ευάλωτων ομάδων, εστίες, δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία που φιλοξενούν πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού μέσω των αστικών αποβλήτων» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην άτυπη διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής  για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ανακύκλωση των νοσοκομειακών και φαρμακευτικών αποβλήτων την περίοδο της πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος: «Το θέμα το είχαμε θέσει, στις 18 Μαρτίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα προσωπικά ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με το αίτημα να μη γίνει καμία διακοπή στην παροχή των βασικών αγαθών του νερού και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) την περίοδο της πανδημίας.

Ακόμη και τώρα, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της 27ης Μαρτίου για τη διαχείριση πιθανά μολυσματικών αποβλήτων, μάσκες, γάντια, μαντηλάκια καθαρισμού, πρέπει να συμπληρωθούν και οι τεχνικές οδηγίες αλλά και ο εξοπλισμός διαχείρισης και ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για τη διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων. Οι ΟΤΑ χρειάζονται περισσότερο εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων αυτή την περίοδο».

Πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, που εγκρίθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  περιλαμβάνονται προβλέψεις για τη μεταφορά αποβλήτων που προκύπτουν από την κατ’ οίκον νοσηλεία και πρότεινε οι προβλέψεις αυτές να επεκταθούν, λόγω του κορονοϊού, ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες με μαντηλάκια, μάσκες και γάντια που απορρίπτουν οι πολίτες έξω από καταστήματα.

Ο Σ. Φάμελλος πρότεινε την εγκατάσταση ειδικών, κλειστών κάδων για τα συγκεκριμένα απορρίμματα, με κλειστό σύστημα αποθήκευσης, σε καταστήματα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, δημόσιους φορείς και τράπεζες, ώστε να μην απορρίπτονται ελεύθερα και να μη μεταφέρονται χωρίς προστασία και ασφάλεια, από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα μηχανήματα αποκομιδής.

ήτησε ακόμη, να δοθούν, αντίστοιχα, ειδικές οδηγίες στους εργαζόμενους στους ΦΟΔΣΑ και τους ΧΥΤΑ για τον τρόπο διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ στην περίπτωση που δεν μεταφέρονται σε μονάδα αποτέφρωσης, καθώς δεν είναι βεβαιωμένα μολυσματικά απόβλητα.

Τέλος πρότεινε στις κατοικίες, όπου διαμένουν πολίτες σε καραντίνα αλλά και κρούσματα του κορονοϊού ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα, να επιλέγεται υποχρεωτικά η διατήρηση και διάθεση των απορριμμάτων με διπλή σακούλα, απολύτως σταθερή και ασφαλή/στιβαρή, για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς.

Τέλος κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επιτροπής ο Σ.Φάμελλος ζήτησε :

–  Να μην κατατεθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχουν ζητήσει και 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ, διότι πιθανή κατάθεσή του θα θέσει ζήτημα δημοκρατίας εφόσον δεν θα επιτραπεί ή διαβούλευση και πλήρης συζήτησή του, αλλά και γιατί πρέπει  σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακληθεί γιατί περιλαμβάνει αντι-περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

– Να κληθούν, αμέσως μετά το Πάσχα, σε αντίστοιχη διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ειδικοί επιστήμονες ώστε να γίνει μια συζήτηση για τα θέματα βιοποικιλότητας, φυσικών πόρων και πανδημιών, όπως και γενικότερα των λοιμώξεων, μετά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν κατά την κρίση του κορωνοϊού, ώστε να ληφθούν κατά το μέλλον ορθότερες και πληρέστερες πολιτικές με πρόληψη για τη σχέση και στην ισορροπία ανθρώπου και οικοσυστήματος.​

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Καφέ κάδοι βιοαποβλήτων τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία του Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καφέ κάδος βιοαποβλήτων

Ήδη έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης Τζάνειο και Μεταξά καθώς και σε ιδιωτικά, σε ξενοδοχεία, σε super market και σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται, ότι οι καφέ κάδοι είναι κλειδωμένοι και όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα έχει το δικό του κλειδί.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΦΧΥΤΑ Φυλής, να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και να δοθούν κίνητρα να ανακυκλώνουν οργανικά απόβλητα φορείς, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Για τον σκοπό αυτόν, βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες και τους υπεύθυνους για τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι καφέ κάδοι, καθώς και πέντε ειδικά διαμορφωμένα απορριμματοφόρα για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων, παραδόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Οι καφέ κάδοι που θα παραλάβει συνολικά ο Δήμος Πειραιά θα φτάσουν τους 600.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που προάγουν την ανακύκλωση στην πόλη μας, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα του πιλοτικού προγράμματος με τους καφέ κάδους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, από τη συνεργασία Δήμου και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι φορείς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κυρίως την αξιοποίηση χρηστικών μέσων όπως είναι οι καφέ κάδοι. Κάθε επιχείρηση έχει το δικό της κλειδί και το αποτέλεσμα της εν λόγω ενέργειας θα είναι μετρήσιμο, καθώς σε λίγο καιρό θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε ποιος υποστηρίζει πραγματικά αυτή την προσπάθεια».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε:

«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ενέργειες οι οποίες αναδεικνύουν την αξία και τα οφέλη της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, λέγοντας ότι έχουν δοθεί σε περίπου 200 επιχειρήσεις κλειδιά για τους καφέ κάδους για να πετάνε τα οργανικά απόβλητα. Ανέφερε ότι η συμμετοχή είναι αρκετά μεγάλη για τις πρώτες ημέρες που λειτουργεί το πρόγραμμα. Επεσήμανε, ότι η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους επιχειρηματίες για το τι πρέπει να πετάνε και τι όχι, για να υπάρχει μια ομαλή ροή και στην αποκομιδή, αλλά και στη μεταφορά των βιοαποβλήτων στον ειδικό χώρο επεξεργασίας στη Φυλή, όπου τα βιοαπόβλητα γίνονται λίπασμα.

Καταλήγοντας ο κ. Ρέππας σημείωσε:

«Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα παραλάβουμε άλλους 400 κάδους, τους οποίους θα διανείμουμε σε περισσότερα σημεία και σιγά-σιγά θα διευρύνουμε το πρόγραμμα, ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Πετρούπολη: Υποδομές και διαχείριση απορριμμάτων στη συνάντηση Πατούλη-Βλάχου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη-Βλάχου

Ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομών, τη διαχείριση απορριμμάτων και τον πολιτισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με το Δήμαρχο Πετρούπολης Σ. Βλάχο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Θ. Σκαλιστήρας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων.

Μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση σχετικά με τα υποβληθέντα έργα του Δήμου προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (αναπλάσεις, κατασκευές οδών και κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αποφυγής επιπτώσεων πλημμυρών),  συζήτησαν για την προγραμματική σύμβαση κατασκευής του έργου «Εφαρμογή αποκατάστασης – Αξιοποίησης παλαιού καμινιού και ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην ανακύκλωση και τα αντισταθμιστικά.  Ιδιαίτερα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της Περιφέρειας και τα σχέδια της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια δε σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει το λατομείο Μουσαμά ως χωματερή, επανέλαβε ότι η χωματερή στη Φυλή θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της μέχρι το 2025 και ζήτησε από τον αρμόδιο αντιπεριφέρειαρχη Β. Κόκκαλη να συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Πετρούπολης σε ζητήματα που αφορούν προγράμματα ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων και υποδομών δήλωσε:

«Περιφέρεια Αττικής και Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού συνεργαζόμαστε στενά με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό βάζουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε σημαντικά έργα υποδομών που σχετίζονται πρωτίστως με την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Επιπλέον συνεργαζόμαστε στενά για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης 2020 που στόχο έχει τη δραστική μείωση των όγκων των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ».

 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σε επόμενο βήμα, οι τεχνικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας να έχουν στενή συνεργασία ώστε τάχιστα, μετά και την κατάθεση των αναγκαίων στοιχείων από πλευράς Δήμου, να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Μέγαρα Αττικής: Έργο προστασίας του υδροβιότοπου Βουρκαρίου δρομολογεί η Περιφέρεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδροβιότοπος Βουρκάρι στα Μέγαρα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Δήμο Μεγαρέων μετέβη στον υδροβιότοπο, στην περιοχή Βουρκάρι Αγίας Τριάδας Μεγάρων, που είναι από τους σημαντικότερους στην Αττική, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία.

Κατά την επίσκεψή του, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την απόφαση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε έργα, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, για την ανάδειξη και την προστασία του πιο σημαντικού υγροτόπου της Αττικής, τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε και για το περιστατικό διαρροής πετρελαίου από αγωγό καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε από το Λιμεναρχείο, με τη συνδρομή του Δήμου και την αρωγή της Περιφέρειας η απορρύπανση, με επιτυχία, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη σχετική διαδικασία είναι διαρκές και ενεργό.

Επιπρόσθετα ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη για την ιστορική αξία του τείχους της Αγίας Τριάδας και δεσμεύθηκε να εξετάσει την προοπτική να γίνουν παρεμβάσεις ανάδειξής του, μέσα από την ένταξη του στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων 200 ετών από το 1821, της Περιφέρειας Αττικής, κάτι που είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Επιλέξαμε σήμερα να επισκεφθούμε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Αττικής σε μία ιστορική περιοχή και να ανακοινώσουμε την πρόθεση μας να δρομολογήσουμε συγκεκριμένα έργα για την προστασία και την ανάδειξή του, παράλληλα με παρεμβάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Είμαστε στην φάση ολοκλήρωσης των μελετών για τα έργα ύψους 1,3 εκ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόθεσή μας είναι και με άλλες ήπιες υποδομές να συμβάλλουμε στην προστασία και ανάπλαση της περιοχής. Επενδύουμε συνειδητά σε έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβαλλοντικού τοπίου στην Αττική, με στόχο να γίνει Περιφέρεια-Πρότυπο ευζωίας».

Ο Δήμαρχος Γ. Σταμούλης τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη και συμβολή του στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ιστορικού Δήμου Μεγαρέων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα