Newsroom

«Στην Ελλάδα, η απολιγνιτοποίηση χρησιμοποιείται εργαλειακά, ως σύνθημα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να κρύψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλων των εταιρειών και δικτύων Ενέργειας. Έτσι όμως αποστερεί, από την Πολιτεία, σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής στη διαδικασία μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οι προβλεπόμενοι, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πόροι, 7,5 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετοί ενώ οι πόροι που είχαν διασφαλιστεί σε εθνικό επίπεδο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παραμένουν “παγωμένοι”.

Το 2018, η Ελλάδα, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που έλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με χρηματοδότηση από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα:

Ερ: Η κυβέρνηση έχει βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την απολιγνιτοποίηση. Υπάρχει πεδίο συναίνεσης από την πλευρά σας;

Απ: Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για τη απεξάρτηση από το λιγνίτη, την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη βελτίωση της εξοικονόμησης, συντάχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απεστάλη στην ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2019. Για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση την περίοδο 2015-2019 αναλάβαμε πολιτικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς Ενέργειας και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς κανένα σχέδιο, εξήγγειλε με επικοινωνιακούς όρους, από το βήμα του ΟΗΕ, μια ταχύτερη, βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ενώ έχουν περάσει ήδη έξι μήνες από την εξαγγελία, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη αναλυτικά πώς θα διασφαλιστεί η επάρκεια του ενεργειακού συστήματος και πως θα αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά ή τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, λόγω της βίαιης αυτής μετάβασης.

Αντί δηλαδή η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μπορεί να γίνει αιτία φτώχειας, αδικίας και ανισοτήτων, σε αντίθεση με όλες τις συστάσεις της ΕΕ και των παγκόσμιων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ερ: Τι προτείνετε για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας μας; Δεν επαρκούν οι ενέργειες της κυβέρνησης;

Απ: Στην Ελλάδα, η απολιγνιτοποίηση χρησιμοποιείται εργαλειακά, ως σύνθημα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να κρύψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλων των εταιρειών και δικτύων Ενέργειας. Έτσι όμως αποστερεί, από την Πολιτεία, σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής στη διαδικασία μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι προβλεπόμενοι, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πόροι, 7,5 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετοί ενώ οι πόροι που είχαν διασφαλιστεί σε εθνικό επίπεδο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παραμένουν “παγωμένοι”. Το 2018, η Ελλάδα, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που έλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με χρηματοδότηση από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

Μέχρι σήμερα όμως περίπου 60 εκατ. ευρώ. που μπορούσαν να δώσουν ανάπτυξη και συνεπώς, βιώσιμες θέσεις εργασίας έχουν παγώσει. Το ίδιο έχει γίνει και με τις Ενεργειακές Κοινότητες. Για να μην τρέχουμε πίσω από φαινόμενα κοινωνικής κρίσης χρειαζόμαστε άμεσα αναπτυξιακό σχέδιο, επαρκείς πόρους και ομαλή δηλαδή δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές λιγνιτικής παραγωγής της χώρας μας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας