fbpx
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: «Δήθεν» αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από το ΥΠΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος για την αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από το ΥΠΕΝ, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα προκαλέσει τεχνητή «ασφυξία» για να δικαιολογήσει το κλείσιμό τους. Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι εργαζόμενοι καθώς και οι ίδιοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) τάχθηκαν υπέρ της συνέχειας και μάλιστα της ενίσχυσης των ΦΔΠΠ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διεξήγαγε το ΥΠΕΝ.

Κόντρα σε όλους αυτούς τους φορείς, ο κύριος Χατζηδάκης επιχείρησε, με ένα ψευδές Δελτίο Τύπου, να παραποιήσει τις τοποθετήσεις τους και για ακόμα μια φορά την πραγματικότητα, ώστε να υπηρετήσει τον πολιτικό του σκοπό, δηλαδή την κατάργηση των Φορέων και την παραχώρησή τους στις Περιφέρειες.

Φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρές οι «πολιτικές υποχρεώσεις» και τα χατίρια για τα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ προεκλογικά. Αποδεικνύονται ακόμη πιο ισχυρά από την αξία της βιοποικιλότητας για τη χώρα μας, αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κύριος Χατζηδάκης μας απείλησε με παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας. Απέκρυψε όμως, ότι η διαδικασία παραπομπής ξεκίνησε λόγω καθυστερήσεων και ελλείψεων, το 2010.

Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που επίλυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταξη και υλοποίηση του έργου των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, προϋπολογισμού 17,5 εκ. €, που θα οδηγήσουν στα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Αυτό αποτυπώθηκε στα επίσημα πρακτικά του διμερή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και DG Environment και στην επισκόπηση της εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Θυμίζουμε επίσης στον κύριο Χατζηδάκη ότι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της NADEG (2019), ο Γεν. Δ/ντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βράβευσε την Ελλάδα επειδή ήταν μία από τις 3 πρώτες χώρες που υπέβαλαν την έκθεση για τους οικοτόπους και τα είδη, εγκαίρως και χωρίς καθόλου λάθη και παραλείψεις.

Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των ΦΔΠΠ (Europarc), όπου αποδόθηκαν τα εύσημα στη χώρα μας. Να τον ενημερώσουμε ακόμη, ότι η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες 7 χώρες (7η) το 2019, από την 5η θέση από το τέλος όμως που είχε το 2016, στην κατάταξη περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Ζητάμε λοιπόν, από τον κύριο Χατζηδάκη να την ανεβάσει πιο ψηλά.

Ενώ από τη μία δεν παρέλειψε να τονίσει τυχόν προβλήματα λειτουργίας των Φορέων, ο ίδιος, από την άλλη, δεν προώθησε τους κανονισμούς λειτουργίας των 19 από τους 36 ΦΔΠΠ σε ΦΕΚ που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω εκλογών. Δεν προχώρησε επιπρόσθετα, στην εκταμίευση των ήδη εγκεκριμένων προϋπολογισμών για 9 Φορείς, καθώς και δεν ενέταξε και τους 8 νέους Φορείς στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να λάβουν χρηματοδότηση, η οποία να σημειώσουμε ότι ήταν ήδη εξασφαλισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ζητάμε επιπλέον, από τον κύριο Χατζηδάκη, να αναλάβει την πρωτοβουλία προκήρυξης 400 θέσεων αορίστου χρόνου που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Εκτός εάν, τελικός στόχος είναι να προκαλέσει τεχνητή ασφυξία στους Φορείς και να δικαιολογήσει το κλείσιμό τους.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ειλημμένη του απόφαση, χρησιμοποιεί στοιχεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου οι Φορείς είχαν καταργηθεί, για να υποστηρίξει πως οι φορείς έχουν περιορισμένα μέσα, πόρους και προσωπικό. Αποκρύπτει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ν. 4519/2018, με τον οποίο η Ελλάδα καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεών της και αποκτά θεσμικά εργαλεία προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων αντικειμένων και περιοχών, με χρηματοδότηση για πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και αυστηρή αξιολόγηση και των Διοικητικών Συμβουλίων και των στελεχών των Φορέων.

Οι Φορείς, με αυτή την πρωτοβουλία, απέκτησαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις διαχειριστικής επάρκειας, καθώς και προετοιμάστηκε ειδικό μέτρο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για επιπλέον χρηματοδότηση, στο οποίο και υπέβαλαν πρόταση και οι 28 φορείς.

Από πού προκύπτει λοιπόν θέμα επάρκειας κύριε Χατζηδάκη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τοπική κοινωνία για πρώτη φορά συμμετέχει θεσμικά στα ΔΣ των φορέων, όπως και οι παραγωγοί και οι ΜΚΟ. Είναι προφανές, ότι αυτό ανησυχεί πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ που δεν βρίσκουν ελεύθερο πεδίο για μικροκομματικές συναλλαγές και για αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν τους Φορείς στις Περιφέρειες, καθώς και να αναδείξουν προβλήματα συντονισμού.

Όπως επισημαίνουμε και με πρόσφατη ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, αν ο κύριος Χατζηδάκης επιθυμεί να αναβαθμίσει τους φορείς, δεν έχει παρά να ολοκληρώσει άμεσα την εφαρμογή του ν. 4519, να εκταμιεύσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να επιβάλει την απόδοση των ανταποδοτικών στους ΦΔΠΠ που έχουν ΑΠΕ στην περιοχή τους. Αυτό ζήτησε εξάλλου και η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη χθεσινή ημερίδα.

Ενημερώνουμε τον Υπουργό ΠΕΝ, ότι δεν θα ήταν καλό να συνδέσει τη θητεία του με παραπομπές και καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλώνουμε ακόμη, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια τέτοια πιθανότητα. Ζητάμε τέλος, να υλοποιήσει το πλήρες θεσμικό πλαίσιο που εμείς παραδώσαμε και να ολοκληρώσει τη συγκρότηση των Φορέων, όπως οφείλει, υπακούοντας στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και των ΜΚΟ.​

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Μάριος Τσάκας: «Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μάριος Τσάκας Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΔΑ

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

«Η ΔΕΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

– Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας

– Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου

– Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

«Αναγνωρίζουμε ότι, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους», επεσήμανε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Εμείς, ως νέα διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας» τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία.

Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:

– Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ

– Η δημιουργία εξόδων του TAP

– Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG)

– Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

«Τα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στήριξη των Ευρωπαίων που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ζητά η Έλενα Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών της ΕΕ που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, όπως επίσης και τη χρηματοδοτική ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβασή τους, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

H Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εκπροσώπησε την GUE/NGL στη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με την αρμόδια Επίτροπο, για τα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η κυρία Κουντουρά ζήτησε συγκεκριμένα να δοθεί σαφής εικόνα όσον αφορά το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τα νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ, καθώς και τις πολιτικές και ισχύοντα μέτρα που αξιολογούνται θετικά για την αντιμετώπισή της.

Επικαλέστηκε τον σχετικό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη-μέλη όφειλαν να συμπεριλάβουν στοιχεία και εκτιμήσεις για το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας, στο πλαίσιο των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που κατέθεσαν έως το τέλος του 2019.

Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, όσον αφορά την καθοδήγηση και στήριξη των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που προβλέπεται τόσο στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όσο και στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θίγοντας το μείζον θέμα της νησιωτικότητας, η κυρία Κουντουρά τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία μόνιμη ευρωπαϊκή δομή ή όργανο που θα στηρίξει την προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα των νησιών της ΕΕ .

«Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια μπορεί όχι μόνο να συντελέσει σε μεγαλύτερη αυτάρκεια και ευημερία των νησιών, αλλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητές τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να υπάρξει σχέδιο στήριξης των παραγωγικών τομέων των νησιών, όπως η γεωργία, η αλιεία, των τοπικών βιομηχανιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενεργειακή μετάβασή τους, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης έργων στα νησιά ή Ταμείου χρηματοδότησης των νησιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση των πρατηρίων EKO με τη συμμετοχή της SIRECLED

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ενεργειακή αναβάθμιση στα πρατήρια βενζίνης EKO

Η ΕΚΟ, σε συνεργασία με την έδρα Φωτοτεχνίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχεδίασε και πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη τεχνική αξιολόγηση των προσφερόμενων εξειδικευμένων λύσεων φωτισμού πρατηρίων που παρέχονται στην αγορά. Βάσει ηλεκτρονικού μοντέλου προσομοίωσης πρότυπου πρατηρίου, κατέληξε στην επιλογή των βέλτιστων προτάσεων αναφορικά με την αρτιότητα φωτιστικού αποτελέσματος, αλλά και την μέγιστη ενεργειακή εξοικονόμηση.

Μέσω αυτού του έργου, τα πρατήρια ΕΚΟ επιτυγχάνουν σημαντικά αναβαθμισμένο φωτισμό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και προσβλέπουν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία η ΕΚΟ επέλεξε, μεταξύ άλλων, την Ελληνική εταιρεία παραγωγής φωτιστικών σωμάτων LED, SIRECLED, αναθέτοντάς της τον φωτισμό των στεγάστρων του δικτύου πρατηρίων της σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κύπρο. Τα εξειδικευμένα φωτιστικά στεγάστρων και περιμετρικού φωτισμού τεχνολογίας LED της εταιρείας SIRECLED που επιλέχθηκαν, εξασφαλίζουν βέλτιστα ποιοτικά αποτελέσματα στον απαιτητικό χώρο ενός πρατηρίου.

Η SIRECLED, λειτουργώντας από τις σύγχρονες παραγωγικές της εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής, σχεδιάζει, παράγει και εγκαθιστά φωτιστικά LED υψηλών προδιαγραφών για απαιτητικές εφαρμογές, όπως σε εργοστάσια, αποθήκες, αυτοκινητόδρομους, δημοτικό οδοφωτισμό και τούνελ. Τα φωτιστικά της SIRECLED έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει εξοικονομήσεις ενέργειας άνω του 70% σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής της ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της ενεργειακής αειφορίας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδυτικών κινήσεων.

Η SIRECLED, με συνέπεια και επιμονή, επενδύει σε προϊόντα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην επίτευξη των υψηλών στόχων ενεργειακής αειφορίας και αυτονομίας που έχει θεσπίσει η χώρα μας για τα αμέσως επόμενα χρόνια, στόχους οι οποίοι αποτελούν σήμερα ορόσημο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα