Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Φάμελλος: Απουσιάζει και από την Ανακύκλωση το ΥΠΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Την απουσία στρατηγικής, πολιτικών, καθώς και την άγνοια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα θέματα διαλογής στην πηγή και εφαρμογής κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου.

Ειδικότερα, η σχετική ερώτηση που συνοδευόταν με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που είχε κατατεθεί από 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Ανυπαρξία κινήτρων και αντικινήτρων για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση», μετατράπηκε σε επίκαιρη αφού δεν απαντήθηκε γραπτώς, ούτε κατατέθηκαν τα ζητούμενα έγγραφα, παρότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία των 45 ημερών.

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Υπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή, ενώ ο αναρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόλαβε να συγκεντρώσει όλα τα σχετικά έγγραφα, αποδεικνύοντας, πολύ απλά, ότι το Υπουργείο δεν παρακολουθεί το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής ανακύκλωσης. Έψαξαν δηλαδή το θέμα, με αφορμή την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, και απέδειξαν ότι δεν έχουν επικοινωνία και έλεγχο στους ΦΟΔΣΑ και τους ΟΤΑ, καθώς και ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η διοίκηση αδυνατεί εντός των προθεσμιών να διαβιβάσει, στη Βουλή, τα απαραίτητα έγγραφα για την ενημέρωση των βουλευτών».

Το γεγονός αυτό στηλίτευσε ο Σ.Φάμελλος:

«Το ΥΠΕΝ ξεκάθαρα πλέον λάμπει δια της απουσίας του, όπως αποδεικνύουν οι απαντήσεις για το εάν η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή κινήτρων ή αντικινήτρων, για το πώς εφαρμόζεται σήμερα το θεσμικό πλαίσιο και εάν υπάρχουν κατ’ αρχήν ψηφισμένοι κανονισμοί τιμολόγησης».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι από τους εφτά άξονες που παρουσίασε η δήθεν πράσινη κυβέρνηση ΝΔ για την ανακύκλωση, απουσιάζει πλήρως η πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση και για τη διαλογή στην πηγή, η οποία είναι νομοθετημένη και εγκεκριμένη από την Ευρώπη.

«Απουσιάζει η ανακύκλωση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, βάσει των απαντήσεων του κ. Οικονόμου και καθίσταται επιπλέον δεδομένη η απόλυτη άγνοια του ΥΠΕΝ για τα θέματα της ανακλώσης και διαλογής στην πηγή. Ο κ. Οικονόμου προσπαθώντας να αποφύγει το ερώτημα σχετικά με το αν οι Δήμοι εφαρμόζουν, σήμερα, στα τιμολόγια τους το «Πληρώνω όσο πετάω», ανέφερε ότι ο νόμος για την ανακύκλωση ψηφίστηκε το Μάιο του 2019, επιρρίπτοντας την ευθύνη για μια ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ!!», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Φάμελλος διέψευσε στη συνέχεια, τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας ως απόλυτη «ντροπή» για την Ελλάδα την άγνοια του ΥΠΕΝ για το νομοθετικό πλαίσιο που είναι σε ισχύ. Παρέθεσε τις ακριβείς ημερομηνίες ψήφισης όλων των σχετικών νόμων για την ανακύκλωση: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε, το 2017, το νόμο για την Ανακύκλωση και το 2018, με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ την εφαρμογή του στους δήμους. Ακολούθησαν τέλος, οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις, αφού προηγήθηκε διάλογος με την αυτοδιοίκηση, και με την έγκριση της Κομισιόν η 1.1.2020 αποτέλεσε την ημερομηνία ορόσημο για την πλήρη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής, έτσι ώστε να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα έκπτωσης στη διαχείριση των στερεών τους αποβλήτων με βάση το συντελεστή ανακύκλωσης και το συντελεστή διαλογής στην πηγή».

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εν λόγω νομοθέτηση νωρίτερα από ότι προέβλεπε η Οδηγία 2018/850 για τα απόβλητα και ακολούθησε τις μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης με τον ίδιο βηματισμό. Επανέλαβε το βασικό ερώτημα της συζήτησης: «Σε ποιους δήμους εφαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να ωφελούνται και να πληρώνουν λιγότερα όταν κάνει ανακύκλωση;», χωρίς βέβαια να λάβει ουσιαστική απάντηση από πλευράς του κ. Οικονόμου, ο οποίος επικαλέστηκε την πανδημία για την καθυστέρηση της απάντησης και της συγκέντρωσης εγγράφων από πλευράς των Δήμων, η οποία βέβαια δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετήσει τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο, αγνοώντας και τις αντιδράσεις εκ μέρους φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ενημέρωσε επιπρόσθετα τον κ. Οικονόμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση ξεκινώντας από τη χάραξη εθνικού σχεδιασμού. Θέσπισε δύο νόμους για τη διαλογή στην πηγή και ένα πλήρες πλαίσιο για την ανακύκλωση που κατέληξε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ανακοίνωση της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας στο Ζάππειο, με την παρουσία και αποδοχή όλης της Αυτοδιοίκησης και όλου του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ είχε προηγηθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα δύο εργαλεία της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακύκλωση και διαλογή στην Πηγή. Στην πυραμίδα τιμολογίου σε κάθε φορέα, ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να απεικονίζεται στην τιμή και όχι μόνο το οικονομικοτεχνικό, δηλαδή το κόστος παραγωγής και έτσι να είναι πιο ακριβή η ταφή απ’ ό,τι η επεξεργασία ή η κομποστοποίηση και στο δεύτερο εργαλείο, εισαγωγής έκπτωσης για κάθε δήμο με βάση τον συντελεστή εκτροπής από την ταφή, ανακύκλωσης και επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Η εφαρμογή αυτών των εργαλείων, όπως επισήμανε, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες, να πληρώνουν λιγότερα για τη διαχείριση απορριμμάτων, όταν κάνουν ανακύκλωση, ενώ οι φορείς της αυτοδιοίκησης, σε μια βάση πλήρους διαφάνειας, οφείλουν να δηλώνουν επίσημα και δημόσια τις αποδόσεις τους στην ανακύκλωση.

Τόνισε ότι το ΥΠΕΝ πρέπει επιτέλους να απαντήσει πότε θα προχωρήσει η ανακύκλωση στη χώρα μας, πότε θα εφαρμοστούν τα κίνητρα και να μην περιορίζει τη συζήτηση στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, για μεγάλα ΣΔΙΤ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, και στην κατασκευή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης γιατί, έτσι, επιλέγει να απέχει από μια μεταρρύθμιση με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους, με όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Με τις πολιτικές που ακολουθείτε «σας έχει βγει το όνομα» πως είστε η πιο αντι-περιβαλλοντική κυβέρνηση των τελευταίων ετών, γεγονός που υποστηρίζουν όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά ακόμη και δημοσιεύματα στον φίλα προσκείμενο σε εσάς Τύπο».

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Με 3 εκατ. ευρώ ενισχύει το Πάρκο Τρίτση το Πράσινο Ταμείο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» -που εποπτεύεται από την Περιφέρεια Αττικής- για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. € με στόχο την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του.

Οι 3 παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο είναι:

– Η δημιουργία «έξυπνης διαδρομής» που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά,

– Η αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6 και

– Ο εξοπλισμός, οι υποδομές και οι έξυπνες εφαρμογές για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και πλέον δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής του Φεβρουάριο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε επισκεφθεί το Πάρκο Αντώνη Τρίτση τον Αύγουστο του 2019, διαπιστώνοντας την κακή περιβαλλοντική του κατάσταση. Κατόπιν, ο Υπουργός κατέθεσε τροπολογία για την μεταφορά της διαχείρισης του Πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας μια «καθαρή λύση», δεσμευόμενος για τη χρηματοδότησή του από διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου.

Ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει σήμερα:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση. Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και διότι είναι χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη την χώρα. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση».

Αναγέννηση Πάρκου – Έξυπνες διαδρομές – Βελτίωση μικροκλίματος Δυτ. Αθήνας

Ως γνωστόν, το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική. Είναι έκτασης 918 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου έχει χαρακτηριστεί «υγρότοπος κατηγορίας Β’». Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, η πρόταση ανάπτυξής του -που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο- «στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και την ανάδειξή του σε ένα Πρότυπο Πάρκο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Καφέ κάδοι βιοαποβλήτων τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία του Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καφέ κάδος βιοαποβλήτων

Ήδη έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης Τζάνειο και Μεταξά καθώς και σε ιδιωτικά, σε ξενοδοχεία, σε super market και σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται, ότι οι καφέ κάδοι είναι κλειδωμένοι και όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα έχει το δικό του κλειδί.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΦΧΥΤΑ Φυλής, να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και να δοθούν κίνητρα να ανακυκλώνουν οργανικά απόβλητα φορείς, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Για τον σκοπό αυτόν, βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες και τους υπεύθυνους για τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι καφέ κάδοι, καθώς και πέντε ειδικά διαμορφωμένα απορριμματοφόρα για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων, παραδόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Οι καφέ κάδοι που θα παραλάβει συνολικά ο Δήμος Πειραιά θα φτάσουν τους 600.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που προάγουν την ανακύκλωση στην πόλη μας, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα του πιλοτικού προγράμματος με τους καφέ κάδους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, από τη συνεργασία Δήμου και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι φορείς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κυρίως την αξιοποίηση χρηστικών μέσων όπως είναι οι καφέ κάδοι. Κάθε επιχείρηση έχει το δικό της κλειδί και το αποτέλεσμα της εν λόγω ενέργειας θα είναι μετρήσιμο, καθώς σε λίγο καιρό θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε ποιος υποστηρίζει πραγματικά αυτή την προσπάθεια».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε:

«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ενέργειες οι οποίες αναδεικνύουν την αξία και τα οφέλη της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, λέγοντας ότι έχουν δοθεί σε περίπου 200 επιχειρήσεις κλειδιά για τους καφέ κάδους για να πετάνε τα οργανικά απόβλητα. Ανέφερε ότι η συμμετοχή είναι αρκετά μεγάλη για τις πρώτες ημέρες που λειτουργεί το πρόγραμμα. Επεσήμανε, ότι η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους επιχειρηματίες για το τι πρέπει να πετάνε και τι όχι, για να υπάρχει μια ομαλή ροή και στην αποκομιδή, αλλά και στη μεταφορά των βιοαποβλήτων στον ειδικό χώρο επεξεργασίας στη Φυλή, όπου τα βιοαπόβλητα γίνονται λίπασμα.

Καταλήγοντας ο κ. Ρέππας σημείωσε:

«Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα παραλάβουμε άλλους 400 κάδους, τους οποίους θα διανείμουμε σε περισσότερα σημεία και σιγά-σιγά θα διευρύνουμε το πρόγραμμα, ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Πετρούπολη: Υποδομές και διαχείριση απορριμμάτων στη συνάντηση Πατούλη-Βλάχου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη-Βλάχου

Ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομών, τη διαχείριση απορριμμάτων και τον πολιτισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με το Δήμαρχο Πετρούπολης Σ. Βλάχο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Θ. Σκαλιστήρας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων.

Μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση σχετικά με τα υποβληθέντα έργα του Δήμου προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (αναπλάσεις, κατασκευές οδών και κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αποφυγής επιπτώσεων πλημμυρών),  συζήτησαν για την προγραμματική σύμβαση κατασκευής του έργου «Εφαρμογή αποκατάστασης – Αξιοποίησης παλαιού καμινιού και ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην ανακύκλωση και τα αντισταθμιστικά.  Ιδιαίτερα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της Περιφέρειας και τα σχέδια της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια δε σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει το λατομείο Μουσαμά ως χωματερή, επανέλαβε ότι η χωματερή στη Φυλή θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της μέχρι το 2025 και ζήτησε από τον αρμόδιο αντιπεριφέρειαρχη Β. Κόκκαλη να συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Πετρούπολης σε ζητήματα που αφορούν προγράμματα ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων και υποδομών δήλωσε:

«Περιφέρεια Αττικής και Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού συνεργαζόμαστε στενά με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό βάζουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε σημαντικά έργα υποδομών που σχετίζονται πρωτίστως με την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Επιπλέον συνεργαζόμαστε στενά για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης 2020 που στόχο έχει τη δραστική μείωση των όγκων των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ».

 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σε επόμενο βήμα, οι τεχνικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας να έχουν στενή συνεργασία ώστε τάχιστα, μετά και την κατάθεση των αναγκαίων στοιχείων από πλευράς Δήμου, να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα