Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΣΕΦ: ξαφνικός θάνατος για την αγορά φωτοβολταϊκών η νέα έκτακτη εισφορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έκτακτη εισφορά 25%- 35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο, θα οδηγήσει πολλούς επενδυτές σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες και εν τέλει σε πτώχευση, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

«Τα φωτοβολταϊκά επιβαρύνονται ούτως ή άλλως και με φόρο (εταιρικό και μερισμάτων) της τάξης του 40% επί των κερδών, ανεβάζοντας τη συνολική φορολόγηση σε εξωπραγματικά ύψη και καθιστώντας μη βιώσιμες πολλές επενδύσεις», τονίζει.

«Ένας οριζόντιος φόρος όπως αυτός που προωθείται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω στρεβλώσεις και αδικίες, αφού πολλά έργα που μπορεί να απολαμβάνουν σήμερα την ίδια ταρίφα υλοποιήθηκαν με σημαντικά διαφορετικό κόστος, ενώ κάποια έλαβαν και επιδότηση από τον αναπτυξιακό. Η αγορά οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο πριν μπει η άνοιξη του 2013 και μαζί της οδηγούνται σε ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στα φωτοβολταϊκά», επισημαίνει.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά πραγματοποίησε τη Δευτέρα έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ το προεδρείο του Συνδέσμου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ.Μαθιουδάκη.

Σε ανακοίνωση του, κάνει λόγο για «άδικη, ισοπεδωτική και παράνομη εισφορά αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά, ενώ οι στρεβλώσεις υπέρ του φυσικού αερίου που “διαλύουν” τα οικονομικά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, “καταπίνουν” τις εγχώριες πηγές ΑΠΕ και Λιγνίτη και οδηγούν την χώρα στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο».

Έντονες αντιδράσεις εκφράζονται και από τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του τίτλους τέλους στην αγορά των φωτοβολταϊκών βάζει η έκτακτη εισφορά 25%-35% επί του τζίρου τους, που προβλέπει το νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το πακέτο των μέτρων, που είναι προαπαιτούμενο, για να πάρει η Ελλάδα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, θα οδηγήσει πολλούς επενδυτές σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες, αλλά και σε έξοδο από την αγορά των φωτοβολταϊκών πολλών ελληνικών και ξένων εταιρειών, που ήδη έχουν επενδύσει.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ χαρακτηρίζει τουλάχιστον αποτρεπτική τη φορολογική τακτική, που ακολουθείται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών για επιπλέον επενδύσεις, εφόσον ήδη η ανύπαρκτη παροχή χρηματοδότησης εκμηδένισε το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με ελληνικές και ξένες επενδύσεις.

Τέλος, ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ επισημαίνει ότι στον κλάδο αποτρεπτικά λειτουργούν, επίσης, ο εξαιρετικά μακρύς χρόνος διασύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών μεγάλης ισχύος με το δίκτυο, καθώς και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διαδικασία σύστασης νέων εταιρειών και οι δυσκολίες στην εξαγορά υφισταμένων.

Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ

Η αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ανέφεραν το απόγευμα κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξηγώντας την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 370 εκατ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο, λόγω της επιταχυνόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο και των υψηλών τιμών απορρόφησης της ενέργειας από ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι το Δημόσιο έχει συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη μείωση των ελλειμμάτων (έσοδα από δημοπρασίες ρύπων που έχουν αποφέρει 120 εκατ. ευρώ και αναμένονται άλλα 30 – 35 εκατ. ως το τέλος του χρόνου, επιβολή τέλους στη λιγνιτική παραγωγή από το οποίο συγκεντρώθηκαν 25 εκατ., αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές με πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. για το 2011 και ακόμη περισσότερα το 2012).

Παράλληλα, προχώρησε σε μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας, αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά και αποφασίστηκε η εκχώρηση μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο και μετά τη λήψη των μέτρων, η απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά παραμένει υψηλή και ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους.

Τονίζεται ακόμη, ότι:

• Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά.

• Δεν υπάρχει εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει τιμή μετά τον Αύγουστο του 2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες εγγυημένες τιμές.

• Το αρχικό προαπαιτούμενο με στενότερο χρονικό ορίζοντα μηδενισμού μάλιστα του ελλείμματος και όχι σταδιακής μείωσης, προέβλεπε πολύ σκληρότερα μέτρα (αναδρομική περικοπή feed in tariffs, μείωση ενέργειας που αγοράζει το σύστημα από φωτοβολταϊκά, υψηλότερα ποσοστά εισφοράς).

• Με το σύνολο των μέτρων του ΥΠΕΚΑ, αποφεύχθηκε υπέρογκη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία διαμορφώνεται σε 1 ευρώ/μήνα μεσοσταθμικά για τον τυπικό οικιακό καταναλωτή.

• Η εισφορά δεν αφορά σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (π.χ. αιολικά, βιομάζα) γιατί το κόστος κατασκευής τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν είναι χαμηλές.

Αναφερόμενοι, εξάλλου, στα μέτρα για την αγορά καυσίμων (απελευθέρωση της μεταφοράς πετρελαιοειδών με βυτιοφόρα, χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου (GPS, διασφάλισης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κ.ά.), οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς, με τις άρσεις των περιορισμών στη μεταφορά καυσίμων και την ταυτόχρονη διασφάλιση μέτρων ασφάλειας και ελέγχου, αναμένεται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και να συμβάλλει θετικά στη μείωση των τιμών των καυσίμων με ορατά οφέλη στην τελική κατανάλωση.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στην επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών σταθμών δηλώνουν και οι λοιποί Σύνδεσμοι του χώρου των ανανεώσιμων πηγών (αιολική ενέργεια, βιομάζα, υδροηλεκτρικά).

Όπως υποστηρίζουν, οι σχετικές ρυθμίσεις είναι μονομερείς και έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, γεγονός που πλήττει άμεσα, σε μια κρίσιμη φάση, την εμπιστοσύνη στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, δεν συνοδεύονται από πλαίσιο αντιμετώπισης του ελλείμματος του Λογαριασμού ΑΠΕ, δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ηλεκτρικής αγοράς και δεν προβλέπουν τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα με αποτελεσματικό και συγκεκριμένο τρόπο.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα