Ως βασικό έργο υποδομής με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, χαρακτήρισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, τους δασικούς χάρτες απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ΓΕΩΤ.ΕΕ-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με θέμα την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών.
Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των επιστημόνων-μελών των τριών φορέων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και την υποβολή αντιρρήσεων, που ξεκινά σήμερα.
Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι αν και η προετοιμασία των αναρτήσεων ξεκίνησε πριν 20 χρόνια, εντούτοις δεν υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την έναρξη του έργου, το οποίο υλοποιείται με συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας και του Κτηματολογίου, με ελαχιστοποίηση της δαπάνης και με χρήση διαδικτυακών εφαρμογών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.
Επίσης, παρουσίασε την ΚΥΑ για την μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης, έως και 70%, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) και επανέλαβε ότι δέσμευση του Υπουργείου είναι ότι, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αντιρρήσεων, να έχουν ολοκληρωθεί ταυτόχρονα και όλες οι ενέργειες παραχώρησης, νόμιμης απόκτησης, κυριότητας ή χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Ειδικότερα, για τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε από τους ΟΤΑ την ενίσχυση της συνεργασίας για την ενσωμάτωση στοιχείων για τα όρια οικισμών και τις περιοχές πυκνώσεων, όπως και την επιτάχυνση των πράξεων του Δασαρχείου για τις αναδασωτέες περιοχές και τις περιοχές που εκκρεμεί ο χαρακτηρισμός. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε από τους διοργανωτές επιστημονικούς φορείς την συμβολή τους στην ενημέρωση της κοινωνίας και την υποστήριξή τους σε αυτή την σημαντική αναπτυξιακή και περιβαλλοντική τομή της χώρας μας.
Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, έκανε τα εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων–Δράση για την Άγρια Ζωή, στη Σίνδο, μαζί με τον Δήμαρχο Δέλτα, Ευθ. Φωτόπουλο. Το κτήριο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων ανεγέρθηκε από το ∆ήµο ∆έλτα, µε χρηµατοδότηση από κονδύλια του διασυνοριακού προγράµµατος Ελλάδα–Βουλγαρία 2007-2013 (IT-Protected). Παραχωρήθηκε δε προς χρήση στο εξειδικευμένο Σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» το 2014. Στο κτήριο συμπεριλαμβάνονται ιατρείο, εργαστήριο αναλύσεων, αίθουσα 2ης νοσηλείας, θερμό δωμάτιο πουλιών, κύρια αίθουσα νοσηλείας µε χώρο αποθήκευσης και προετοιμασίας τροφής, χώρος καραντίνας, υποδοχή και χώρος εκθεµάτων, χώρος φιλοξενίας εθελοντών, γραφεία και λοιποί βοηθητικοί χώροι.
«Υλοποιείται σήμερα ένα αίτημα χρόνων ένα αίτημα των εθελοντών, μια προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης που το πάλευε πολλά χρόνια. Μπράβο σε όλους που ολοκλήρωσαν μια πορεία, η οποία αποκαθιστά της σχέση της τοπικής κοινωνίας με το περιβάλλον. Αυτά τα πιλοτικά, παρεμβατικά έργα μας βοηθούν να αποκαταστήσουμε τη συνομιλία της τοπικής κοινωνίας με το περιβάλλον», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ συζήτησε τις ανάγκες του θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα περίθαλψης, προστασίας και απελευθέρωσης άγριων ζώων.
«Συγχαρητήρια στους εθελοντές και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για τη δημιουργία του σταθμού που θα καλύπτει την περιοχή, από Κέρκυρα μέχρι Έβρο. Στοχεύουμε το 2017 να μην είναι μόνο χρονιά εγκαινίων, αλλά και ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της φύσης και τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας