Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Χωρίς πυξίδα η απολιγνιτοποίηση και η δίκαιη μετάβαση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

To Δελτίο Τύπου της 18ης Μαρτίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που μας ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Απολιγνιτοποίηση, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας για την έλλειψη σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας.

Το ΥΠΕΝ παραδέχτηκε, 6 μήνες μετά την πρόχειρη εξαγγελία Μητσοτάκη, ότι δεν έχει σχέδιο και αποφάσισε (ομόφωνα!) τη σύνταξη ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης για τη Δίκαιη Μετάβαση. Θυμούνται άραγε ότι έχουν δεσμευτεί να είναι έτοιμο τον Ιούνιο;

Τους πήρε περίπου 6 μήνες για να αντιληφθούν το αυτονόητο, δυστυχώς όμως θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να φτάσουν στην πράξη και αυτό είναι εις βάρος των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών.

Η επιτροπή αποφάσισε ακόμη, ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός Μεταβατικού Προγράμματος για την περίοδο 2020-2021, το οποίο δεν έχει καταρτιστεί ακόμα, αν και αφορά στο τρέχον έτος!

Στις προτεραιότητες του βραχυπρόθεσμου σχεδίου, συμπεριέλαβαν τα έργα φυσικού αερίου που είναι ήδη ενταγμένα στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ. Αποφασίστηκε δε, ότι «η μετάβαση στο φυσικό αέριο θα γίνει ομαλά, κατά τρόπο που να συμφέρει τους καταναλωτές και που δεν θα επιβαρύνει τις δημοτικές αρχές», κάτι αυτονόητο εφόσον πουθενά στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση δεν πλήρωσε για τα δίκτυα αερίου (εκτός και αν σκοπεύει να το εφαρμόσει η ΝΔ).

Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι θα αναθεωρηθεί το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΔΑ, που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου στη Φλώρινα με τραγικά αργούς ρυθμούς, από το 2022 και μετά, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2024 θα έχουν συνδεθεί μόλις 234 Οικιακοί, 106 Εμπορικοί και 3 Βιομηχανικοί Πελάτες. Είναι προφανές ότι αυτό δεν αποτελεί στήριξη των λιγνιτικών περιοχών, αλλά κοροϊδία.

Το σημαντικό όμως πρόβλημα είναι ότι η κυβερνητική επιτροπή:

– Δεν πήρε καμία απόφαση για κίνητρα για νέες επενδύσεις.

– Δεν αποφάσισε την ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων του Πράσινου Ταμείου, όπου είναι παγωμένα 60 εκατ. ευρώ.

– Δε δέσμευσε συμπληρωματικούς πόρους από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το τρέχον ΕΣΠΑ.

– Για άλλη μία φορά, ξέχασε ότι θα χρειαστεί master plan και για τη Μεγαλόπολη, η χρηματοδότηση του οποίου είχε εξασφαλιστεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει παγώσει η ΝΔ.

Αντί των ανωτέρω, η επιτροπή αποφάσισε να σχεδιάσει προγράμματα κατάρτισης ανέργων (!), ενώ επανέλαβε τη γνωστή καραμέλα περί φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ, χωρίς τα μέλη της επιτροπή να γνωρίζουν ποιες είναι οι αποκατεστημένες εκτάσεις ορυχείων λιγνίτη όπου θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις, ποιο είναι το επιχειρηματικό και το χρηματοδοτικό σχέδιο αυτών των επενδύσεων και ποια είναι η ωριμότητα του διαγωνισμού της ΔΕΗ για το μέγα-φωτοβολταϊκό το καλοκαίρι. Εκτός αν αναφέρονται στην περίφημη επένδυση των ΕΛΠΕ, η οποία είναι η απλή εξαγορά φωτοβολταϊκού έργου που ήδη κατασκευάζεται στην περιοχή.

Οι Υπουργοί και ο Κυβερνητικός Συντονιστής έχουν καταφέρει να μην κινητοποιήσουν ούτε ένα ευρώ, μετά από εννιά μήνες διακυβέρνησης. Και όλα αυτά ενώ σε τρία χρόνια προγραμματίζουν τη διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας που λειτουργούν σήμερα. Δυστυχώς κανένα από τα έργα που υποσχέθηκαν δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει να υλοποιείται πριν από το 2022, ένα χρόνο πριν κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, βάσει της ασφυκτικής προθεσμίας που έθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία, έστω και τώρα, ένα μηχανισμό ωρίμανσης δράσεων για τις λιγνιτικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις χρηματοδοτικές πηγές, γιατί καμία μέρα δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένη. Η ανταλλαγή συγχαρητηρίων μέσω Δελτίων Τύπου δεν μπορεί να φέρει κανένα απτό αποτέλεσμα.

Για να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις της ταχείας απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση θα έπρεπε είχε ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί δράσεις για την εργασία και την επιχειρηματικότητα, και όχι να σχεδιάζει ακόμη επί χάρτου, χωρίς μάλιστα καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Και δυστυχώς πλέον σε αυτό το σχεδιασμό οφείλει να λαμβάνει υπόψη και το αρνητικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην εθνική και τοπική αναπτυξιακή διαδικασία η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που υλοποιούνται σήμερα.​

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Τρέχει η επένδυση των 400 εκατ.ευρώ για τη νέα μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνδρας κρατά λαμπτήρα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η μεγάλη επένδυση της Elpedison καθώς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826MWe  της ιδιωτικής εταιρείας.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή της απαιτείται μια περίπου διετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63%. H μονάδα που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Δ.Ε. Εχεδώρου, στο Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έχει ήδη λάβει άδεια από την ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ετήσια Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενεργείας της μονάδας θα είναι έως 6.540 GWh.

Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2021 στις αρχές του επόμενου χρόνου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα στο υφιστάμενο που διαθέτει η εταιρεία.

Πιο αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης είναι το παρακάτω:

-Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής

-Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης

-Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης

Η Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου περιλαμβάνει:

– Aεριοστρόβιλο (GT) ακαθάριστης μέγιστης ισχύος 552MWe

– Λέβητα Ανάκτησης Θερμότητας Καυσαερίων [Heat Recovery Steam Generator (HRSG)] για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού τριών βαθμίδων πίεσης

– Ατμοστρόβιλο (ST) μέγιστης ισχύος 274MWe

– Γεννήτριες συνολικής μέγιστης ισχύος 850MW

– Καπνοδόχο διαμέτρου περί των 8,26m και ύψους 50m, κατ’ ελάχιστον.

– Αερόψυκτο Συμπυκνωτή [Air-Cooled Condenser (ACC)]

– Βοηθητικές εγκαταστάσεις

Σήμερα η Elpedison διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες, μια στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW, και μια στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 MW.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα