Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Σόφια: Σε λειτουργία μεγάλη μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που στην Ελλάδα η Ρένα Δούρου και στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης, όπως ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έχουν διώξει τις μεγάλες επενδύσεις στα απορρίμματα, στη γειτονική Σόφια της Βουλγαρίας σύσσωμη η κυβέρνηση τις έχει αγκαλιάσει. Αυτό μπορούσαν να διαπιστώσουν όσοι παρευρέθησαν, χθες, στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στα εγκαίνια του εργοστασίου, προϋπολογισμού 91 εκατ. ευρώ, που κατασκεύασε η κοινοπραξία Άκτωρ-Ηλέκτωρ.

Την κορδέλα της μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων, που βρίσκεται σε χώρο άνω των 100.000 τ.μ., και είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως με δυναμικότητα 410.000 τόνους, έκοψαν, μεταξύ άλλων, χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοβ, η υπουργός Περιβάλλοντος και η δήμαρχος της Σόφιας.  Το έργο αυτό εάν υλοποιούνταν στην Αττική θα επέτρεπε την επεξεργασία περίπου του 30% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων του Νομού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το έργο
Ουσιαστικά, στην μονάδα αυτή θα στηρίζεται, εφεξής, το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Σόφιας, της οποίας τα απορρίμματα, έως σήμερα, κατέληγαν σε χωματερή. Όπως έγινε γνωστό, χθες, η Ηλέκτωρ, από σήμερα, θα θέσει το εργοστάσιο σε δοκιμαστική λειτουργία για ένα χρόνο με στόχο να βελτιστοποιηθεί το προϊόν που θα προκύπτει από την επεξεργασία των σκουπιδιών.

Ο λόγος για το δευτερογενές καύσιμο srf που θα αξιοποιείται, σε πρώτη φάση, από τις βιομηχανίες τσιμέντου της Βουλγαρίας-μεταξύ των οποίων η ΤΙΤΑΝ. Σε δεύτερη φάση, το srf θα χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο από το σύστημα τηλεθέρμανσης της Σόφιας όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η αναβάθμισή του. Με τον τρόπο αυτό, το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά της βουλγαρικής πρωτεύουσας θα μειωθεί, σύμφωνα και με όσα ανέφερε, χθες, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ταυτόχρονα, η μονάδα παράγει ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά), υλικό τύπου compost, με το υπόλειμμα της επεργασίας, δηλαδή αδρανή υλικά (π.χ. πέτρες) να καταλήγει στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Πώς λειτουργεί το εργοστάσιο; Μετά την αποκομιδή των αστικών στερεών αποβλήτων της Σόφιας, τα απορριμματοφόρα ξεφορτώνουν στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τη βουλγαρική πρωτεύουσα. Στη συνέχεια τα απορρίμματα παραλαμβάνονται και επεξεργάζονται σε γραμμές λειτουργίας υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης, ώστε να διαχωρίζονται σε επικίνδυνα, ογκώδη και ανακυκλώσιμα υλικά που είναι κατάλληλα είτε για διάθεση είτε για ανακύκλωση.

Ακολουθούν η βιολογική επεξεργασία όπου σε ειδικούς βιοαντιδραστήρες παράγεται ξηρό κλάσμα το οποίο θα καταλήξει ως υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο SRF και η μηχανική επεξεργασία μέσω της οποίας ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά και παράγεται πάλι το δευτερογενές καύσιμο.

Η τεχνολογία επεξεργασίας ανήκει στη θυγατρική της Ηλέκτωρ, τη γερμανική εταιρεία Herhof GmbH και έχει βελτιστοποιηθεί από τα στελέχη της πρώτης.

Χρηματοδότηση
Οι υπογραφές μεταξύ της κοινοπραξίας Άκτωρ-Ηλέκτωρ και του δήμου Σόφιας για την μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της μονάδας μπήκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Το εργοστάσιο του οποίου τα κτήρια είναι εμβαδού 29.700 τ.μ. κατασκευάστηκε σε 21 μήνες, χρονικό διάστημα αποπεράτωσης το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί επίτευγμα.

Η χρηματοδότηση του έργου καλύφθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (70%) και από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (30%). Επίσης, οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της κοινοπραξίας καθώς και έκδοσης εγγυητικών επιστολών, συνολικού ποσού 20 εκατ. καλύφθηκαν από την Alpha Bank.

Στο έργο απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής περίπου 300 εργαζόμενοι (εκ των οποίων περίπου 120 Έλληνες και 180 αλλοδαποί) ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αναμένεται να απασχοληθούν άμεσα περίπου 120 εργαζόμενοι και έμμεσα αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 60 άτομα.

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η Ηλέκτωρ κατασκευάζει στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων (ύψους 48 εκατ. ευρώ), µε συγχρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica (Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος) και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή:Δημήτρης Δελεβέγκος-capital.gr

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps