Νίκος
Καραγιάννης

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στη Σόφια της Βουλγαρίας, με θέμα την πορεία προς την COP 24 (Katowice Πολωνίας, Δεκέμβριος 2018) και τη Συμφωνία των Παρισίων, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός στόχος για την COP 24 πρέπει να είναι οι απτές αποφάσεις για το “Εγχειρίδιο κανόνων” της Συμφωνίας των Παρισίων (Paris Rulebook) για να διασφαλιστεί διαφάνεια, λογοδοσία και δίκαιος επιμερισμός των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

O Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι η όλη διαδικασία προς την COP 24 θα λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα της ειδικής αναφοράς της IPCC για τους 1.5o C, και το αναμενόμενό της συμπέρασμα, ότι δηλαδή η παγκόσμια κοινότητα συνολικά δεν είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

“Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κρατήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών και να παραμείνει αξιόπιστη και προσηλωμένη στους στόχους”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη πρέπει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την πρόοδο που επιτυγχάνει, να παρουσιάσει την παγκόσμια εικόνα και να εξηγήσει τι θα πρέπει να γίνει συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις, χρειαζόμαστε διάλογο με απτά αποτελέσματα. Τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το τι μοντέλο ανάπτυξης χρειαζόμαστε, πώς αυτό θα αλλάξει και πώς θα αλλάξουν τα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα που παραμένουν.

Αναφερόμενος στις ίδιες τις Ευρωπαϊκές πολιτικές ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ο “Χάρτης Πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050” διατυπώθηκε το 2011 θέτοντας ως στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 80%, έως τα μέσα του αιώνα. “Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, “στο πλαίσιο των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη μηδενικών εκπομπών άνθρακα για το δεύτερο μισό του αιώνα”.

Αναλύοντας περισσότερο τις προτάσεις της Ελλάδας, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι το συμπέρασμα της ειδικής αναφοράς της IPCC τελικά θα δημιουργήσει ισχυρή πίεση για πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών. Επομένως, “η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει για το πρώτο τρίμηνο του 2019 μία νέα Στρατηγική Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, στη βάση της Συμφωνίας των Παρισίων και των Εθνικών Σχεδίων των κρατών-μελών για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η πρότασή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επίσης να δημιουργηθούν ειδικά οικονομικά εργαλεία για να στηριχθεί η πορεία προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα”. Επίσης, είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί και να οριστικοποιηθεί άμεσα ο Κανονισμός για τη Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης, για να υπάρξει ένα καθαρό πλαίσιο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι ο χρόνος έως την COP24 είναι κρίσιμος. “Στον παγκόσμιο διάλογο χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή φιλοδοξία, καθαρή μακροπρόθεσμη στόχευση και υποδειγματική δράση. Χρειαζόμαστε επίσης νέες συμμαχίες, κλιματική διπλωματία και στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως και στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερη καινοτομία και επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να βασιστούμε στο πρότυπο της κυκλικής οικονομίας για να δομήσουμε καλύτερες και κλιματικά ανθεκτικότερες κοινωνίες με χαμηλές εκπομπές. Η Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και εντός του Απριλίου το ΚΥΣΟΙΠ θα καταθέσει δημόσια την Εθνική πολιτική για την κυκλική οικονομία”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV