Newsroom

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος για την αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από το ΥΠΕΝ, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα προκαλέσει τεχνητή «ασφυξία» για να δικαιολογήσει το κλείσιμό τους. Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι εργαζόμενοι καθώς και οι ίδιοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) τάχθηκαν υπέρ της συνέχειας και μάλιστα της ενίσχυσης των ΦΔΠΠ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διεξήγαγε το ΥΠΕΝ.

Κόντρα σε όλους αυτούς τους φορείς, ο κύριος Χατζηδάκης επιχείρησε, με ένα ψευδές Δελτίο Τύπου, να παραποιήσει τις τοποθετήσεις τους και για ακόμα μια φορά την πραγματικότητα, ώστε να υπηρετήσει τον πολιτικό του σκοπό, δηλαδή την κατάργηση των Φορέων και την παραχώρησή τους στις Περιφέρειες.

Φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρές οι “πολιτικές υποχρεώσεις” και τα χατίρια για τα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ προεκλογικά. Αποδεικνύονται ακόμη πιο ισχυρά από την αξία της βιοποικιλότητας για τη χώρα μας, αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κύριος Χατζηδάκης μας απείλησε με παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας. Απέκρυψε όμως, ότι η διαδικασία παραπομπής ξεκίνησε λόγω καθυστερήσεων και ελλείψεων, το 2010.

Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που επίλυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταξη και υλοποίηση του έργου των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, προϋπολογισμού 17,5 εκ. €, που θα οδηγήσουν στα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Αυτό αποτυπώθηκε στα επίσημα πρακτικά του διμερή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και DG Environment και στην επισκόπηση της εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Θυμίζουμε επίσης στον κύριο Χατζηδάκη ότι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της NADEG (2019), ο Γεν. Δ/ντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βράβευσε την Ελλάδα επειδή ήταν μία από τις 3 πρώτες χώρες που υπέβαλαν την έκθεση για τους οικοτόπους και τα είδη, εγκαίρως και χωρίς καθόλου λάθη και παραλείψεις.

Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των ΦΔΠΠ (Europarc), όπου αποδόθηκαν τα εύσημα στη χώρα μας. Να τον ενημερώσουμε ακόμη, ότι η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες 7 χώρες (7η) το 2019, από την 5η θέση από το τέλος όμως που είχε το 2016, στην κατάταξη περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Ζητάμε λοιπόν, από τον κύριο Χατζηδάκη να την ανεβάσει πιο ψηλά.

Ενώ από τη μία δεν παρέλειψε να τονίσει τυχόν προβλήματα λειτουργίας των Φορέων, ο ίδιος, από την άλλη, δεν προώθησε τους κανονισμούς λειτουργίας των 19 από τους 36 ΦΔΠΠ σε ΦΕΚ που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω εκλογών. Δεν προχώρησε επιπρόσθετα, στην εκταμίευση των ήδη εγκεκριμένων προϋπολογισμών για 9 Φορείς, καθώς και δεν ενέταξε και τους 8 νέους Φορείς στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να λάβουν χρηματοδότηση, η οποία να σημειώσουμε ότι ήταν ήδη εξασφαλισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ζητάμε επιπλέον, από τον κύριο Χατζηδάκη, να αναλάβει την πρωτοβουλία προκήρυξης 400 θέσεων αορίστου χρόνου που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Εκτός εάν, τελικός στόχος είναι να προκαλέσει τεχνητή ασφυξία στους Φορείς και να δικαιολογήσει το κλείσιμό τους.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ειλημμένη του απόφαση, χρησιμοποιεί στοιχεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου οι Φορείς είχαν καταργηθεί, για να υποστηρίξει πως οι φορείς έχουν περιορισμένα μέσα, πόρους και προσωπικό. Αποκρύπτει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ν. 4519/2018, με τον οποίο η Ελλάδα καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεών της και αποκτά θεσμικά εργαλεία προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων αντικειμένων και περιοχών, με χρηματοδότηση για πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και αυστηρή αξιολόγηση και των Διοικητικών Συμβουλίων και των στελεχών των Φορέων.

Οι Φορείς, με αυτή την πρωτοβουλία, απέκτησαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις διαχειριστικής επάρκειας, καθώς και προετοιμάστηκε ειδικό μέτρο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για επιπλέον χρηματοδότηση, στο οποίο και υπέβαλαν πρόταση και οι 28 φορείς.

Από πού προκύπτει λοιπόν θέμα επάρκειας κύριε Χατζηδάκη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τοπική κοινωνία για πρώτη φορά συμμετέχει θεσμικά στα ΔΣ των φορέων, όπως και οι παραγωγοί και οι ΜΚΟ. Είναι προφανές, ότι αυτό ανησυχεί πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ που δεν βρίσκουν ελεύθερο πεδίο για μικροκομματικές συναλλαγές και για αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν τους Φορείς στις Περιφέρειες, καθώς και να αναδείξουν προβλήματα συντονισμού.

Όπως επισημαίνουμε και με πρόσφατη ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, αν ο κύριος Χατζηδάκης επιθυμεί να αναβαθμίσει τους φορείς, δεν έχει παρά να ολοκληρώσει άμεσα την εφαρμογή του ν. 4519, να εκταμιεύσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να επιβάλει την απόδοση των ανταποδοτικών στους ΦΔΠΠ που έχουν ΑΠΕ στην περιοχή τους. Αυτό ζήτησε εξάλλου και η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη χθεσινή ημερίδα.

Ενημερώνουμε τον Υπουργό ΠΕΝ, ότι δεν θα ήταν καλό να συνδέσει τη θητεία του με παραπομπές και καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλώνουμε ακόμη, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια τέτοια πιθανότητα. Ζητάμε τέλος, να υλοποιήσει το πλήρες θεσμικό πλαίσιο που εμείς παραδώσαμε και να ολοκληρώσει τη συγκρότηση των Φορέων, όπως οφείλει, υπακούοντας στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και των ΜΚΟ.​

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας