Νίκος
Καραγιάννης

 

«Εμείς μιλάμε για άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με τον παραγωγό και τον πολίτη πρωταγωνιστές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

«Αυτή η κυβέρνηση αύξησε και το ΕΣΠΑ και των δημοσίων επενδύσεων» είπε ο κ. Φάμελλος και διερωτήθηκε: «Συμφωνούμε για την ίδια ανάπτυξη όταν συζητούμε; Συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη της φούσκας των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα; Τώρα θα μου πείτε, πώς γίνεται κάποιοι πολιτικοί που υλοποίησαν την ανάπτυξη της φούσκας να μιλήσουν για άλλη ανάπτυξη. Αυτά ξέρουν και αυτά κάνουν».

«Κάποιες από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υλοποιήσαμε γιατί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το κόμμα σας, κ. Καραμανλή, χρεοκόπησαν την πατρίδα μας» συνέχισε απευθυνόμενος στον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ και συνέχισε: «Όχι γιατί τις θέλαμε, όχι γιατί έπρεπε να πουλήσουμε δημόσια περιουσία, αλλά γιατί μας ανάγκασαν οι δανειστές, στους οποίους χρέωσαν τη χώρα μας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μιλάμε ξεκάθαρα».

Ο κ. Φάμελλος, απαντώντας στα θέματα που έθεσε νωρίτερα ο τομεάρχης της ΝΔ, τόνισε ότι επίσης η εφαρμογή των διοδίων στην Εγνατία Οδό «είναι σε ΦΕΚ του κ. Χρυσοχοϊδη» και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί με αναλογικά διόδια να λύσει το πρόβλημα, ενώ μέμφθηκε τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τον ΟΑΣΘ και το «ιδιωτικό κρατικοδίαιτο μονοπώλιο» που δημιούργησαν, για «τοπικό, κομματικό όφελος», όπως συμπλήρωσε.

«Η χώρα δεν χρεοκόπησε μόνο από λανθασμένες πολιτικές» τόνισε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Ποιες κυβερνήσεις πήραν δάνεια με αέρα; Οι δικές μας κυβερνήσεις έδωσαν δάνεια με αέρα; Ήταν οι δικές μας πολιτικές που οδήγησαν την υπεραξία των Ελλήνων παραγωγών να φύγουν σε offshore στο εξωτερικό ή να μειώσουν τον πρωτογενή τομέα στο 3% και τον δευτερογενή στον 12%;».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «διαψεύστηκε τραγικά αυτό το μοντέλο» και διαχώρισε τη θέση της σημερινής κυβέρνησης από αυτό το μοντέλο. «Μιλάμε για άλλο υπόδειγμα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο σωστός ιδιωτικός τομέας θέλει ισχυρό δημόσιο» είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Όσοι ήθελαν να κάνουν μικρό το δημόσιο, το ήθελαν, γιατί ήθελαν να το πουλήσουν.

Και το κάνανε αυτό. Το έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτό ήθελε να κάνει». Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της οικονομίας στη χώρα μας, εξαιτίας και της κρίσης, ήταν «αποτέλεσμα αποσπασματικών πολιτικών, που απομάκρυναν την οικονομία από το πραγματικό προϊόν».

«Η οικονομία μας είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα έλλειψης και δημοκρατικού προγραμματισμού αλλά και συμμετοχής» ανέφερε και τόνισε ότι αυτό θέλει χρόνο για να αποδώσει, και για αυτό προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσαν μια επιλογή για «να ταΐσουν γρήγορα», του «πάρε γρήγορα τα λεφτά και τρέχα» και «μάλιστα στο εξωτερικό, σε βίλες, σε off shore».

«Η δική μας η άποψη είναι ότι χρειαζόμαστε και διαρθρωτική ανάπτυξη αλλά και ενεργούς πολίτες και παραγωγούς μέσα σε αυτήν» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση μιας κοινής διοίκησης στο Θερμαϊκό Κόλπο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τονίζοντας: «το ΥΠΕΝ θα διασφαλίσει τις ανάγκες του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, ως προς τη χρηματοδότηση, τις διοικητικές λειτουργίες και τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, ώστε να πετύχει», ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα για τη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, στους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, κ.ά.

«Το όραμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι η επανεκλογή των πολιτικών της, χρειαζόμαστε ένα όραμα για την πόλη» είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε ότι αυτή η συζήτηση για τις προοπτικές της πόλης δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο στίβος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι ένας στίβος που θα κατατεθούν προτάσεις, θα μετρηθούν προτάσεις και θα κριθούν προτάσεις» σημείωσε.

Τοποθέτηση τομεάρχη ΝΔ, Κώστα Καραμανλή

Την ανάγκη να εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο υποδομών για την επόμενη δεκαετία, με θεσμικές αλλαγές και με προτεραιότητα στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και των λιμένων, επισήμανε ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τον σχεδιασμό πριν από μια δεκαετία, όταν το 2007, όπως είπε, η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή «σχεδίασε τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους» και είχε τη στόχευση με την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, που παρά τις αντιδράσεις τότε, επισήμανε, σήμερα είναι αποδεκτή από όλους.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε πως ένα μέσο -ίσως το πιο βασικό- για να βγει μια χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης είναι να υπάρξει ένα πλέγμα πολιτικών επενδυτικής ανάκαμψης. Και σ’ αυτό το πλέγμα, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών» είπε ο κ. Καραμανλής.

«Στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κανένα μεγάλο έργο στην ώρα του, εάν δεν καθίσει ο τεχνικός και πολιτικός κόσμος και να συμφωνήσει έστω και στα βασικά» επισήμανε. Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται τις μεταφορές και τις υποδομές και τα διάφορα έργα στη Θεσσαλονίκη, για τα διόδια στην Εγνατία, για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι, για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, που είπε θα «δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά αυτά που θα λύσει» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν εκπονεί ένα εμπεριστατωμένο κι ολοκληρωμένο σχέδιο για τις επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία, αναλώνεται να κόβει κορδέλες έργων που ανήκουν στους προηγούμενους».

«Είναι ένα έργο που μέχρι στιγμής δεν έχει μελετηθεί, δεν έχει κοστολογηθεί και δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη «Σιδηροδρομική Εγνατία» και τόνισε ότι θα έπρεπε να περάσει σε δεύτερη φάση και «να ασχοληθούμε με την ολοκλήρωση της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη προς την Αλεξανδρούπολη». Συμπλήρωσε ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές από την Ε.Ε. και δεν μπορούν να απορροφήσουν κοινοτική χρηματοδότηση.

Χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» την εξαγγελία για την επέκταση των γραμμών του μετρό προς τη Δ. Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, του απάντησε ότι έχουν εξασφαλιστεί για τις πρόδρομες εργασίες, που εξαγγέλθηκαν, τριάντα εκατομμύρια ευρώ για τις συγκεκριμένες εργασίες. «Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να καταλάβει ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα αυτά τα έργα» ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μετρό, έχει προβληματικό αεροδρόμιο και έχει ελλιπέστατες συγκοινωνίες.

Νομίζω ότι αυτό δεν αξίζει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος». «Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι πως η επόμενη γενιά των μεγάλων έργων είναι τα σιδηροδρομικά» είπε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, ότι «όπως πριν από δέκα χρόνια έγινε ο σχεδιασμός των μεγάλων οδικών έργων, της Ιόνιας και της Ολυμπίας οδού».

«Οι επενδύσεις, επομένως, στον σιδηρόδρομο, παράλληλα με μια σοβαρή επένδυση στην ανάπτυξη των λιμένων του Βορρά, δείχνουν την κατεύθυνση για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για τις συνδυασμένες μεταφορές. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η λογική τις κυβέρνησης Καραμανλή το 2008, που συνάντησε τόσες αντιδράσεις» επισήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ. «Να επικεντρωθούμε στα σιδηροδρομικά έργα, γιατί υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV