Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: «Δήθεν» αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από το ΥΠΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος για την αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από το ΥΠΕΝ, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα προκαλέσει τεχνητή «ασφυξία» για να δικαιολογήσει το κλείσιμό τους. Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι εργαζόμενοι καθώς και οι ίδιοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) τάχθηκαν υπέρ της συνέχειας και μάλιστα της ενίσχυσης των ΦΔΠΠ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διεξήγαγε το ΥΠΕΝ.

Κόντρα σε όλους αυτούς τους φορείς, ο κύριος Χατζηδάκης επιχείρησε, με ένα ψευδές Δελτίο Τύπου, να παραποιήσει τις τοποθετήσεις τους και για ακόμα μια φορά την πραγματικότητα, ώστε να υπηρετήσει τον πολιτικό του σκοπό, δηλαδή την κατάργηση των Φορέων και την παραχώρησή τους στις Περιφέρειες.

Φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρές οι «πολιτικές υποχρεώσεις» και τα χατίρια για τα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ προεκλογικά. Αποδεικνύονται ακόμη πιο ισχυρά από την αξία της βιοποικιλότητας για τη χώρα μας, αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κύριος Χατζηδάκης μας απείλησε με παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας. Απέκρυψε όμως, ότι η διαδικασία παραπομπής ξεκίνησε λόγω καθυστερήσεων και ελλείψεων, το 2010.

Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που επίλυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταξη και υλοποίηση του έργου των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, προϋπολογισμού 17,5 εκ. €, που θα οδηγήσουν στα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Αυτό αποτυπώθηκε στα επίσημα πρακτικά του διμερή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και DG Environment και στην επισκόπηση της εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Θυμίζουμε επίσης στον κύριο Χατζηδάκη ότι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της NADEG (2019), ο Γεν. Δ/ντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βράβευσε την Ελλάδα επειδή ήταν μία από τις 3 πρώτες χώρες που υπέβαλαν την έκθεση για τους οικοτόπους και τα είδη, εγκαίρως και χωρίς καθόλου λάθη και παραλείψεις.

Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των ΦΔΠΠ (Europarc), όπου αποδόθηκαν τα εύσημα στη χώρα μας. Να τον ενημερώσουμε ακόμη, ότι η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες 7 χώρες (7η) το 2019, από την 5η θέση από το τέλος όμως που είχε το 2016, στην κατάταξη περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Ζητάμε λοιπόν, από τον κύριο Χατζηδάκη να την ανεβάσει πιο ψηλά.

Ενώ από τη μία δεν παρέλειψε να τονίσει τυχόν προβλήματα λειτουργίας των Φορέων, ο ίδιος, από την άλλη, δεν προώθησε τους κανονισμούς λειτουργίας των 19 από τους 36 ΦΔΠΠ σε ΦΕΚ που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω εκλογών. Δεν προχώρησε επιπρόσθετα, στην εκταμίευση των ήδη εγκεκριμένων προϋπολογισμών για 9 Φορείς, καθώς και δεν ενέταξε και τους 8 νέους Φορείς στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να λάβουν χρηματοδότηση, η οποία να σημειώσουμε ότι ήταν ήδη εξασφαλισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ζητάμε επιπλέον, από τον κύριο Χατζηδάκη, να αναλάβει την πρωτοβουλία προκήρυξης 400 θέσεων αορίστου χρόνου που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Εκτός εάν, τελικός στόχος είναι να προκαλέσει τεχνητή ασφυξία στους Φορείς και να δικαιολογήσει το κλείσιμό τους.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ειλημμένη του απόφαση, χρησιμοποιεί στοιχεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου οι Φορείς είχαν καταργηθεί, για να υποστηρίξει πως οι φορείς έχουν περιορισμένα μέσα, πόρους και προσωπικό. Αποκρύπτει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ν. 4519/2018, με τον οποίο η Ελλάδα καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεών της και αποκτά θεσμικά εργαλεία προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων αντικειμένων και περιοχών, με χρηματοδότηση για πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και αυστηρή αξιολόγηση και των Διοικητικών Συμβουλίων και των στελεχών των Φορέων.

Οι Φορείς, με αυτή την πρωτοβουλία, απέκτησαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις διαχειριστικής επάρκειας, καθώς και προετοιμάστηκε ειδικό μέτρο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για επιπλέον χρηματοδότηση, στο οποίο και υπέβαλαν πρόταση και οι 28 φορείς.

Από πού προκύπτει λοιπόν θέμα επάρκειας κύριε Χατζηδάκη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τοπική κοινωνία για πρώτη φορά συμμετέχει θεσμικά στα ΔΣ των φορέων, όπως και οι παραγωγοί και οι ΜΚΟ. Είναι προφανές, ότι αυτό ανησυχεί πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ που δεν βρίσκουν ελεύθερο πεδίο για μικροκομματικές συναλλαγές και για αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν τους Φορείς στις Περιφέρειες, καθώς και να αναδείξουν προβλήματα συντονισμού.

Όπως επισημαίνουμε και με πρόσφατη ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, αν ο κύριος Χατζηδάκης επιθυμεί να αναβαθμίσει τους φορείς, δεν έχει παρά να ολοκληρώσει άμεσα την εφαρμογή του ν. 4519, να εκταμιεύσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να επιβάλει την απόδοση των ανταποδοτικών στους ΦΔΠΠ που έχουν ΑΠΕ στην περιοχή τους. Αυτό ζήτησε εξάλλου και η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη χθεσινή ημερίδα.

Ενημερώνουμε τον Υπουργό ΠΕΝ, ότι δεν θα ήταν καλό να συνδέσει τη θητεία του με παραπομπές και καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλώνουμε ακόμη, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια τέτοια πιθανότητα. Ζητάμε τέλος, να υλοποιήσει το πλήρες θεσμικό πλαίσιο που εμείς παραδώσαμε και να ολοκληρώσει τη συγκρότηση των Φορέων, όπως οφείλει, υπακούοντας στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και των ΜΚΟ.​

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Economist: Διεθνής πρωτοπορία της POLYECO GROUP στην περιβαλλοντική προστασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Polyeco Group Λογότυπο

Η POLYECO GROUP ένας από τους ηγέτες στη διαχείριση αποβλήτων σε όλο τον κόσμο και υπερήφανος πρεσβευτής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο διεθνές στερέωμα, εκτός από έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα έχει να επιδείξει και ουσιαστική πολυετή δράση για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εφαρμογή στην ανάδειξη στην πράξη της φιλοσοφίας της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Για μία ακόμα χρονιά η εταιρεία στηρίζει ως Χρυσός Χορηγός το συνέδριο του Economist, Third Sustainability Economist Summit με κύριο θέμα στην αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της POLYECO Group, Aθανάσιος Πολυχρονόπουλος, από το βήμα του ECONOMIST, τόνισε πως: «Πλέον βρισκόμαστε στο «σημείο 0», αν και 75 χρόνια πριν ο Δημήτρης Πικιώνης, ο σπουδαιότερος Έλληνας αρχιτέκτονας είχε πει στο κείμενο του με τίτλο «Γαίας ατίμωσης», τα ίδια που λένε τώρα η Greta Tunberg και η Autumn Peltier η οποία έχει δηλώσει ότι το νερό αξίζει να το μεταχειριζόμαστε σαν άνθρωπο με ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Polyeco Group πιστεύουμε βαθιά στην εγκαθίδρυση ενός νέου κινηματικού μοντέλου για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση ανεξέλεγκτων επικίνδυνων αποβλήτων.

Ήρθε η ώρα που οι υπεύθυνες επιχειρήσεις του κλάδου προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μόνο, η ιδιωτική πρωτοβουλία που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως υπεύθυνος παίκτης για την επόμενη ημέρα του πλανήτη, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης να δείξει το δρόμο για πρωτοβουλίες που θα παρακάμπτουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και με συνοπτικές αλλά πάντα νόμιμες διαδικασίες, θα παρακινήσουν, θα εμπνεύσουν και θα φέρουν την αλλαγή φιλοσοφίας και πράξης».

Εστιάζοντας στο νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας που προτείνει η Polyeco, ο κ. Πολυχρονόπουλος σημείωσε σχετικά:

«Εμείς αυτό το μοντέλο όχι μόνο το πιστεύουμε βαθιά, αλλά το σχεδιάζουμε στην πράξη ήδη. Με αφορμή μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να μετατραπεί σε περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα μόνοι μας έχουμε αναλάβει να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη λύση, που θα αφορά αναλυτικά την εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου, την ασφάλιση του έργου, την ασφαλή απομάκρυνση του πλοίου, την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που θα προκύψουν και την οικολογική διάλυση του πλοίου. Βλέπουμε λοιπόν, πως οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι απειλούν, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, τις οικονομίες των χωρών».

Κλείνοντας ο εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πέραν όσων ανέφερα, είναι αξιοσημείωτο πως συνδέουμε τη Σύγχρονη Τέχνη με το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δείχνοντας έναν νέο δρόμο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πέρα από τα τετριμμένα. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ενισχύουμε στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες επιτυγχάνοντας την ανάκτηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά που υλοποιήσαμε όχι πολύ καιρό πριν, στον Ομάν το οποίο έχει συμμετάσχει σε 3 διεθνή φεστιβάλ.

Ελπίζω την επόμενη χρονιά που θα ξαναβρεθούμε να έχουμε μαζί μας την Greta, την Autumn και τους απογόνους του Πικιώνη και κοιτάζοντας τους στα μάτια να έχουμε μηδενικές ενοχές για όλα αυτά που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και τελικά τα κάναμε».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Ορίστηκαν οι νέοι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία συγκάλεσε η ΔΕΗ ΑΕ ως μοναδικός μέτοχος της εταιρείας αυτής, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Με την ίδια απόφαση εξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Αναστάσιος Μάνος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, υψηλόβαθμο στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Βιογραφικό Νικολάου Μπακατσέλου

Ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της “Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.” και της “Pyramis Deutschland GmbH”.

Στο παρελθόν διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην “Imperium ΑΕΕΧ” και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην “Egnatia Bank Securities S.A.” καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.”. Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Ιούνιο 2016 διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank.

Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος. Είναι Μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης ΕΚΕΤΑ, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου Anatolia, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ και Επίτιμος Πρόξενος Βελγίου στην Βόρεια Ελλάδα.

Έχοντας υπάρξει, για αρκετά χρόνια Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου τον Ιούνιο 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του AMCHAM και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος και από τον Ιούνιο του 2019 είναι Πρόεδρος του AMCHAM.

Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.

Βιογραφικό Αναστασίου Μάνου

Ο Αναστάσιος Μάνος, έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1978. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το INSEAD στη Γαλλία με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και Εμπειρίκιο Ίδρυμα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σε Engineering Management από το Πολυτεχνείο Κρήτης, και πτυχιούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Έχει διατελέσει Διευθυντής Προμηθειών για τα Βαλκάνια για τον πολυεθνικό όμιλο Lafarge Holcim το 2016 με 2018. Στη περίοδο μεταξύ 2010 και 2016 κατείχε σειρά διευθυντικών θέσεων στην εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής (μέλος του ομίλου Lafarge) μεταξύ άλλων, Γενικός Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εξαγωγών και Κέντρων Διανομής της ΑΓΕΤ Ηρακλής , Προμηθειών καθώς και IS/IT. Ήταν μέλος της Διοικητικής Ομάδας της εταιρείας.

Παράλληλα την ίδια περίοδο διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής θυγατρικής εταιρείας ΑΝΕΗ. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Διευθυντής Έργων – Εξαγορών και Συγχωνεύσεων στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ως σύμβουλος επιχειρήσεων για τη συμβουλευτική εταιρεία BCG (The Boston Consulting Group), καθώς επίσης και Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της PQH. Παράλληλα είναι συνιδρυτής νεοφυούς επιχειρήσεων βιοϊατρικής τεχνολογίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Ρέθυμνο: Αποκαταστάσεις ζημιών στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατολίσθηση δρόμου στο Αμάρι Κρήτης

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 585.000,00€ η χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης ζημιών στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, κατά την χειμερινή περίοδο 2018-2019 και στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν μεγάλης κλίμακας καταστροφές. Αναφέρονται χαρακτηριστικά: κορεσμός εδαφών, υπερχείλιση χειμάρρων, διαβρώσεις, κατολισθήσεις που επηρέασαν σε επίπεδο υδατοπαροχής και στερεοπαροχής τα ρέματα που συμβάλλουν στο φράγμα.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε (ΟΑΚ Α.Ε.), ως υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπέβαλε τεχνικό δελτίο για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης ζημιών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργασίες για την άρση καταπτώσεων και αποκατάσταση οδοστρώματος, απομάκρυνση φερτών υλικών, προστασία πρανών με συρματοκιβώτια, κατασκευή τεχνικών (κ.ά).

Η αναγκαιότητα του έργου υποστηρίχθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αποτέλεσμα την άμεση χρηματοδότησή του. Ο ΟΑΚ Α.Ε. προχωρά αμέσως στην προετοιμασία δημοπράτησης του έργου με την κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι εφικτή η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης κατά το δυνατόν συντομότερο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα