Νίκος
Καραγιάννης

Από τα τέλη Αυγούστου μπήκαν οι πρώτες μπουλντόζες για το μεγάλο έργο της Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου. Η εκκίνηση των έργων έγινε σχετικά γρήγορα, όμως το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφιχτό καθώς το έργο υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τα μέσα Φεβρουαρίου 2019 (έχει 21 μήνες προθεσμία). Οι πρώτες εργασίες θα έχουν να κάνουν με την μετατόπιση της Παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, τμήμα από το ΣΕΦ μέχρι την σύνδεση της με την Λεωφόρο Συγγρού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου μέχρι τα μέσα του 2018  ο αυτοκινητόδρομος θα μετατοπιστεί κατά περίπου 90 μέτρα προς τη θάλασσα και θα “ταπεινωθεί” έως 3 μέτρα προκειμένου να μην είναι άμεσα  “ορατός”. Τότε θα κουμπώσει με το υπάρχον οδικό δίκτυο και οι οδηγοί θα γνωρίσουν από πρώτο μάτι μία διαφορετική διαδρομή από αυτή που κάνουν σήμερα.

Μετά θα γκρεμιστεί η υπάρχουσα Λεωφόρος και θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα που θα διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής που στο παρελθόν έχει πληγεί πολλές φορές. Στα Υδραυλικά –αντιπλημμυρικά έργα θα δημιουργηθούν δύο ξηρά αντιπλημμυρικά κανάλια, ένα στο Μοσχάτο (δυτικό) και ένα άλλο στην Καλλιθέα (ανατολικό) ενώ θα έχουμε, επεκτάσεις των υφιστάμενων υγρών αντιπλημμυρικών καναλιών προς τα νέα ξηρά αντιπλημμυρικά κανάλια, εκατέρωθεν του Ιλισσού, στην περιοχή του Κηφισού (δυτικό υγρό κανάλι) και στην περιοχή της ναυταθλητικής μαρίνας (ανατολικό υγρό κανάλι), επέκταση της διευθέτησης του Ιλισσού στα ανάντη της οδού Εθνάρχου Μακαρίου (370 m περίπου). Στα έργα περιλαμβάνονται και έργα όπως ο νέος παραλιακός συλλεκτήρας και η μετάθεση του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου.

Αυτό που τώρα απομένει είναι η προετοιμασία της δημοπράτησης της Β`φάσης των έργων που περιλαμβάνουν τη δημιουργία του παράκτιου πάρκου. Να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει έτοιμη μελέτη για το νέο παράκτιο πάρκο από τον Renzo Piano, μελέτη που είχε εκπονηθεί ως δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ίσως υπάρξει ένας επανασχεδιασμός κυρίως για τις χρήσεις του πάρκου, ούτως ώστε να μην υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου. 

Με την ολοκλήρωση και του πάρκου η Αθήνα θα έχει ένα νέο μεταμορφωμένο παράκτιο πρόσωπο σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της και μόλις 10` με το αυτοκίνητο. Το παράκτιο πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας με έκταση περίπου 300 στρέμματα και θα προσθέσει στο “πράσινο” δυναμικό που τόσο λείπει από την πόλη. Σε συνδυασμό με το υπό σχεδιασμό παράκτιο πάρκο στα Λιπάσματα Δραπετσώβας, θα χαρίσουν στον Πειραιά δύο μεγάλους πνεύμονες πρασίνου που θα βελτιώσουν την σχέση πρασίνου-δόμησης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας