Newsroom

Το Airbnb και η ραγδαία άνοδός του, δεν μετέβαλλαν μόνο το τοπίο γύρω από το που επιλέγει να μείνει ένας επισκέπτης ή τουρίστας στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του. Αν δηλαδή θα προτιμήσει ένα διαμέρισμα, ένα δωμάτιο, ή κάποιο ξενοδοχείο. Αυτό που μεταξύ άλλων έκανε η πετυχημένη startup, ήταν να ανοίξει μία νέα αγορά, να δημιουργήσει ένα νέο εξειδικευμένο επαγγελματικό φάσμα, στο οποίο κάποια στιγμή το Airbnb δεν θα είχε το ουσιαστικό μονοπώλιο. Η εν λόγω παραδοχή, έρχεται να επιβεβαιωθεί από τη «γέννηση» της πλατφόρμας Fairbnb.

Το Fairbnb.coop εισήλθε στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2016, σαν ένα κίνημα που σκόπευε να δημιουργήσει μια δίκαιη, εναλλακτική λύση σε υπάρχουσες πλατφόρμες ανταλλαγής κατοικίας, όπως χαρακτηριστικά καθίσταται το Airbnb. Το κίνημα αυτό για το οποίο γίνεται λόγος προέκυψε αρχικά στη Βενετία, το Άμστερνταμ και τη Μπολόνια.

Στα τέλη του 2018, αναγνωρίζοντας οι ιδρυτές του την ανάγκη η ιδέα του νέου project να επεκταθεί διεθνώς, δημιουργήθηκε ένα co-op, δηλαδή μία συνεταιριστική εταιρεία, ώστε το project να αποκτήσει νομική οντότητα πίσω από το έργο που ήθελε να παράξει. Πάντα με τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής οργάνωσης, που ήταν στόχος να χαρακτηρίζει το Fairbnb.

Σημειώνεται, ότι ορισμένες πόλεις είχαν μπει σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Airbnb. Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον των ΗΠΑ εξέδωσε αυστηρούς περιορισμούς για τους οικοδεσπότες της Airbnb τον Οκτώβριο του 2018. Η Νέα Ορλεάνη, επίσης, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ολόκληρων σπιτιών. Το Fairbnb επιδίωξε, λοιπόν, να εφαρμόσει ένα διαφορετικό σύστημα, με μεγάλη έμφαση στο crowdfunding.

Το Fairbnb, στο πλαίσιο αυτού του διαφορετικού συστήματος που προωθεί, αποδίδει το 50% των εσόδων από τη μίσθωση για να υποστηριχθούν έργα τοπικής κοινότητας της, όπως η κοινωνική στέγαση για κατοίκους, κήπους κ.α. Μάλιστα οι επισκέπτες της Fairbnb, δύνανται οι ίδιοι να επιλέξουν ποιο κοινοτικό έργο θα επωφεληθεί από τη συμβολή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη, ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το προς υλοποίηση έργο.

Η λειτουργία του Fairbnb, αναλυτικά, βασίζεται σε 4 σημεία: 1) Συνεργασία με τους Δήμους για τη διασφάλιση της νομιμότητας των μισθωμένων ακινήτων. 2) Όπως προαναφέραμε, το 50% των εσόδων δίνεται σαν δωρεά σε κοινοτικά προγράμματα που επιλέγονται είτε από τους επισκέπτες, είτε από τους κατοίκους. 3) Οι κάτοικοι συνδράμουν στο να βοηθήσουν το Fairbnb να μεγαλώσει και να διαμορφώσει το πως, ακριβώς, θα λειτουργήσει το project στην κοινότητά τους. 4) Για κάθε σπίτι υπάρχει μία πολιτική υποδοχής. Μόνο ένα δευτερεύον σπίτι (σ.σ. όχι κύρια κατοικία δηλαδή) στην αγορά για κάθε οικοδεσπότη. Κι αυτή η πρόβλεψη υπάρχει, ώστε να μην μισθώνονται μαζικά κτίρια, διαμερίσματα ή ακίνητα, βάζοντας εμπόδια για παράδειγμα στην ενοικίαση από τους ντόπιους.

Αυτή τη στιγμή το Fairbnb δραστηριοποιείται σε περισσότερα από 700 ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν Fairbnb στις εξής περιοχές:

– 10 στην Αθήνα

– 2 στη Θεσσαλονίκη

– 1 στη Ζάκυνθο (Λαγανάς)

– 3 στις Κυκλάδες (1 Νάξο, 1 Πάρο, 1 Κέα ή Τζια)

– 1 στο Βόλο (Πήλιο)

– 1 στην Ηλεία (Αμαλιάδα)

– 2 στο Ναύπλιο

– 1 στη Ρόδο

– 2 στην Κρήτη (1 Ρέθυμνο, 1 Ιεράπετρα)

– 3 στην Ήπειρο (2 Κόνιτσα, 1 Αρίστη)

 

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV