Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Ακραία νεοφιλελεύθερες οι επιλογές της Κυβέρνησης για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Μεταξύ άλλων θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας, επικεντρώθηκε και στις αλλαγές που προσπαθεί να προωθήσει η Κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί  εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Αναλυτικά:

Για τη ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχουν καταφέρει, σε λίγους μόλις μήνες, να δημιουργήσουν προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία και τη ΔΕΗ. Προχώρησαν στην αύξηση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τους επαγγελματίες, από την 1η Σεπτέμβρη, μέσω των αναίτιων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και οδήγησαν στην απώλεια περί των σαράντα χιλιάδων συνεπών καταναλωτών που μετακινήθηκαν σε εναλλακτικούς παρόχους, σε δύο μόλις μήνες. Ο κύριος Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να τους κάνει καλύτερη πάσα και μάλιστα εις βάρος της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε, πολύ γρήγορα και αποσπασματικά, τετελεσμένα σε σχέση με τη ΔΕΗ, αρχικά μέσω των αυξήσεων στα τιμολόγια και τώρα μέσω της κατάργησης του ΑΣΕΠ, των συλλογικών συμβάσεων και του ανώτατου ορίου στους μισθούς των μεσαίων και ανώτερων στην ιεραρχία στελεχών, χωρίς να έχει παρουσιάσει παράλληλα κάποιο ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο πλάνο για την εταιρεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης για τους νέους εργαζόμενους, από τη μία προσπαθεί να καταργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία και από την άλλη ανοίγει την πόρτα για κομματικές προσλήψεις, με μισθούς μάλιστα των 650 ευρώ, μισθούς Βρούτση.

Νομοθετεί επιπλέον ειδική ρύθμιση για τη δημιουργία γαλάζιων golden boys που πλέον θα εξαιρούνται του πλαφόν στις αμοιβές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αμοιβές βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων κτλ., με το πρόσχημα προσέλκυσης στελεχών από την αγορά, κάτι όμως που συμβαίνει ήδη, αλλά αξιοκρατικά. Νομοθετεί τέλος, τα στελέχη – της κατά τα άλλα χρεοκοπημένης ΔΕΗ- να δικαιούνται πολυτελή αυτοκίνητα.

Για τη ΔΕΠΑ

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο κύριος Χατζηδάκης για τη ΔΕΠΑ παραχωρεί το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου σε ιδιώτη. Ανατρέπει πλήρως, με αυτόν τον τρόπο, το πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προέβλεπε την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου σε ιδιώτη μόνο στον τομέα της Εμπορίας ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και συνεπώς να μειωθούν οι τιμές και διατηρούσε πλειοψηφικό μερίδιο του δημοσίου, τόσο στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, όσο και στα Διεθνή έργα που συμμετέχει η ΔΕΠΑ, νόμος 4602 του 2019.

Παραχωρεί ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτη, με σταθερό έσοδο από τα δίκτυα διανομής, το οποίο όμως θα καθορίζεται πλέον από τον ίδιο, παραχωρεί τη χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ και μέσω χαμηλότοκου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕπ) με εγγύηση μάλιστα του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να μας παρουσιάζει το λόγο αυτής της επιλογής.

Επιπλέον, η μεταφορά ενός Διεθνούς έργου, με γεωπολιτική σημασία για τη χώρα, του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης από τις Υποδομές στην Εμπορία, μετά τη δημόσια διαβούλευση, με την επίκληση κάποιας πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ που όμως δεν παρουσιάζεται, μάς γεννά σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και την αδιαφάνεια των επιλογών της κυβέρνησης για τη ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για ακραία νοεφιλελεύθερες επιλογές που και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έχουν αντεργατικό χαρακτήρα καθώς από τον προηγούμενο νόμο (ν.4602/2019) αφαίρεσαν ολόκληρο το άρθρο που διασφαλίζει τους εργαζόμενους κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Ο κος Φάμελλος απάντησε σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το Ελληνικό και ειδικότερα για το θέμα που ανέκυψε με τους κοινόχρηστους χώρους κατά την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Είναι προφανές ότι, όπως και στα υπόλοιπα πεδία, το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για μπουλντόζες στο Ελληνικό, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, καταρρέει. Ενώ σε κάθε πολεοδομική πράξη οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες και οι δρόμοι δηλαδή, παραμένουν πάντα στους δήμους, η κυβέρνηση πρότεινε το ανήκουστο να παραχωρηθούν στον επενδυτή.

Μετά τη γενική κατακραυγή των δήμων, την ομόφωνη απόφαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τις δικές μας ενστάσεις, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστή και να ακυρώσει αυτή την επιλογή με τροπολογία βουλευτών της».

Η «Ελληνικός Χρυσός»

Ερωτηθείς τέλος για τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, τόνισε ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει διαφορετική θέση για την εν λόγω δραστηριότητα, από την απόφαση της Βουλής του 2004 και την περιβαλλοντική άδεια του 2011, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, όφειλε να σεβαστεί την αρχή συνέχειας του κράτους, διασφαλίζοντας όμως με κάθε τρόπο την τήρηση της ευρωπαϊκής κανονικότητας, των περιβαλλοντικών κανόνων και των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας για την μεταλλουργία χρυσού και την καθετοποίηση της παραγωγής.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στη Διαιτησία καθώς η «Ελληνικός Χρυσός», από την υπογραφή της σύμβασης το 2004 και μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή καθαρού χρυσού, ούτε καν στην αδειοδότηση μελέτης για τη μεταλλουργία, υποχρέωση που αποτελεί τον πυρήνα της σύμβασης και τη μοναδική δραστηριότητα που αποφέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σεβόμενη την περιβαλλοντική νομοθεσία επέβαλλε μια σειρά πρόστιμα για διαχρονικές πράξεις περιβαλλοντικής παράβασης της εταιρείας στη Χαλκιδική. Υπογράμμισε από την άλλη, τη δηλωμένη δημόσια πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης σε όφελος της «Ελληνικός Χρυσός», η οποία εκφράστηκε δια στόματος του κυρίου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που αποδεικνύει το πραγματικό αντιπεριβαλλοντικό προφίλ της ΝΔ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επέκταση της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στη Θράκη παρά την ομόφωνη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης και όλων των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

 

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επανηλεκτροδότησης σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγιδα

O ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία Ιανός, ανακοινώνει τα εξής:

Στην Κεφαλονιά, μετά την επανηλεκτροδότηση του Αργοστολίου από χθες, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες επανηλεκτροδότησης των υπόλοιπων περιοχών με αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με την αδυναμία πρόσβασής τους στα σημεία των ζημιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες διάνοιξης των οδικών αρτηριών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην Ιθάκη, η ενισχυμένη με ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητο εξοπλισμό ομάδα τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται από χθες σε ετοιμότητα για τη μετάβασή της στο νησί προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, γεγονός που θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων ωρών, όταν και αναμένεται η άρση του απαγορευτικού απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Αυτή την ώρα, εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στο Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου και εδώ αντιμετωπίζουν σοβαρά ροβλήματα στην πρόσβαση στα σημεία των ζημιών λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης αντιπλημμυρικών έργων στους Δήμους Τρικκαίων και Φαρκαδώνας . Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου έργου «Αποκατάσταση ζημιών που προκληθήκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων στις 24-25/11/2019 και 9-11/12/2019 – Αντιπλημμυρική προστασία – Ολοκλήρωση καθαρισμού κοίτης στον Πηνειό ποταμό» που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών και εγκαταστάσεων στο τμήμα του Πηνειού ποταμού από την γέφυρα επί της Εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας έως την γέφυρα στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας (γέφυρα Κουτσόχερου).

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις τεχνικές υπηρεσίες, αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι η προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα είναι σταθερή προτεραιότητα μας. Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και προγραμματισμό αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο διευθετεί και καθαρίζει ρέματα που είχαν χρόνια να καθαριστούν, με έργα που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και προστατεύουν την ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης ζημιών λόγω Ιανού

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η πυρετώδης προσπάθεια των συνεργείων του για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη σφοδρή κακοκαιρία Ιανός σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, μέχρι αυτή την ώρα, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το Βορειοδυτικό  και Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου Ιανός σε πλήρη ετοιμότητα με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κ.λπ. σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές – Δυτική Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια  και Αττική –στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

Οι ενισχυμένες μονάδες της Εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές, προκειμένου μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα